. Ma Orbán napja van.
Művészet és jótékonyság a Zsolnay Pikniken
2022-05-11 20:51:23
Művészet és jótékonyság a Zsolnay Pikniken

Művészet és jótékonyság a Zsolnay Pikniken

Három jótékonysági projekt veszi kezdetét a Zsolnay Piknik keretében, amelyek teljes bevételét jelenleg Ukrajnában a háború miatt bajba jutott gyermekeket és családjaikat segítő UNICEF Magyarországnak ajánlja fel a Zsolnay Örökségkezelő Kft.


A jótékonysági projektek közül is kiemelkedik az az összefogás, amelynek segítségével létrejött a Művészet a romok között kiállítás, amelyen összesen 37 festmény, grafika és objekt látható. Az alkotását  felajánló művészek között található többek között Kiss Tibor (Quimby), Nemes Csaba, Gyenes Zsolt és olyan Munkácsy-díjasok mint Pinczehelyi Sándor és Koronczi Endre. A műtárgyak  online aukció keretében kerülnek kalapács alá. A Zsolnay Örökségkezelő az árverésen befolyt összeget  teljes egészében az UNICEF Magyarországnak ajánlja fel az ukrajnai háború során veszélybe került gyerekek és családok támogatására. A kiállítás a Zsolnay Piknik kezdetétől, május 20-án 16 órától látható. A helyszíne is egyedi, hiszen a Zsolnay Negyed egy használaton kívüli, a Zsolnay-gyár egykori pirogránit égetőkemencéjének terében kap helyet.. Az online aukció május 23-án indul a www.axioart.com oldalon és május 29-ig tart, addig lehet licitálni az alkotásokra.


A Zsolnay Piknik szombati esti koncertjei közben összművészeti happeninget élvezhet a közönség, három fiatal előadó - Deva, Belau, Saya Noé - közel 3 órás koncertfolyama alatt egy Live act keretében további két festmény készül Martin Lukacs szlovák és Dóra Ádám magyar festőművészek jóvoltából. A 2×2 méteres alkotások szintén részei lesznek az aukciónak.


A jótékonysági projekt harmadik eleme a Fogadj örökbe egy plakátot! akció. Az idei PosterFesten külön kategóriában voltak láthatók  az Ukrajnában dúló háborúra reflektáló plakátok. A plakátfesztivált szervező Magyar Plakát Társaság a teljes anyagot felajánlotta a Zsolnay Örökségkezelőnek, hogy az azok eladásából befolyt összeggel járuljanak hozzá a jótékonysági akcióhoz.  A plakátok készítői között olyan neves alkotók is szerepelnek, mint Ducki Krzysztof, Korolovszky Anna és Orosz István.  A MA Plakát – Orosz-Ukrán konfliktus 2022 című kiállítás a Zsolnay Piknik ideje alatt, május 20-án 16 órától május 22-én 21 óráig látható az E78 Kemence Galériában.

A jótékonysági projekt célja  az is, hogy lehetőség szerint közintézmények, vendéglátóhelyek, üzletek falaira kerüljenek ki, emlékeztetve mindenkit a szolidaritás fontosságára. A felhíváshoz már most számos pécsi vendéglátós, üzlettulajdonos és civil kapcsolódott, akik örökbe fogadnának egy-egy plakátot, ezzel is hozzájárulva e nemes ügy sikeréhez.

Utoljára frissítve: 2022-05-11 20:51:46

További híreink
I. Konnektor Fesztivál - Kapcsolódjunk össze!
Kétnapos összművészeti, családi fesztiválnak ad otthont május végén a Pécsi Harmadik Színház.
2022-05-25 02:02:58, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különös időutazásra hív a múzeum
Különös időutazást tehet minden látogató, aki a Régészet Napja rendezvénysorozat pécsi eseményeire ellátogat május 27-én és 28-án.
2022-05-23 21:04:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Főváros vidék oda-vissza 210 éves retúr
A Pannon Filharmonikusok a bécsi Musikverein évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába kapott meghívást.
2022-05-21 02:34:09, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Komoly társadalmi problémát, az alkoholizmust állítja a középpontba a pécsi független társulat, a Tandem Szín...
Bővebben >>