. Ma Gedeon napja van.
Most sem maradt el a szüreti szőlőfajta- bemutató
2020-09-10 00:07:03
 Most sem maradt el a szüreti szőlőfajta- bemutató

Most sem maradt el a szüreti szőlőfajta- bemutató

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete a hagyományokhoz híven ebben az esztendőben is megrendezte szüreti szőlőfajta-bemutatóját.

A szakmai napon beszámoltak az idei év tanulságairól  és bemutatták  új nemesítésű szőlőfajtákat. Idén 14 klónjuk  kapott állami minősítést, valamint a Pinot regina felkerült Olaszország nemzeti fajtajegyzékébe. Idén százezer oltvány készült ebből a magyar innovatív fajtából.

A Szentmiklós-hegyi Kísérleti Telepen megtartott szakmai bemutatóra most is sokan érkeztek, a szőlősgazdák mellett a szakképző iskolák diákjai is. A szaknapon egyebek mellett szó volt a 21. század szőlőműveléséhez kapcsolatos kihívásokról, többek között a mikroklíma változásáról, a hőmérsékleti és a csapadék eloszlásában már most is érzékelhető hatásokról. Kiemelten arról, hogy az előrejelzések szerint  a következő ötven év során a tél és a tavasz 4-5 fokkal, a nyár pedig akár 9 fokkal is melegebb lesz, ami a szőlőtermesztés technológiájában is vátozásokat hozhat.
 
Szó volt az idei év időjárásáról és a szüret eddigi tapasztalatairól is. A megjelentek arról is hallhattak, hogy az idei év időjárása is sok meglepetést tartogatott. Míg az első két hónap hőmérséklete jelentősen meghaladta a több éves átlagot, addig a márciusban jött tél a fagyok és a havazás nem kis riadalmat okozott. A szőlő korán zsendült és néhány nap alatt levirágzott. Szerencsére a csapadék időben érkezett, ugyan az eloszlása nem volt mindig kedvező. Az intézet kísérleti telepén az első szüretet augusztus 11-én tartották.

Utoljára frissítve: 2020-09-10 00:19:03

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Összehangolja az oktatási és a hallgatói szolgáltatásokat a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és a ...
Bővebben >>