. Ma Auguszta napja van.
Művészek és gazdasági innováció
2014-12-17 16:25:02
Művészek és gazdasági innováció

Művészek és gazdasági innováció

Újszerű nemzetközi együttműködés  a „Break-In the Desk” elnevezésű projekt keretében a pécsi művészek is részesei lehetnek egy nemzetközi együttműködésenek.


A program elsődleges  célja, hogy a művészek alkotóerejét és egyedi szemléletét a gazdasági innováció szolgálatába állítsa az úgynevezett „művészi beavatkozás”  Az Erasmus+ pályázati források felhasználásával mgvalósuló programban négy ország húsz-húsz művésze vesz részt.

Mint Keresenyei János, a Kreatív Ipari Klaszter elnöke elmondta,  az elsődleges cél a  művészi látásmód vállalati innováció szolgálatába állítása. A művészek és a kreatív ipar területén tevékenykedők a program során vállalatoknál töltenek el hosszabb, rövidebb időt, ahol megfigyelhetik azok tevékenységét. A cél, hogy  a művészi beavatkozás eredményeként termék-innovációk, illetve a megszokottól eltérő termelési folyamatok jöjjenek létre, valamint a munkakörnyezetet is  innovative módon változtassák meg.


Szólt arról is, a művészeknek a vállalatoknál folyó munka újfajta területet, inspirációt jelenthet, ami alapján a saját művészetük is tovább fejlődhet. Hangsúlyozta, ez a fajta együttműködés a gazdaság és a művészet között világban több helyen létezik, de elszigetelt jelenség.
A most útjára induló projekt különlegessége, hogy mindez egy európai hálózat keretében valósul meg, összesen több mint 100 művész közreműködésével.  A képzést követően  kerülnek ki a vállalatokhoz, pilot projektekben vesznek részt. A végső cél a folyamatos értéknövelő beavatkozás, a projekt lezárulta után is.


Maga a projekt a vállalati és művészi igények európai szintű felmérésével kezdődik, majd a tananyagfejlesztés és a tréning módszertanának kifejlesztésére kerül sor, ez utóbbi lesz a Pécsett működő  KIKK Egyesület egyik fő feladata. Országonként 20-20 művész három hónapos távoktatáson vesz részt,  akik közül hárman-négyen  próba-projektek részesei lesznek Cordobában és Rómában.


A három éves projekt a Materahub (Matera, Olaszország) égisze alatt valósul meg a Collage Arts (London, Egyesült Királyság), a Provincial Consortium for Economic Development of Cordoba (Cordoba, Spanyolország), a Link Campus University (Róma, Olaszország), az Aalto University (Helsinki, Finnország), a Sibiu Chamber of Commerce, Industry and Agriculture (Nagyszeben, Románia), a Municipality of Rome (Róma, Olaszország), a EUROMEDINCULTURE(s) (Marseille, Franciaország), a Rinova Ltd. (London, Egyesült Királyság) , valamint a KIKK Egyesület (Pécs, Magyarország) együttműködésével.

Utoljára frissítve: 2014-12-17 16:26:21

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Összehangolja az oktatási és a hallgatói szolgáltatásokat a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és a ...
Bővebben >>