. Ma Berta napja van.
Négy hét-hét mester
2020-06-18 22:42:10
Négy hét-hét mester

Négy hét-hét mester

Színes mesterkurzus-hónappal tér vissza a munkába a Pécsi Balett.

Kovács Zsuzsanna mesternőjük és Vincze Balázs művészeti vezető óráival indult újra a munka a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balett együttesénél, azóta  naponta két vendégmester vezetése mellett készülnek a következő évadra.

Mint Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője elmondta, mindig is nagy gondot fordítottak a táncművészeik szakmai fejlődésére, továbbképzésükre. Ennek jegyében a vendégkoreográfusok mellett rendszeresen meghívnak külföldi és magyar táncpedagógusokat is. Most olyan elismert és közkedvelt szakembereket sikerült megnyerniük, mint Sebestyén Csaba Harangozó-díjas, Lovas Pál Liszt-díjas Érdemes és Kiváló művész, Földi Béla Harangozó- és Jeszenszky-díjas, Lakatos János Nívódíjas és Feledi János Harangozó-díjas művészek.

Kitért arra is, ennyire sűrű mesterkurzus-hónapot a társulatok nem szoktak szervezni, de úgy gondolták, erős kezdésre és új impulzusokra van szüksége most a társulat minden tagjának. Az intenzív munka, a kiváló mesterek technikája, stílusa és mozgásnyelve újítóan hat a táncosokra, testileg, lelkileg egyaránt.

Mindehhez Uhrik Dóra a Pécsi Balett ügyvezetője a következőket tette hozzá, rendkívül fegyelmezetten élték meg a társulat tagjai a karantén-időszakot, komolyan vették az otthoni gyakorlást, a testük formában tartását. A balett-termet, annak tágasságát otthon nem lehet megteremteni, ezért most a fizikai kondíciójuk felfrissítésére, az intenzív munkába történő fokozatos visszatérésükre helyezzük a hangsúlyt. A távolságtartási szabályokat szigorúan betartva, két csoportban, csökkentett létszámmal, egyénileg végezhető, gyakorlatsorokkal történik ez meg, a táncpedagógusok irányítása mellett. Mindezt a Nemzeti Kulturális Alap támogatása teszi lehetővé, ahogy számos egyéb projektjük is pályázatok – elsősorban az EMMI és az NKA - segítségével valósulnak meg. A társulat vezetőinek ezek szervezéséről és újratervezéséről szólt a home office üzemmód.

Hangsúlyozta, nagyon várják a következő évadot, ami - reményeik szerint - az elmaradt Piroska és a farkas mese balett bemutatójával indul valamikor szeptemberben. A Pécsi Tánctalálkozót is szeretnék megvalósítani, ha nem is az eredeti elképzelések mentén, és decemberre is van egy nagyszabású tervük…  Persze még nagy kérdés, hogy mit hoz az ősz.

Utoljára frissítve: 2020-06-18 22:58:50

További híreink
Mindenki szívében van egy dallam
A Belügyminisztérium és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület megbízásából a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság nyílt pályázatot hirdetett alapfokú zeneoktatá...
2020-08-05 08:20:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Siker volt a Nő-Köz-Pont Kisharsányban
Sikeres volt a “Magam Adom!-Siklós járási nők a családban és a munkahelyen, Nő-Köz-Pont Kisharsányban” címet viselő a nők munkavállalását segítő projekt.
2020-08-04 20:30:18, Hírek, Környezetünk Bővebben
A szerződéses ár megállapodás kérdése
Jó minőségű kalászos vetőmag kerülhet ősszel a földekbe.
2020-08-02 20:43:59, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A rádiós a milliós hallgatottságú reggeli műsorában pörkölt oda jóbarátjának. Kimondta: a rappernek nincs igaz...
Bővebben >>