. Ma Béla napja van.
Nagyobb hangsúly a tudományos területre
2014-07-15 16:35:24
Nagyobb hangsúly a tudományos területre

Nagyobb hangsúly a tudományos területre

Az új rektori ciklus kezdetén Bódis József rektor és két új helyettese – Berke Gyula és Tóth Kálmán kötetlen beszélgetésre hívta meg a sajtó képviselőit.

Mint az egyetem régi-új rektora, Bódis József  elmondta, sok a kérdőjel a Pécsi Tudományegyetem körül, egy biztos most már lesz kancellár, de hogy ki azt még nem tudni.

Szólt az elkövetkezendő évek terveiről is.  Kiemelte tovább szeretnék növelni a külföldi hallgatók számát, ami már  jelenleg is eléri kétezret, de  év végéig a 2300-at is elérheti ez a szám. E mellett annak a véleményének is hangot adott, a jövőben nagyobb hangsúlyt helyeznek a tudományos munkára, markánsabban kívánják megjeleníteni az elért eredményeket.

Az egyetem új oktatási rektor-helyettese, Berke Gyula többek között arról beszélt, hogy a külföldi kapcsolatoknak még nagyobb szerepet kell a jövőben kapnia, mind a hallgatók különböző csereprogramban való részvételével, mind intézmények közötti kapcsolatokban.
E mellett a karok közötti átjárhatóságnak a lehetőségét is meg kell teremteni, mind nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjanak az interdiszciplináris – több tudományterületet magukba foglaló  - képzések.

Kiemelte, jó, hogy mind több területen megvalósul az idegen nyelven folyó képzés, de a magyar hallgatók számára is fontos lenne egyes területek szaknyelvi képzésének kiterjesztése, s az idegen nyelvű oktatást is szélesebb körben kellene elérhetővé tenni részükre is. Szólt arról is, hogy van még tennivaló a fogyatékkal élők oktatásának kiterjesztésében is, amelynek a csírái már megvannak. Pécs akár ennek a hazai központja  is lehetne. Fontos missziónak nevezte a romák és az őket tanítók képzését, amelynek már szintén vannak látható eredményei is.

Tóth Kálmán tudományos és innovációs rektor-helyettes bemutatkozásakor leszögezte: megtisztelő, de cseppet sem könnyű feladatot kapott Bódis Józseftől. Meggyőződése, hogy erősíteni kell a publikációs tevékenységet, a mérhető teljesítmények irányába pedig tudományos műhelyek és iskolák fejlesztésével és létrehozásával kell elmozdulni.  A következő pályázati ciklusban, pedig a meglévő pályázatíró csapat mellé hallgatókat is bevonnának, amellyel nemcsak a tanult ismereteiket hasznosíthatnák, de munkalehetőséget is teremtenének számukra ezzel.

Utoljára frissítve: 2014-07-15 16:38:17

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>