. Ma Ottó napja van.
Múzeumba került Jakab Antal bőrgyári hagyatéka
2020-01-14 21:39:26
Múzeumba került Jakab Antal bőrgyári hagyatéka

Múzeumba került Jakab Antal bőrgyári hagyatéka

Jelentős hagyatéki anyaggal bővült adományozás útján a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteménye.


Jakab Antal (1929–2019) a legsokoldalúbban és a legalaposabban dokumentálta egykori munkahelye, a Pécsi Bőrgyár történetét. Özvegye, Lőrincz Mária jóvoltából felbecsülhetetlen eszmei értékű eszközök – többek között fényképezőgépek, negatívok, filmek -  és iratok  - levelek, okiratok, bőrgyártó receptúrák - kerültek a múzeumhoz.  


Kadarkúton született  1929-ben, ott nőtt fel, majd Kaposváron végezte el a négy polgárit. Édesapja nyers- és készbőr kereskedő volt, így hamar megismerte a bőripar titkait. A könyvkötést még a polgári iskolában tanulta, és nem érte be a folyamat elsajátításával, saját eszközkészletet szerkesztett, illetve szerzett be a munkához. Ahhoz, hogy a tudását tökéletesítse, antikváriumban vásárolt könyveket kötött újra. Már a katonai szolgálata során megtanult térképet olvasni, a tudását ezredírnokként kamatoztatta.


Húszévesen, 1949-ben került a Pécsi Bőrgyárba inasnak, de kiemelkedő szaktudása miatt hamarosan már ő oktatta az újoncokat. Később volt vegyszeradagoló, bérelszámoló, aztán évtizedeken keresztül normásként dolgozott, s ennek köszönhetően a gyártástechnológiát teljes keresztmetszetében megismerhette. Bárhol, korlátlanul fotózhatott is, négy évtized alatt négyezer fotótekercset  fényképezett el.
Nevéhez 18 könyv kiadása fűződik, amelyekben számos, a helyi bőripar történetében is fontos adatot tett közzé. E könyveket saját maga nyomtatta, másolta és kötötte be, bolti forgalomba azonban nem került egyik sem, csak jó barátok, ismerősök, szakmabeliek kaptak ajándékba tőle egy-egy példányt. Az utolsóként megjelent Magyarország bőrgyárai című betekintést nyújt Pécs bőrfeldolgozó ipararának történetébe, valamint számos pécsi polgár életútját is elénk tárja.


Hosszú évtizedekig a Mecseki Fotóklub aktív, megbecsült tagja volt. Több neves fotóipari cég - Ilford, Kodak - kért tőle szakvéleményt új filmjeikről, a megtisztelő felkéréseknek a legrövidebb időn belül tett mindig eleget tett. A Janus Pannonius Múzeum archívuma már eddig is őrizte azokat a fényképmásolatokat, amelyeknek precíz leírásában segítséget nyújtott, valamint egy hangfelvételt is, amelyen a bőrgyári gépekről, az ezekkel végzett műveletekről  beszél.  Ez a gyűjtemény tavaly jelentős, felbecsülhetetlen eszmei értékű eszköz- és iratanyaggal gazdagodott. Ezek között  megtalálhatók a fotózáshoz, előhíváshoz használt eszközök - fényképezőgép, nagyító, vetítő, film vágó-ragasztó gép, montázsasztal, saját tervezésű precíziós mérleg -, valamint a különféle időszakokból származó hivatalos levelek, nyomtatványok, feljegyzések.


E mellett olyan, Jakab Antal személyéhez kötődő okiratok, oklevelek, a bőripari szakmáról körképet adó értékes szakkönyvek, gazdag tematikát felölelő fotóanyag is, valamint az 1960-as, 1970-es évekből származó pécsi filmhíradók, továbbá aranyozáshoz, könyvkötéshez használt kellékek.

Utoljára frissítve: 2020-01-14 21:40:01

További híreink
Képzeletben a Holdig tekernek
Nemzetközi, egészséges életmódra ösztönző kihívást indított útjára a Pécsi Tudományegyetem.
2020-06-28 20:02:58, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A cél: Európa talpra állítása
Az unió 2021. évi költségvetésének középpontjában az európai gazdaság helyreállítása áll.
2020-06-27 20:59:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Vállalkozói szemlélet, folyamatos alkalmazkodás
A problémaorientáltság kora jött el a munkaerő piacán.
2020-05-27 21:19:10, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Járásbíróság egy hónapra elrendelte P. P. I. gyanúsított letartóztatását kábítószer-kereskedelem bűnte...
Bővebben >>