. Ma Auguszta napja van.
Múzeumba kerül a Caflish herendi porcelánnal burkolt kávégépe
2020-11-18 20:09:46
Múzeumba kerül a Caflish herendi porcelánnal burkolt kávégépe

Múzeumba kerül a Caflish herendi porcelánnal burkolt kávégépe

Egy anonim nagylelkű adományozónak köszönhetően jelentős műtárggyal – Pécs nagy múltú cukrászdája, a Caflish egykori herendi porcelán burkolatú kávégépével – bővül a Janus Pannonius Múzeum gyűjteménye.

A jelenleg darabjaira szedett, láthatóan szennyezett, korábban már ragasztott kávégép részletes állapotfelméréséhez, szakvélemény elkészítéséhez és a tárgy helyreállításához külsős szakrestaurátor bevonása szükséges.

A Caflish Pécs város legpatinásabb cukrászdája, múltja több évszázadra vezethető vissza. Az épületben 1789-től működik folyamatosan cukrászda,1800-tól kávéház is. Az épület 1869-től került a svájci eredetű Caflisch családhoz. Caflisch Kristóf cukrászmester 1869-től bérelte, 1879-ben pedig megvette a cukrászdát. Tőle halála után özvegye vette át a stafétát, és évtizedekig vezette az üzletet.

A cukrászda ekkor vált országosan ismertté. Különösen a két világháború közti korszakban élte fénykorát, a pécsiek kedvelt találka- és szórakozóhelye lett, s ekkor vált cukrászüzemmé is. A cukrászda 1945 után az alapanyaghiány, majd a szocialista tulajdonviszonyok miatt válságba került, végül 1952-ben államosították. A szocialista korszakban Éva cukrászda néven ismert. Ekkor már nagyon kevés eredeti használati tárgy maradt meg, a berendezéseket lecserélték.

Ebben a korszakban került a cukrászdába a herendi porcelán burkolatú kávégép is, ami valódi műremek, de sohasem volt a Caflisch tulajdona, az Éva cukrászda relikviái közé tartozott. A cukrászda eredeti nevét (Caflisch)1988 augusztusában kapta vissza.

A Régi Pécs Blog szerint összesen tíz darab készült a Herendi Porcelánmanufaktúra Viktória-mintával festett kávéfőző gép porcelánburkolatból. Bemutatása az 1958-as brüsszeli világkiállításon történt meg, azután több budapesti és vidéki vendéglátóhelyre került egy-egy ilyen exkluzív presszógép. (forrás: https://regipecs.blog.hu/2020/10/26/caflisch_cukraszda_herendi_presszogepe)

A pécsi gép sorsa a cukrászda többszörös tulajdonosváltása és négy évig tartó zárvatartása miatt egy ideig kérdéses volt. Egy anonim nagylelkű adományozó jogszerűen megszerezte a díszes burkolatot, neki köszönhetően a pécsi Janus Pannonius Múzeumhoz került az értékes műtárgy. Az átvételkor történt felmérés során megállapítható volt, hogy a jelenleg darabjaira szedett, láthatóan szennyezett, korábban már ragasztott kávégéprészletes állapotfelméréséhez, szakvélemény elkészítéséhez és a tárgy helyreállításához külsős szakrestaurátor bevonása szükséges.

A cél, hogy a herendi porcelánburkolatú kávégépet belátható időn belül a nagyközönség is megcsodálhassa.

Utoljára frissítve: 2020-11-18 20:11:56

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>