. Ma Auguszta napja van.
Munkaerő mágnes Baranyában
2014-09-14 15:31:01
Munkaerő mágnes Baranyában

Munkaerő mágnes Baranyában

Pécsett egy esztendeje nyitott irodát a Schönherz Iskolaszövetkezet, első lépésben Baranya informatikai  helyzetét és jövőképét térképezték fel, a képzésektől kezdve a kis- és középvállalatokon át a multinacionális szereplőkig.
 
Mint Lovas István, a Schönherz Iskolaszövetkezet régióvezetője elmondta, az IT szakma munkaerőhiánnyal küszködik, miközben stabil munkalehetőséget, ráadásul kiemelt bérezést kínál. Az ezen a területen felsőfokú tanulmányokat folytató fiataloknak, érdemes már egyetemi éveik alatt  részmunkaidős, de szakmai feladatokat vállalni egy-egy cégnél, hiszen ezzel megalapozhatják a jövőjüket. Az informatika mágnesként hathat a műszaki szakemberképzésben. A középiskolásokat a műszaki pályára terelheti, a Pécsett végzett informatikusokat a városban tartja, aminek következtében a jövő szakemberei mágnesként vonzhatnak be új cégeket az informatikai piacra.
 
Mindehhez a következőket fűzte hozzá, Bachmann Bálint, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karának dékánja, Pécsett az országos átlagnál, illetve a demográfiailag indokoltnál is nagyobb az informatikai szakképzésekre jelentkezők visszaesése. Az oktatásban pedig az jelenti a legnagyobb problémát, hogy háttérbe szorult a  gyakorlatorientált szemlélet,  nem a munkaerő-piaci igényeknek megfelelően zajlik. Szólt arról is,  a gyakorlatorientált duális képzés bevezetése erre megoldást jelenthet a jövőben. Baranya székhelyén már elindult egy kedvező folyamat, amelynek eredményeként a városba betelepülő informatikai cégek és az oktatási intézmény között  az oktatási és kutatási együttműködések jöttek létre.
 
A csaknem negyven informatikai kis- és középvállalat érdekeit képviselő, Információmenedzsment Innovációs Klaszter menedzsere, Brachmann Ferenc annak a véleményének adott hangot, hogy klaszter tagjai  Baranyában 350 embert foglalkoztatnak, és éves szinten  8 milliárd forint árbevételt termelnek.  Kitért arra is, az utóbbi öt évben igen nagy átalakulás ment végbe ezen a piacon: egykor a szolgáltatók és egyedi szoftverfejlesztő vállalatok jelenléte volt hangsúlyos, ma már inkább termékeket gyártanak a cégek, szoftver szolgáltatást nyújtanak és globális piacra dolgoznak, jelentős exporttal. Mindemellett jelentős összeget fektetnek be a szakembereik speciális képzésébe, ugyanis egy informatikus a általuk elvárt követelményeknek megfelelő betanítása  3-4 millióba  kerül.
 
Az IT Services Hungary országosan 3600, Pécsett 320 alkalmazottat foglalkoztat, azonban az elkövetkező években tovább szeretnék bővíteni a létszámot, a terveik szerint ezer embernek adnának munkát a megyeszékhelyen. A német központú multinacionális cég pécsi központjának vezetője, Zalay Buda egyebek mellett elmondta, ahhoz, hogy ez megvalósulhasson kulcsfontosságú, hogy hatékonyan együttműködjenek  az oktató intézményekkel és a munkaerő-közvetítőkkel. Hangsúlyozta, örömmel vesznek részt a duális képzések gyakorlati megvalósításában, akár a cégnél dolgozó   szakemberek bevonásával is.

Utoljára frissítve: 2014-09-14 15:36:11

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsett rendezik meg a Tervezz te is ökoházat! országos verseny döntőjét.
Bővebben >>