. Ma Vencel napja van.
Most sem maradt el a szüreti szőlőfajta- bemutató
2020-09-10 00:07:03
 Most sem maradt el a szüreti szőlőfajta- bemutató

Most sem maradt el a szüreti szőlőfajta- bemutató

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete a hagyományokhoz híven ebben az esztendőben is megrendezte szüreti szőlőfajta-bemutatóját.

A szakmai napon beszámoltak az idei év tanulságairól  és bemutatták  új nemesítésű szőlőfajtákat. Idén 14 klónjuk  kapott állami minősítést, valamint a Pinot regina felkerült Olaszország nemzeti fajtajegyzékébe. Idén százezer oltvány készült ebből a magyar innovatív fajtából.

A Szentmiklós-hegyi Kísérleti Telepen megtartott szakmai bemutatóra most is sokan érkeztek, a szőlősgazdák mellett a szakképző iskolák diákjai is. A szaknapon egyebek mellett szó volt a 21. század szőlőműveléséhez kapcsolatos kihívásokról, többek között a mikroklíma változásáról, a hőmérsékleti és a csapadék eloszlásában már most is érzékelhető hatásokról. Kiemelten arról, hogy az előrejelzések szerint  a következő ötven év során a tél és a tavasz 4-5 fokkal, a nyár pedig akár 9 fokkal is melegebb lesz, ami a szőlőtermesztés technológiájában is vátozásokat hozhat.
 
Szó volt az idei év időjárásáról és a szüret eddigi tapasztalatairól is. A megjelentek arról is hallhattak, hogy az idei év időjárása is sok meglepetést tartogatott. Míg az első két hónap hőmérséklete jelentősen meghaladta a több éves átlagot, addig a márciusban jött tél a fagyok és a havazás nem kis riadalmat okozott. A szőlő korán zsendült és néhány nap alatt levirágzott. Szerencsére a csapadék időben érkezett, ugyan az eloszlása nem volt mindig kedvező. Az intézet kísérleti telepén az első szüretet augusztus 11-én tartották.

Utoljára frissítve: 2020-09-10 00:19:03

További híreink
Új kezdet a migráció terén
Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő új migrációs és menekültügyi paktum megalkotására.
2020-09-24 19:53:58, Hírek, Környezetünk Bővebben
Pécsi Tanuló Fesztivál, immár negyedszer
A felfedezés, az öröm, a megismerés és a kíváncsiság kifejezése, egyszóval Tanuló Fesztivál.
2020-09-23 21:38:25, Hírek, Környezetünk Bővebben
Válaszd a táncot – válassz egy táncot!
A Válaszd a táncot – válassz egy táncot! szlogennel meghirdetett Nagy Táncválasztót már második alkalommal rendezik meg Pécsett
2020-09-20 01:47:34, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Teljesen megújul az országos német önkormányzat Szőnyi utcai óvodája Pécsen.
Bővebben >>