. Ma Beáta napja van.
Módszertani kötet a digitális oktatáshoz
2023-02-27 21:33:50
Módszertani kötet a digitális oktatáshoz

Módszertani kötet a digitális oktatáshoz

A digitális oktatás módszertanához kapcsolódó kötetet jelentetett meg a Pécsi Tudományegyetem.

A világjárvány következtében nagyon sok oktatási intézmény - így a pécsi egyetem is -kénytelen volt átállni a digitális távoktatásra 2020 tavaszán. Még azon év  őszén született meg az ötlet, létrehoznak egy olyan központot, ami segítséget nyújt az oktatóknak az átállásban, így többek között a tananyag digitalizációjában, annak vizuális megjelenésében .

A  szakértői csapatnak a magja 2020 decemberétől dolgozik együtt. Gondos előkészítést követően 2022. január 1-étől  már a PTE Oktatás- és Tanulástámogató Központ (PTE DOT) néven, önálló szervezeti egységként működik. Elsődleges célja, a digitális transzformáció segítése  az egyetemen, valamint az intézmény oktatóinak és hallgatóinak  felkészítése arra, miként alkalmazzák a  digitális módszertanokat.

Mint Fedeles Tamás, az egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta, a PTE DOT a digitális oktatáshoz kapcsolódó módszertani kérdésekben tud segítséget nyújtani.  A képzéseken és segítő anyagokon keresztül egy olyan keretrendszerrel ismertetik meg az oktatókat, ami számtalan digitális megoldással, módszerrel, eszközzel, platformmal tölthető meg. A legfontosabb, hogy az általuk  kitűzött képzési céljaikat hatékonyan valósíthassák meg a hallgatók megelégedésére. Kitért arra is, a központ által támogatott fő irány az úgynevezett „blended learning”, azaz egy olyan megoldás, ami rugalmas módon vegyíti a digitálist a hagyományos oktatás elemeivel. Megtartja ez utóbbi előnyeit, és hozzá igazítva használja tudásszerzés folyamatát hatékonyabbá tevő technológiákat, eszközöket és módszereket. A PTE DOT Fehér Könyv ennek a törekvésnek központi eleme, egy olyan dokumentum, ami segíti a digitális megoldások iránt érdeklődő oktatók munkáját,  akik akár a központ egyik képzésében vesznek részt, vagy önállóan próbálnak boldogulni a digitális világ  nyújtotta lehetőségekkel.

Vörös Zoltán, a PTE DOT vezetője mindehhez a következőket tette hozzá, a  kötetet azzal a céllal állították össze, hogy az Oktatás- és Tanulástámogató Központ honlapjára feltöltött videós segítő anyagokkal és jó gyakorlatokkal kiegészítve mindenki megtalálja a számára szükséges információkat.

A hagyományos és digitális formában egyaránt elérhető könyv  segítséget nyújt az oktatóknak kurzusaik digitális támogatásában, a különböző célcsoportokra és tematikus területekre fejlesztett kurzusokhoz, mintákat és példákat az egyes pedagógiai célok eléréséhez szükséges online tevékenységek megtervezésére és megvalósítására, valamint egyfajta szerszámosládát az ezekhez szükséges tartalmak – tananyagok, interaktív tartalmak, gyűjtemények – fejlesztéséhez. (fotó: Csortos Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2023-02-27 21:34:17

További híreink
Szokások, énekek, fazekak
Megújítja múzeumpedagógiai programját a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum.
2023-03-21 21:08:58, Hírek, Környezetünk Bővebben
Építőipari nívódíjas az orvoskar új épülettömbje
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az Építéstudományi Egyesület által alapított Építőipari nívódíj a hazai építőipar legmagasabb elismerésének számít.
2023-03-21 21:01:15, Hírek, Környezetünk Bővebben
Az új magyar űrhajóstól a következő Holdra szállásig
Csillagászati Hét különleges eseményeinek sora várja az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben március 23–26. között.
2023-03-18 02:50:59, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadarra Budapesten és Pécsett közös kiállítással emlékeznek.
Bővebben >>