. Ma Csongor napja van.
Nagyobb szerep a helyi közösségeknek
2020-02-10 20:13:05
Nagyobb szerep a helyi közösségeknek

Nagyobb szerep a helyi közösségeknek

A kohéziós projektek helyi megvalósításában az Európai  Bizottság két új kísérleti intézkedés útján ösztönzi a polgárok részvételét.


A cél a polgárok és a civil társadalmi szervezetek aktív bevonásának támogatása az uniós források tervezésébe, felhasználásába és nyomon követésébe,annak érdekében, hogy jobb eredmények szülessenek. Az egy évre szóló kísérleti intézkedések keretében a Kohéziós Alap irányító hatóságai és a civil társadalmi szervezetek szaktanácsadásban és támogatásban részesülnek a kohéziós projektek megvalósításához szükséges ismeretek és készségek fejlesztéséhez.


Mint Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos elmondta, a  kohéziós politikának kiemelt szerepe van azon kihívásoknak kezelésében, amelyekkel ma az európai polgárok számos területen szembesülnek, az éghajlatváltozástól az innováción, a társadalmi befogadáson és készségfejlesztésen keresztül egészen  az összekapcsoltságig. Hangsúlyozta, ezért is fontos, hogy nagyobb beleszólásuk legyen abba, miként valósul meg ez a  politika. A polgárok fokozottabb részvétele mind a hatóságok, mind a civil társadalmi szervezetek számára előnyökkel jár majd.


Az első kísérleti intézkedés keretében az uniós forrásokat kezelő hatóságok élvonalbeli szakértői támogatásban részesülnek a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által és személyre szabott segítséget kapnak a polgárok bevonását, valamint az átláthatóság és elszámoltathatóság előmozdítását célzó új kezdeményezéseik elindításához.


A második keretében az Európai Bizottság 250 000 eurót különít el „helyi szintű” kezdeményezések finanszírozására, kiemelten a kisebb és helyi civil társadalmi szervezetektől érkező, a polgári szerepvállalást előmozdító innovatív ötletek és kezdeményezések támogatására. A cél a polgári szerepvállalás új megközelítéseinek vizsgálata, valamint a annak ösztönzése, előmozdítása és támogatása a kohéziós politikában, a projektek jobb végrehajtása és a polgárok eredmények iránti felelősségvállalás erősítése érdekében.


Egy év után kerül sor a tapasztalatok összegzésére. A különböző projektek megvalósítása során szerzett  tanulságokról szóló jelentés és vademecum, valamint a polgárok kohéziós politikába való fokozottabb szerepvállalására vonatkozó javaslatok alapján terjesztik ki az intézkedéseket. A cél a hasonló kezdeményezések előmozdítása a kohéziós politikai programokban a 2021–2027 közötti időszakra vonatkozó következő hosszú távú uniós költségvetés keretében.

Utoljára frissítve: 2020-02-10 20:13:51

További híreink
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben
A versek veszik birtokba a várost
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
2024-04-09 21:59:42, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a petesejt és a hímivarsejt káros fényterhelését.
2024-04-06 20:40:06, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>