. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Nagyszabású zátonytakarítás a Dunán
2018-09-23 21:49:58
Nagyszabású zátonytakarítás a Dunán

Nagyszabású zátonytakarítás a Dunán

Nagyszabású zátonytakarítást szervezett a hét végén a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Dunaszekcső Emlékeiért és Jövőjéért Alapítvány.


Idén tavasszal kezdődött a Duna menti védett területek közös projektjeként az a programsorozat, amelynek fő célja a folyó dinamikus élőhelyeinek, az úgynevezett „vadszigetek”(WILDislands) megmentése. A program  keretében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Dunaszekcső Emlékeiért és Jövőjéért Alapítvány a hét végén nagyszabású zátonytakarítást szervez.Az összegyűjtött szemetet a szervezők a későbbiekben elemzik, arra kíváncsiak, hogyan változik annak összetétele a Duna forrásától a torkolatig. Ez a vizsgálat a PlasticFreeDanube elnevezésű innovatív nemzetközi Interreg projekttel együttműködésben valósul meg. A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyarország Társfinanszírozásával valósul meg.

 Duna menti védett területek szervezetei (DANUBEPARKS) közös missziójuknak tekintik a dunai természeti örökségének megóvását, ugyanis a  Duna európai jelentőségű folyó, egyedülálló természeti régiót képvisel. A folyódinamika az érintetlen folyami ökoszisztémák kulcsfontosságú természetes mozgatója, ezért kiemelt fontosságú annak fenntartása a folyam, mint ökológiai folyosó mentén. A dunai szigetek kulcsfontosságú élőhelyei az egyedülálló, különleges, gyakran fokozottan veszélyeztetett fajoknak, amelyek egyben jelölő fajai a dinamikus folyó menti ökoszisztémáknak és nélkülözhetetlenek építőkövei az élő Duna élőhely-folyosónak. Azon vad (természeti) területek, ahol a különböző természetes folyamatok szabadon végbemehetnek, kiemelt értéket képviselnek, a szigetek sokfélesége indikátornak tekintendő a folyómeder morfológiájára és hidrodinamikai szerkezetére nézve. Ezért a DANUBEPARKS, partnereivel és más érintettekkel közösen kívánja előmozdítani a természetes és féltermészetes dunai szigetek megőrzését a WILDISLAND (VADsziget) kezdeményezés elindításával, amely a szigeteket az érintetlen és természetes folyami ökoszisztémák „zászlós hajójának” tekinti.

 

Egyebek mellett ezeket tartalmazza  A Duna menti védett területek elköteleződése a vad szigetek fenntartása, és újabbak létrehozása mellett, összességében együttműködés a Dunai Vad Sziget Élőhely Folyosóért – WILDIsland Commitment elnevezésű nemzetközi megállapodás.

Utoljára frissítve: 2018-09-23 21:51:31

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>