. Ma Márk napja van.
Mikulás napja ma is élő hagyomány
2022-12-06 09:31:11
Mikulás napja ma is élő hagyomány

Mikulás napja ma is élő hagyomány

A gyerekeknek december 6.  azt jelenti,  megérkezik a Mikulás.


Mürai Szent Miklós püspök, a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, a gyermekek és diákok, valamint Kecskemét  védőszentje.


A püspök a feltételezések szerint 270 és 286 között született Patarában, és 19 évesen szentelte őt pappá nagybátyja. Jószívű volt, a szüleitől örökölt vagyont szétosztotta a szegények között. A legenda szerint élt a városában egy szegény ember, aki a három lányát hozomány hiányában nem tudta férjhez adni. ezért elhatározta, hogy segít rajtuk. Titokban, három éjszakán keresztül egy arannyal teli erszényt tett a szegény ember ablakába. A harmadik napon nem volt nyitva az ablak, így felmászott a tetőre, és a nyitott kéményen át dobta be az aranyat. A harmadik lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kémény alá, így ebbe hullott bele az ajándék.
Ezen alapszik az a hagyomány, hogy a gyerekek a kitisztított  kiscsizmáikat teszik ki az  ablaka, hogy abba kerülhessen be a jóknak az édesség, a kicsit elevenebbeknek mellé a virgács is.


A német nyelvterületeken Nikolaus, míg a protestáns gyerekekhez a Pelzetmärtelt Szen Márton napján, november 11-én érkezik. Az angoloknál Santa Claus jön el a kicsikhez, ám ő karácsonykor hozza el ajándékait. Santa Claus az Északi-sarkon lakik, ide címezhetik a gyerekeik  a  leveleiket,  aki a szánjába befogott  kilenc repülő rénszarvassal december 25-én reggelre a világ összes kisgyerekéhez elviszi az ajándékaikat, akik őt tejjel és süteménnyel várják. Bob May 1939-ben írta meg a Rudolf, a piros orrú rénszarvas történetét, amelyből kiderült, a rénszarvasok neve Rudolf, Fürge, Sármos, Talpas, Kerge, Csámpás, Torkos, Bátor és Szélvész.
Skandináviában a Mikulás Lappföldön lakik, és Joulupukkinak hívják. Az orosz területeken Gyed Moroz, vagyis Fagy Apó a neve, akit régebben Télapónak is hívtak. Ő újév napján hozza az  ajándékokat.


A Mikulás-nap hagyománya nagyon régről ered, a hozzá kapcsolódó alakoskodás már a XVIII. században is ismert volt. Miklós-napján a férfiak bekormozott arccal, kifordított bundában, láncot csörgetve ijesztgették a gyerekeket. A Láncos Miklósnak nevezett alakoskodók Vépen többek között elmentek a tollfosztóba, míg Szilben megimádkoztatták a gyerekeket. Csornán ajándékokat kaptak a háziaktól, Csilizradványon fejükre harisnyát húztak, a kezükben levő csörgős bottal pedig olyan zajt csaptak, hogy az minden bajtól és betegségtől megvédte a ház lakóit. Csákányban a Miklós-járásban két-két alakoskodó vett részt. Az egyikük Szent Miklósnak, a másik pedig ördögnek öltözött. Miklóson hosszú bunda volt, és kenderből szakállat ragasztott magának,a kezében pedig egy bot volt. Az ördög szakadt, fekete ruhát öltött, és néha még púpot is készített a hátára. A krampusz vesszőkorbáccsal fenyegette meg a gyerekeket, innen ered a virgács hagyománya. Ezzel jelezték, hogy a rossz mindig elnyeri méltó büntetését.


A Miklós-napi alakoskodásnak azonban volt egy másik, városi formája is, ami valószínűleg a középkori diák hagyományokból eredt. A Miklósnak öltözött a kíséretével felkereste a házakat, és kérdéseket tett fel a gyerekeknek, akiket a jó válaszért jutalmazott, a rosszért büntetett. Csallóközben, Mátyusföldön és az Ipoly mentén ez kiegészült a lányok tréfás gyóntatásával is, amely alkalmával a lányok szeretőiről érdeklődtek.


Az ajándékozás ma ismert formája a magyar falvakban körülbelül ötven éve terjedt el. A szülők azóta egész évben sakkban tudják tartani a gyerekeiket azzal, hogy ha nem viselik jól magukat, nem hoz nekik semmit a Mikulás. Sok helyen egy-egy vállalkozó szellemű apuka be is öltözik Mikulásnak, és sorra járja a házakat. A csizmát, cipőt vagy az ajtó elé teszik, vagy az ablakba. Mikulás puttonyt visel a hátán, amelyben ajándékok és virgács is van. Büntetésül a szülők hagymát vagy krumplit is szoktak tenni a cipőcskékbe, a virgács és cukrok mellé.

Utoljára frissítve: 2022-12-06 09:31:36

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>