. Ma Csongor napja van.
Művészet és jótékonyság a Zsolnay Pikniken
2022-05-11 20:51:23
Művészet és jótékonyság a Zsolnay Pikniken

Művészet és jótékonyság a Zsolnay Pikniken

Három jótékonysági projekt veszi kezdetét a Zsolnay Piknik keretében, amelyek teljes bevételét jelenleg Ukrajnában a háború miatt bajba jutott gyermekeket és családjaikat segítő UNICEF Magyarországnak ajánlja fel a Zsolnay Örökségkezelő Kft.


A jótékonysági projektek közül is kiemelkedik az az összefogás, amelynek segítségével létrejött a Művészet a romok között kiállítás, amelyen összesen 37 festmény, grafika és objekt látható. Az alkotását  felajánló művészek között található többek között Kiss Tibor (Quimby), Nemes Csaba, Gyenes Zsolt és olyan Munkácsy-díjasok mint Pinczehelyi Sándor és Koronczi Endre. A műtárgyak  online aukció keretében kerülnek kalapács alá. A Zsolnay Örökségkezelő az árverésen befolyt összeget  teljes egészében az UNICEF Magyarországnak ajánlja fel az ukrajnai háború során veszélybe került gyerekek és családok támogatására. A kiállítás a Zsolnay Piknik kezdetétől, május 20-án 16 órától látható. A helyszíne is egyedi, hiszen a Zsolnay Negyed egy használaton kívüli, a Zsolnay-gyár egykori pirogránit égetőkemencéjének terében kap helyet.. Az online aukció május 23-án indul a www.axioart.com oldalon és május 29-ig tart, addig lehet licitálni az alkotásokra.


A Zsolnay Piknik szombati esti koncertjei közben összművészeti happeninget élvezhet a közönség, három fiatal előadó - Deva, Belau, Saya Noé - közel 3 órás koncertfolyama alatt egy Live act keretében további két festmény készül Martin Lukacs szlovák és Dóra Ádám magyar festőművészek jóvoltából. A 2×2 méteres alkotások szintén részei lesznek az aukciónak.


A jótékonysági projekt harmadik eleme a Fogadj örökbe egy plakátot! akció. Az idei PosterFesten külön kategóriában voltak láthatók  az Ukrajnában dúló háborúra reflektáló plakátok. A plakátfesztivált szervező Magyar Plakát Társaság a teljes anyagot felajánlotta a Zsolnay Örökségkezelőnek, hogy az azok eladásából befolyt összeggel járuljanak hozzá a jótékonysági akcióhoz.  A plakátok készítői között olyan neves alkotók is szerepelnek, mint Ducki Krzysztof, Korolovszky Anna és Orosz István.  A MA Plakát – Orosz-Ukrán konfliktus 2022 című kiállítás a Zsolnay Piknik ideje alatt, május 20-án 16 órától május 22-én 21 óráig látható az E78 Kemence Galériában.

A jótékonysági projekt célja  az is, hogy lehetőség szerint közintézmények, vendéglátóhelyek, üzletek falaira kerüljenek ki, emlékeztetve mindenkit a szolidaritás fontosságára. A felhíváshoz már most számos pécsi vendéglátós, üzlettulajdonos és civil kapcsolódott, akik örökbe fogadnának egy-egy plakátot, ezzel is hozzájárulva e nemes ügy sikeréhez.

Utoljára frissítve: 2022-05-11 20:51:46

További híreink
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben
A versek veszik birtokba a várost
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
2024-04-09 21:59:42, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a petesejt és a hímivarsejt káros fényterhelését.
2024-04-06 20:40:06, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>