. Ma György napja van.
Módszertani kötet a digitális oktatáshoz
2023-02-27 21:33:50
Módszertani kötet a digitális oktatáshoz

Módszertani kötet a digitális oktatáshoz

A digitális oktatás módszertanához kapcsolódó kötetet jelentetett meg a Pécsi Tudományegyetem.

A világjárvány következtében nagyon sok oktatási intézmény - így a pécsi egyetem is -kénytelen volt átállni a digitális távoktatásra 2020 tavaszán. Még azon év  őszén született meg az ötlet, létrehoznak egy olyan központot, ami segítséget nyújt az oktatóknak az átállásban, így többek között a tananyag digitalizációjában, annak vizuális megjelenésében .

A  szakértői csapatnak a magja 2020 decemberétől dolgozik együtt. Gondos előkészítést követően 2022. január 1-étől  már a PTE Oktatás- és Tanulástámogató Központ (PTE DOT) néven, önálló szervezeti egységként működik. Elsődleges célja, a digitális transzformáció segítése  az egyetemen, valamint az intézmény oktatóinak és hallgatóinak  felkészítése arra, miként alkalmazzák a  digitális módszertanokat.

Mint Fedeles Tamás, az egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta, a PTE DOT a digitális oktatáshoz kapcsolódó módszertani kérdésekben tud segítséget nyújtani.  A képzéseken és segítő anyagokon keresztül egy olyan keretrendszerrel ismertetik meg az oktatókat, ami számtalan digitális megoldással, módszerrel, eszközzel, platformmal tölthető meg. A legfontosabb, hogy az általuk  kitűzött képzési céljaikat hatékonyan valósíthassák meg a hallgatók megelégedésére. Kitért arra is, a központ által támogatott fő irány az úgynevezett „blended learning”, azaz egy olyan megoldás, ami rugalmas módon vegyíti a digitálist a hagyományos oktatás elemeivel. Megtartja ez utóbbi előnyeit, és hozzá igazítva használja tudásszerzés folyamatát hatékonyabbá tevő technológiákat, eszközöket és módszereket. A PTE DOT Fehér Könyv ennek a törekvésnek központi eleme, egy olyan dokumentum, ami segíti a digitális megoldások iránt érdeklődő oktatók munkáját,  akik akár a központ egyik képzésében vesznek részt, vagy önállóan próbálnak boldogulni a digitális világ  nyújtotta lehetőségekkel.

Vörös Zoltán, a PTE DOT vezetője mindehhez a következőket tette hozzá, a  kötetet azzal a céllal állították össze, hogy az Oktatás- és Tanulástámogató Központ honlapjára feltöltött videós segítő anyagokkal és jó gyakorlatokkal kiegészítve mindenki megtalálja a számára szükséges információkat.

A hagyományos és digitális formában egyaránt elérhető könyv  segítséget nyújt az oktatóknak kurzusaik digitális támogatásában, a különböző célcsoportokra és tematikus területekre fejlesztett kurzusokhoz, mintákat és példákat az egyes pedagógiai célok eléréséhez szükséges online tevékenységek megtervezésére és megvalósítására, valamint egyfajta szerszámosládát az ezekhez szükséges tartalmak – tananyagok, interaktív tartalmak, gyűjtemények – fejlesztéséhez. (fotó: Csortos Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2023-02-27 21:34:17

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>