. Ma Izabella napja van.
Múzeumba járni kétféleképp lehet
2024-06-22 02:44:48
 Múzeumba járni kétféleképp lehet

Múzeumba járni kétféleképp lehet

A múltba repülhetnek a pécsiek a  Múzeumok Éjszakáján.

A  világörökségi helyszíneken június 22-én éjjel színészek keltik életre az ókori Sopianae-t, de lesznek kézműves foglalkozások, ókori játékok, fotózkodás korabeli és katonai ruhákban, valamint éjszakai misztikus fejlámpás tárlatvezetés is.

A Cella Septichora Látogatóközpontban ezen az éjszakán a föld alatti világ évszázados falai között megelevenedik az antik nekropolisz. Színészek jelenítik meg az ókori sopianae-i temető jellegzetes alakjait, így mesélve a valaha itt éltek történetéről. A Cella Septichora síremléknél a halottat utolsó útjára kísérő mimusszal találkozhatnak az érdeklődők, aki a római temetési szokáshoz híven elnagyolt mozdulatokkal, tréfás szófordulatokkal eleveníti fel az elhunyt személyét. A Korsós sírkamra emlékkápolnájában a gyászoló özvegy várja őket, akinek könnyein át mindent megtudhatnak arról a késő rómaiak miként gondolkodtak a halálról, valamint temetkezési szertartásaikról. Téglasírok, szarkofágok terében életre kel az ókori temető jellegzetes figurája, a sírrabló, aki a látogatók között utat keresve társával menekül a tetthelyről. Az V. számú sírkamra nyolcszögében felbukkan a régész, aki a mindentudó 21. század szemüvegével láttatja letűnt korok történetét.

Az éjszakai tárlatjárat során idegenvezető kíséretében a félhomályban, a pislákoló fejlámpák fényében feltárul a föld alatti temető minden titka.  Rendhagyó módon fényfestés díszíti majd a Cella Septichora Látogatóközpont bejáratát, a hétkaréjos építmény belső tere pedig egyedi hangulatvilágítást kap.

Múzeumba járni kétféleképp lehet: jelen lenni a befogadásban, ott állni a tárgy, a mű előtt a maga valójában és hagyni, hogy hasson ránk, meséljen nekünk. Vagy egy izgalmas estébe, éjszakába csomagolva, ezer élménnyel és tudással, amikor élővé válnak a „tárgyak”, élővé válnak a kapcsolatok. Ez a Múzeumok Éjszakája, melynek során egy éjszaka ezer élménnyel várja a látogatókat  a Janus Pannonius Múzeum. Állandó, időszaki és ezen a napon nyíló új kiállítások, izgalmas tárlatvezetések, túrák, régészeti vetélkedők, élő társasjáték, zene, néptánc tanítás, műhelyfoglalkozások, ókori és török kori étkek és italok kóstolása, csillagles, valamint az elmaradhatatlan tűzugrás közül választhatnak a pécsiek.

Tűzben született lótuszvirágok – Egyiptizáló alkotások a Zsolnay gyárban címmel nyílik kiállítás a  Zsolnay Múzeumban. Ennek részeként A Zsolnay macska – egyiptomi macskaszobrok útja az íróasztalokig címmel Fullér Andrea egyiptológus tart előadást. A múzeumi gyűjtemények legismertebb és legszeretettebb darabjai közé tartoznak a Básztet istennőt ülő macska alakjában ábrázoló ókori egyiptomi bronzszobrok. Nem véletlen, hogy a 19–20. századi iparművészetben is megjelentek ezek az ókori minták alapján készült elegáns, a macskát egyik legjellegzetesebb testtartásában ábrázoló figurák. Az előadás témájaként szolgáló ikonikus macskaábrázolások egymással összefonódó története nagyszerűen illusztrálja hogyan töltődnek fel más jelentéstartalommal a tárgyak. Az előadás bemutatja, miként kap presztízsfunkciót egy szakrális tárgy, az ókori egyiptomi votív szoborból hogyan lett népszerű, modern kori asztaldísz.                                         
             
A Drukker Közösségi Nyomdaműhely különleges workshopra várja az érdeklődőket, amelynek keretében előre elkészített nyomódúcokkal nyomtathatnak, stencileket készíthetnek. Az esemény a Múzeumok Éjszakáján megnyíló Tűzben született lótuszvirágok – Egyiptizáló alkotások a Zsolnay gyárban című kiállításhoz kapcsolódik. A nyomódúcok, és stencilek mintázatai az egyiptomi lótuszvirágokat, macskákat és nőalakokat idézik meg.

Op art négy keréken – A Renault és a Forma 1 esete Victor Vasarelyvel lesz a témája a Vasarely Múzeum udvarán annak a beszélgetésnek, amelyen Méhes Károlyt kérdezi Getto Katalin, a JPM muzeológusa, látványos vetítés kíséretében. Egyebek mellett arról, melyik a művészettörténet legtöbb példányban sokszorosított műalkotása? Nem, nem a Milói Vénusz, hanem… annyit elárulhatunk, hogy a szóban forgó mű Victor Vasarely nevéhez fűződik. A Múzeumok Éjszakáján nem csak Vasarely és a Renault cég együttműködésének történetével ismerkedhetnek meg a látogatók, hanem Méhes Károly pécsi író jóvoltából a Forma 1 Magyar Nagydíj – szintén Vasarely által tervezett – kockás zászlajának kalandos históriájával is.
 

A Martyn-Lantos Múzeumban A gyökerekhez közel címmel a Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola előadása lesz látható. A LaMu projekt, a zene és a szabad alkotás kapcsolatát értelmezi újra. A résztvevők elektronikus zenei kompozíciókat hozhatnak létre Lantos Ferenc képei által inspirálódva, ezután pedig a zenét visszafordíthatják újra vizuális formába a foglalkozás második felében.
 
A Néprajzi Múzeumban lesz népi gyermekjátszó,mézeskalács-díszítés, bürök duda készítés, gabonaőrlés kézimalommal, nemezelés, gyöngyfűzés, kosárfonás, bútorfestés, arcfestés, szövés-fonás, 20. századi bácskai népviseletek bemutatója, népi étkek borkóstolóval, „Mesesarok az aprónépnek”, természetesen a „Varázs-parázs” – Szent Iván-éji tűzugrás sem maradhat el.
 
Akik a város történetére kíváncsiak, azoknak igazán izgalmas élményt nyújt majd a belvárosi séták program. Pécs történeti belvárosának két központja van: az egyházi – Dóm tér és a polgári – Széchenyi tér. A séta során a két központ és a közbeeső területek régészeti vonatkozású emlékeivel és érdekességeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők történeti keretbe ágyazva. Többek között szóba kerül, hogyan került elő a Cella Septichora? Mit lehet tudni a titokzatos székesegyház alatti csatornáról?
Hány sírkamrát rejt a föld? Hogyan lett a késő római temetőből középkori település? Hol állt az első székesegyház? Hogy nézett ki a középkori püspökvár? Hová temették el Péter királyt? Hová temették el Janus Pannoniust? Hogyan lett a római temető széléből Pécs főtere? Miért van oly sok pince a történeti belváros alatt? Hogy nézett ki a Széchenyi tér a középkorban? Mit tudunk az „elfeledett” Szent Bertalan templomról?
 
Lesz még éjzakai túra a Jakab-hegyre, Magyarország legrégebbi pezsgőgyára pedig izgalmas pincetúrára invitálja a város lakóit. A túra során nemcsak a Pezsgőházzal és a történelmi hangulatot idéző pincelabirintussal, hanem a hagyományos pezsgőkészítési eljárásokkal is megismerkedhetnek az esemény részt vevői. A pincerendszer egy szakaszán zseblámpás túrán vehetnek részt a vállalkozó kedvű érdeklődők illetve a nagy erjesztőkádba is bemászhatnak a kíváncsi kalandorok.
 
A Levéltárban Focitól a moziig, avagy hogyan szórakoztak a pécsiek az 1970–1990-es években látható retró kiállítás. A tárlat korabeli foci-, mozi-, és koncertplakátok, fotók, újságok, aprónyomtatványok, egyéb levéltári iratok, valamint magángyűjteményekből származó tárgyi emlékek segítségével idézi fel, hogy mivel is töltötték a pécsiek, kicsik és nagyok a szabadidejüket a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes években. A kiállításban megjelenő focirelikviák az ezredforduló előtti évtizedek pécsi futballhangulatából adnak ízelítőt.

A Retró udvarban a gyerekeket retró játékok segítségével kalauzolják el a hetvenes és nyolcvanas évekbe, akik korabeli társasjátékokat próbálhatnak ki, az ügyesebbek kifoghatják az aranyhalat is. A  levéltár raktára is megnyílik a látogatók előtt. Az egyórás csoportos séta során az intézmény dolgozói vezetésével az intézmény által őrzött érdekes iratokat, dokumentumokat mutatják be.
 
Idén első alkalommal a Pannon Filharmonikusok is csatlakoznak a Múzeumok Éjszakája eseménysorához, Nyáréj a zene galériájában elnevezéssel különleges nyáresti koncerttel és kiegészítő programokkal várják a zene szerelmeseit a Kodály Központban. E mellett a Balokány-ligetben Kvintesszencia Kesselyák Gergellyel címmel a zenekar vezető karmestere és Horváth Zsolt igazgatól az együttes következő Titok évadának koncertjeiről, az alkotás rejtelmeiről, valamint az esten bemutatásra kerülő Kesselyák-műről beszél. A beszélgetés végén bemutatkozik a Pannon Filharmonikusok Lickl-díjasai által alapított Pécsi Zenéért és Zenészekért Egyesület. A beszélgetést a PFZ fúvós kvintettjének zenei betétjei színesítik. Közreműködik Varga Ferenc kürtművész, Solymosi Péter DLA és Mátyás Tibor trombitaművész, Asztalos Tamás harsonaművész és Bakró-Nagy György tubaművész.
 
Az ezt követő hangversenyen Schönberg: Megdicsőült éj korai műve is felcsendül verssel és animációval színesítve. A Pannon Filharmonikusok muzsikusai június elején belső minőségi meghallgatáson vesznek részt. Az egyéni felkészültséget vizsgáló megmérettetés zenekari anyaga Schönberg: Megdicsőült éj című korai, még az atonális művészetét megelőzően írt darabja, a Kesselyák Gergely által keresett „szép XX. század” egyik kiváló példája. A muzsikusok e nehéz mű előadása mentén mutatják meg a független szakmai zsűri előtt a pillanatnyi felkészültségüket.

 

A zenekar azonban most  nem áll meg a próbaterem falainál, június 22-én a széles közönség számára is eljátsszák a darabot.  Az est középpontjában lévő mű előadásának további különlegessége, hogy Györfi Anna és László Csaba színművészeknek köszönhetően hallható majd Richard Dehmel Megdicsőült éj című verse, amely a kompozíciót ihlette. A bemutatóhoz Kesselyák Gergely  zenésszínház-rendező szakos (SZFE) növendékei és Kovács Balázs digitális művészet szakos (PTE) hallgatói közösen készítenek animációt. A Megdicsőült éj vetítésének megalkotásában részt vesz Gálfalvi Erika (tervezőgrafika szakos hallgató), Papp Zsófia, tervezőgrafika és Késmárki Richárd kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgató, Kovács Balázs, a PTE-MK Elektronikus zenei és média tanszékének oktatója, valamint Weber Kristóf zeneszerző.  A művet Kesselyák Gergely dirigálja.

A koncert második felében egy szintén XX. századi mű hangzik el, a pécsi közönség első ízben hallhatja Kesselyák Gergely saját alkotását, a Missa Allegrát, amit a zeneszerzőként is alkotó dirigens és operarendező huszonévesen komponált. A vidám hangulatú mise előadásában közreműködik többek között a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa.
 
A Kodály Központ minden egyes tere szerepet kap, a büfé és főlépcső Fröccsterasszá alakul,a tetőteraszon csillagles lesz babzsákon,
az előcsarnokba a Pannon Filharmonikusok számára ajánlott zeneművek, többek között Eötvös Péter, Balassa Sándor és Gyöngyösi Levente partitúráit lehet lapozgatni, a kamaraterem, bal oldal: Éjszakai fotóvetítés a Szentivánéji álom hangjaira
A Kodály Központ kamaraterem bal oldalán Dékány Zsoltnak, a zenekar hivatalos fotográfusának éjszakai, a természetben és a városi terekben készült alkotásait élvezhetik a vizuális és a zeneművészetek iránt érdeklődő látogatók Mendelssohn Szentivánéji álom című művének zenei kíséretében. A jobb oldalon  200 év emlékekben a Tudásközpont Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Osztálya és a Pannon Filharmonikusok együttműködésében létrejött  tárlat tekinthető meg Pécs több mint kétszáz éves zenei múltjáról.
 
Aaz előcsarnokból a karzat felé futó spanyol lépcső fokain egy-egy évad műsorfüzetébe belepillantva idézhetnek fel emlékeket a zenebarátok, vagy csodálkozhatnak rá, mi mindent játszott el az elmúlt két évtizedben a Pannon Filharmonikusok. A Karzatgalérián a 20 éve megújult Pannon Filharmonikusok plakátjaiból látható válogatás, a ruhatár, is új szerepet kap, az itt megnyíló bazárban a hosszú pulton mindenki kedvére válogathatnak a zenekar szabadon elvihető emléktárgyaiból, CD lemezeiből, régi nyomdai anyagaiból, fényképeiből a készlet erejéig.

További híreink
Varázslat és fények ünnepe
Az ország első és továbbra is egyetlen fényfesztiválja több mint 100.000 érdeklődőt vonzott Pécsre.
2024-07-09 20:42:59, Hírek, Környezetünk Bővebben
Rekord létszámmal indulnak
Július 12–24. között Debrecen és Miskolc ad otthont az Európai Egyetemi Játékoknak.
2024-07-07 02:06:32, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új kezelőhelyiség a pécsi bőrklinikán
Új kezelőhelyiséget alakítottak ki a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ bőrgyógyászati klinikáján.
2024-07-06 21:03:56, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az ország első és továbbra is egyetlen fényfesztiválja több mint 100.000 érdeklődőt vonzott Pécsre.
Bővebben >>