. Ma Márk napja van.
Mindenkit vár a pécsváradi vár
2014-08-17 01:21:22
Mindenkit vár a pécsváradi vár

Mindenkit vár a pécsváradi vár

Paripaparádé, szép lányok és tüzes bemutató várja a Pécsváradi Élményvárban a látogatókat vasárnap a Vár Napján.


Az egész napos program  sokféle látványosságot, izgalmat ígér az érdeklődőknek. Azoknak, akik szeretik a lovakat, lovagokat, fegyverbemutatókat, egyenesen „bűn” kihagyniuk, hiszen a Vár napja keretében rendezik meg a II. Ló-Lovas-Lovag Fesztivált is.

Pécsváradon sokéves hagyomány, ha augusztus, akkor  útjára indul a Szent István Napok programsorozata, amelynek története egészen 1969-ig nyúlik vissza – akkor kaptak a helyiek engedélyt arra, hogy a váralapító István királynak szobrot állítsanak az építmény falai között. Aztán az évenkénti szoborkoszorúzásból egyre hosszabb és tartalmasabb kapcsolódó eseménysorozat lett, amely a 2000-es évekre már az egész hónapot betöltő fesztivállá érett.

A Szent István Napok keretében minden esztendőben megtartják a Vár napját. A Pécsváradi Élményvár ezen csúcseseménye idén, augusztus 17-én még a szokásosnál is vonzóbbnak ígérkezik.

 - Délelőtt 10 órától egészen éjfélig várjuk az élményre vágyókat – mondja Gászné Bősz Bernadett, városmarketinges. – Egy részt nagyon sok családi és gyermekprogrammal készülünk, így lesz például élménygyűjtögető játék, palackposta, bencés kalandozás, sőt kosztümös családi fotózásra is lehetőséget biztosítunk. Ugyancsak lesz zenés interaktív könyvbemutató, de vársétákra, „Öleljük körbe a várat!” akcióra, valamint Családi csillagfényes partyra is hívjuk a hozzánk látogatókat. A partin az Apsons Családi Zenekar lesz a vendég, míg az esti Tüzes bemutatón az Antigravity Zsonglőr Csapat szórakoztatja majd a jelenlévőket. Bízunk abban, hogy az időjárás sem hagy kívánnivalót maga után, ha a nap is süt, akkor bizonyos, hogy erről a fesztiválról mindenki maradandó élményekkel tér majd haza.


Mivel a szervezők a II. Ló-Lovas-Lovag Fesztivált is beillesztették a Vár napi programba, számos lovas-fegyveres eseményre is sor kerül. Bemutatkoznak a Megyer Íjászai, a Siklósi Sárkányos Lovagok és a Bikali Élménybirtok Vitézei is. Lesz párbaj, fegyverbemutató, lovagi torna, sőt, az érdeklődők azt is megtanulhatják, hogyan kell vívni, kelevézt vetni, vagy éppen fúvócsövezni. Mindezen túl ló(divat)bemutató, lóismereti verseny, lovaglási és kocsikázási lehetőség teszi teljessé a paripaparádés programot.


Akinek pedig még ennyi sem elég, annak azért érdemes vasárnapi kikapcsolódásképp Pécsváradot választania, mert az ott szokásos Várvásár sem marad ki a sorból: a Vár napjára őstermelők és kézművesek hozzák el portékáikat, mesterek tartanak látványos bemutatókat. És ha már látvány: a belépőjegyet vásárlók a formálódó élményvárat is szemrevételezhetik, ráadásul garantált, hogy aznap az ódon falak között csinos lányokban sem lesz hiány: az idei Baranya Megye Szépe verseny járási elődöntőjét is aznap és ott tartják.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról. ...
Bővebben >>