. Ma Emma napja van.
Nagypeterden járt a Pécsi Balett
2022-05-10 20:53:17
Nagypeterden járt a Pécsi Balett

Nagypeterden járt a Pécsi Balett

Itthon is elkél a segítségnyújtás, ami nem mindig pénzben mérhető baranyai kistelepülések rászorulóit karolta fe la Pécsi Balettért Alapítvány.


A Pécsi Balettért Alapítvány és a Pécsi Balett együttműködésének hangsúlyos eleme a társadalmi szerepvállalás. Közös missziójuk a tánc- és a balettművészet népszerűsítése és a gyerekek, fiatalok megszólítása, táncot értő és szerető befogadóvá nevelése. A néhány évvel ezelőtt elindított Táncközelben projektjüket ebben az évadban kibővítették, hogy kulturális-művészi élményhez juttassák azokat a gyerekeket is, akik még sosem jártak színházban, mindennapjaiknak nem magától értetődő része a művészetek élvezete.


Ennek jegyében tartottak  a nagypeterdi óvoda udvarán beavató program keretében ismertették meg a kicsiket a táncművészet ezen ágával. A Theater Wagen mozgószínpadán részleteket  adtak elő a Pécsi Balett táncosai a Piroska és a farkas  mese balettből a nagypeterdi, nyugotszenterzsébeti, botykapeterdi, szentdénesi óvodásoknak és alsó tagozatosoknak. A program moderátora az együttes  két vezetője, Uhrik Teodóra és Vincze Balázs  balett-táncos volt, akiknek táncpedagógusi tapasztalata, szaktudása, empátiája és elhivatottsága a tánc iránt  garanciát jelent a a projekt sikerére.


„Hiszünk abban, hogy a táncművészet segítségével nyithatjuk meg a legkönnyebben a gyerekek és az őket elkísérő szüleik lelkét az igényes kultúra befogadására, hiszen a tánc, az ének és a zene a legősibb kifejezési módunk. Ezek a hátrányos helyzetű gyerekek, ha színházban nem is jártak még, otthon és a faluban táncolnak, énekelnek, zenélnek, mindez az életük természetes része. A mi feladatunk megmutatni, milyen maradandó,semmihez sem hasonlítható élményt nyújt a színház, egy táncelőadás. Azt szeretnénk, hogy a program által  megszólított fiatalok a balett- és táncelőadásoktól nem idegenkedő, a színház iránt érdeklődő felnőttekké váljanak. A nap során az is kiderült, hogy erre minden esély megvan, ugyanis  gyerekek elmondták, közülük többen járnak balettra vagy néptáncra, ez reményt ad arra, hogy nagyobb eséllyel valósul meg ez a vágyunk” – mondta el Vincze Balázs, a projekt vezetője.


Decemberben és januárban közel kétszázan vettek részt az alapítvány által szervezett színházlátogatásokon, amelynek során a  Kodály Központban A diótörőt, a Pécsi Nemzeti Színházban a Piroska és a farkast tekinthették meg.  A rászoruló kisebb és nagyobb gyerekek, iskolai csoportok és családok számára teljesen ingyenes volt a részvétel, az utazás. Az előadások előtti beavató program keretében a gyerekek találkozhattak az alkotókkal, a szereplőkkel és testközelből is megismerkedhettek velük. A gyerekek közül szinte senki nem járt még igazi kőszínházban, a Kodály Központ pedig az őket kísérő felnőttek számára is kuriózum volt.

Utoljára frissítve: 2022-05-10 20:53:41

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>