. Ma Márk napja van.
Nagy lépés a fenntartható jövő felé
2022-12-04 21:18:57
Nagy lépés a fenntartható jövő felé

Nagy lépés a fenntartható jövő felé

Befejeződött a pécsi székhelyű agglomeráció szennyvíztisztító telep fejlesztése. A jelentős részben Európai Uniós forrásból megvalósult beruházás eredményeként jelentősen javultak a megyeszékhelyen és az agglomerációjában keletkező szennyvíz tisztításának feltételei.

Pécs önkormányzata egy uniós pályázaton elnyert 7 milliárd forint, valamint önerő felhasználásával  valósította meg a csaknem 9 milliárdos projektet, ami 2019 tavaszán vette kezdetét. A fejlesztéseknek köszönhetően Baranya székhelye jelentős lépést tett a zöld és okos város cím elnyeréséhez vezető úton, ami egyben arra is lehetőséget teremt, hogy nem csak a megyeszékhely, de 12 környező település szennyvizének tisztítása is itt történhet, ami éves szinten 10 millió köbmétert jelent. E mellett már nemcsak a szennyező anyagok 96 százalékát  képes kiválasztani a létesítméní, hanem teljes egészében tiszta víz kerülhet vissza a pécsi vízbe, onnan a Drávába, a Dunába és végül a Fekete tengerbe. A pécsi víz ugyanis nem állandó vízfolyás, ezért rendkívül szigorú határértékeknek kellett megfelelniük az új műtárgyaknak. A fejlesztések eredményeként létrejött új egység méltó párja lesz a hat éve átadott biogáz erőműnek, és várhatóan  hosszú távra nyújt majd a kor igényeinek megfelelő megoldást.

Nagyon komoly kihívást jelentett a kivitelezőnek, hogy a munkálatok során a szennyvíztelep folyamatosan üzemelt. A fejlesztést a Tettye Forrásház munkatársai a kivitelezővel együttműködve úgy hajtották végre, hogy a felhasználók semmit se észleltek belőle. Az új létesítményeket gyakorlatilag teljesen el kellett készíteni, csak ezt követően volt arra lehetőség, hogy a már korábban is meglévő egységeket építészetileg, gépészetileg és technológiailag is felújítsák, átépítsék. Többek közt egy 2100 négyzetméter alapterületű, 6 méter mélységű biológiai medencét és számos egyéb műtárgyat alakítottak ki. A telepen egy teljesen új mechanikai víztisztítási vonal valósult meg az új rácsgépház, a homokfogó műtárgyak és előülepítő vonal által. Három teljes kapacitáson működő biológiai műtárgy is elkészült, és készülnek a záportározók is.

 

A 9000 köbméteres biológiai tisztítómű, már meglévő két hasonló műtárggyal együtt, 27 ezer köbméter szennyvíz tisztítását teszi lehetővé. Felújították az utóülepítőt, új kotrószerkezetet és új uszadék-elvezető rendszert alakítottak ki. A homokszűrő berendezés pedig Magyarországon a legnagyobb kapacitással működő ilyen szerkezet. A pécsi szennyvíztisztító abba a nagyon szűk csoportba tartozik  hazánkban, ahol a legszigorúbb határértékek szerint dolgoznak. Csak a csepeli telep ilyen még, ami az egész főváros szennyvizét tisztítja.

 

Pécsett a Tettye Forrásház 700 kilométernyi szennyvízvezetéket üzemeltet és felügyel, amelybe a közeljövőben csatlakozik majd több baranyai település is. Mindemellett nemsokára megkezdődhet 12 utca szennyvízvezetékeinek korszerűsítése is. A szintén uniós és kormányzati támogatású, 6,8 milliárdos projekt keretében 50 kilométernyi csatorna épül.

Utoljára frissítve: 2022-12-04 21:21:31

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>