. Ma Ervin napja van.
Mielőtt eltünne a vagyon, léptek
2014-10-16 22:33:07
Mielőtt eltünne a vagyon, léptek

Mielőtt eltünne a vagyon, léptek

Milliós vagyonnak néztek utána, s hát bögrecsárdát is találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai  az utóbbi napokban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal baranyai munkatársai egy vállalkozását szüneteltető, majd feketén újraindító vállalkozót ellenőriztek Pécsett. Az adózó a szabályokat megszegve működtette bögrecsárdáját, ezért egymillió forintot meghaladó bírságra számíthat. Illegálisan szerzett jövedelméről pedig a vagyongyarapodási vizsgálatkor kell számot adnia.


Pécs egyik külvárosának főutcáján működtetett kocsmát a vállalkozó, amíg 2013-ban úgy nem döntött, hogy nem éri meg nyitva tartani, ezért bejelentette, hogy szünetelteti tevékenységét. Nem sokkal később azonban, meggondolva magát újra kinyitott, de ezúttal feketén, az üzemeltetés újrakezdésének elhallgatásával, a pénztárgép használatának mellőzésével. A kocsma folyamatosan működött, a számla nélkül beszerzett italok felszolgálása azonban nem kerülte el a hivatal figyelmét. A revizorok előtt a helyszíni ellenőrzésekor a kocsmáros elismerte, hogy bögrecsárdaként vitte tovább egykor legális vendéglátóhelyét.


A NAV pénzügyőrei – a revizorok jelzése alapján – a teljes italkészletet lefoglalták és jövedéki eljárást kezdeményeztek.  Az ellenőrök megállapították a változás-bejelentési, és nyugtaadási kötelezettség megsértését, az igazolatlan eredetű áru forgalmazását és az online pénztárgép beszerzésének és használatának elmulasztását. A vállalkozó összességében milliós nagyságrendű bírságra számíthat és arra, hogy az elmúlt időszakban illegálisan megszerzett jövedelméről vagyonosodási vizsgálat során kell számot adnia.


Egy másik ügyben pedig a vagyonosodási vizsgálatot követő végrehajtási eljárásban éltek a biztosítási intézkedés lehetőségével, így előzve meg azt, hogy a 10 millió forinttal tartózó adózó vagyontárgyait kivonja a végrehajtás alól.

A NAV az adózóval szemben vagyonosodási vizsgálatot folytatott. Az ellenőrök azt vizsgálták, hogy az adózó hogyan tudott jövedelem nélkül mintegy 20 millió forint kölcsönt nyújtani egy gazdasági társaságnak, amellett, hogy két nagy értékű gépjárművet lízingelt. Az adózó személyijövedelemadó-bevallást nem nyújtott be, állítása szerint jövedelemmel nem rendelkezett.

A hivatal a 10 millió forintot meghaladó tartozás beszedésére pénzkövetelés biztosítását rendelte el. A NAV végrehajtói a lehető legrövidebb időn belül végrehajtás alá vonták az adózó vagyontárgyait, köztük két nagy értékű gépjárművet és egy ingatlant, mert valószínűsíthető volt, hogy az adózó a jogorvoslati eljárás alatt megpróbálja kivonni vagyontárgyait a végrehajtás alól.

Alapesetben a végrehajtási eljárás csak a határozat jogerőre emelkedését követően indulhatott volna meg. Különleges végrehajtási intézkedésként azonban – amennyiben valószínűsíthető, hogy a követelés későbbi kielégítése veszélyben van –, a hivatal biztosítási intézkedésként, végzéssel pénzkövetelés biztosítását rendelheti el. A pénzkövetelés biztosításának elrendelése után, még a határozat jogereje előtt, illetve az adózó számára nyitva álló teljesítési határidő letelte előtt is végrehajtható a vagyon.

A végrehajtók gyors eljárásának és intézkedésének köszönhetően az adózónak nincs lehetősége arra, hogy a revíziós határozat ellen benyújtott jogorvoslati eljárás alatt elvonja a kielégítés alapjául szolgáló vagyontárgyait. A NAV az állami bevételek beszedése érdekében a lehető legszélesebb körben él ezzel a lehetősséggel.

Utoljára frissítve: 2014-10-16 23:16:02

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>