. Ma Ákos, Bátor napja van.
Mostantól látogatóközpontként is működik
2023-12-03 21:59:32
Mostantól látogatóközpontként is működik

Mostantól látogatóközpontként is működik

Már nemcsak kiállítótér, hanem látogatóközpont is egyben a kívül-belül megújult Régészeti Múzeum  Pécsen.

A Régészeti Múzeum szebb napokat látott épülete éveken át a Széchenyi tér egyik szégyenfoltja volt. Egy európai uniós pályázatnak köszönhetően  a hely visszakaphatta régi fényét. A felújítási munkálatok mintegy másfél évig tartottak. Az elnyert források felhasználásával, mintegy 1,3 milliárd forintból - ebből száz millió a vidéki múzeumok felújítását segítő állami programból érkezett -   az épület teljesen megújult.  Kicserélték a nyílászárókat, új tetőt kapott az épület, újrafestették a homlokzatot, megújult az épület teljes épületgépészeti és villamossági rendszere, ezen felül a belső tereket  is akadálymentesítették. Megújult a múzeum kertje  és a Római kőtár (lapidárium) védelmére különleges  üvegportálokat építettek. Az épület két pinceszintjén is kicserélték a villamoshálózatot.

A megújult épület már a pécsi adventi programok közül is helyet ad néhánynak, de rendszeres múzeumpedagógia foglalkozásokat is tartanak majd a falai között. A földszint nyugati szárnyában, az időszakos kiállításoknak kialakított térben,  „Ködképek a kedély láthatárán” – A 19. század képzőművészete Pécsett címmel nyílt meg az első tárlat. A tervek szerint pedig jövő év tavaszától lesz látható az emeleten  „A hely szelleme” címet viselő állandó kiállítás. A tematikus tárlat Pécs, Baranya kulturális értékeibe enged majd bepillantást.

Utoljára frissítve: 2023-12-05 13:10:46

További híreink
Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
A Pécsi Tudományegyetem, mint konzorciumvezető és hat konzorciumi partnere (HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, H...
2024-02-26 21:34:32, Hírek, Környezetünk Bővebben
A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
A Pécsi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola tanulója képviseli hazánkat a nemzetközi egészségügyi versenyeken.
2024-02-25 22:07:46, Hírek, Környezetünk Bővebben
Száz éve született Grastyán Endre
Születésének 100. évfordulója alkalmából megemlékezést tartanak Pécsett.
2024-02-23 16:30:23, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Születésének 100. évfordulója alkalmából megemlékezést tartanak Pécsett.
Bővebben >>