. Ma Elza napja van.
Múzeumba kerül a Caflish herendi porcelánnal burkolt kávégépe
2020-11-18 20:09:46
Múzeumba kerül a Caflish herendi porcelánnal burkolt kávégépe

Múzeumba kerül a Caflish herendi porcelánnal burkolt kávégépe

Egy anonim nagylelkű adományozónak köszönhetően jelentős műtárggyal – Pécs nagy múltú cukrászdája, a Caflish egykori herendi porcelán burkolatú kávégépével – bővül a Janus Pannonius Múzeum gyűjteménye.

A jelenleg darabjaira szedett, láthatóan szennyezett, korábban már ragasztott kávégép részletes állapotfelméréséhez, szakvélemény elkészítéséhez és a tárgy helyreállításához külsős szakrestaurátor bevonása szükséges.

A Caflish Pécs város legpatinásabb cukrászdája, múltja több évszázadra vezethető vissza. Az épületben 1789-től működik folyamatosan cukrászda,1800-tól kávéház is. Az épület 1869-től került a svájci eredetű Caflisch családhoz. Caflisch Kristóf cukrászmester 1869-től bérelte, 1879-ben pedig megvette a cukrászdát. Tőle halála után özvegye vette át a stafétát, és évtizedekig vezette az üzletet.

A cukrászda ekkor vált országosan ismertté. Különösen a két világháború közti korszakban élte fénykorát, a pécsiek kedvelt találka- és szórakozóhelye lett, s ekkor vált cukrászüzemmé is. A cukrászda 1945 után az alapanyaghiány, majd a szocialista tulajdonviszonyok miatt válságba került, végül 1952-ben államosították. A szocialista korszakban Éva cukrászda néven ismert. Ekkor már nagyon kevés eredeti használati tárgy maradt meg, a berendezéseket lecserélték.

Ebben a korszakban került a cukrászdába a herendi porcelán burkolatú kávégép is, ami valódi műremek, de sohasem volt a Caflisch tulajdona, az Éva cukrászda relikviái közé tartozott. A cukrászda eredeti nevét (Caflisch)1988 augusztusában kapta vissza.

A Régi Pécs Blog szerint összesen tíz darab készült a Herendi Porcelánmanufaktúra Viktória-mintával festett kávéfőző gép porcelánburkolatból. Bemutatása az 1958-as brüsszeli világkiállításon történt meg, azután több budapesti és vidéki vendéglátóhelyre került egy-egy ilyen exkluzív presszógép. (forrás: https://regipecs.blog.hu/2020/10/26/caflisch_cukraszda_herendi_presszogepe)

A pécsi gép sorsa a cukrászda többszörös tulajdonosváltása és négy évig tartó zárvatartása miatt egy ideig kérdéses volt. Egy anonim nagylelkű adományozó jogszerűen megszerezte a díszes burkolatot, neki köszönhetően a pécsi Janus Pannonius Múzeumhoz került az értékes műtárgy. Az átvételkor történt felmérés során megállapítható volt, hogy a jelenleg darabjaira szedett, láthatóan szennyezett, korábban már ragasztott kávégéprészletes állapotfelméréséhez, szakvélemény elkészítéséhez és a tárgy helyreállításához külsős szakrestaurátor bevonása szükséges.

A cél, hogy a herendi porcelánburkolatú kávégépet belátható időn belül a nagyközönség is megcsodálhassa.

Utoljára frissítve: 2020-11-18 20:11:56

További híreink
Európai gyógyszerstratégia
Legyenek megfizethető, hozzáférhető és biztonságos gyógyszerek mindenki számára.
2020-11-29 20:19:53, Hírek, Környezetünk Bővebben
Advent egy kicsit másként
Új és megszokott elemekkel, a járványügyi veszélyhelyzetben a kormány által elrendelt korlátozásokat betartva indul pénteken Pécsett az advent.
2020-11-27 19:25:08, Hírek, Környezetünk Bővebben
Egy munka – dupla fizetség
Újabb visszaéléseket tárt fel a pécsi önkormányzat, ezúttal a Pécsi Országos Színházi Találkozó átvilágítása során.
2020-11-25 19:21:48, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén elindult a szemétgyűjtési akció, a „Tisztítsuk meg az o...
Bővebben >>