. Ma Márk napja van.
Négy hét-hét mester
2020-06-18 22:42:10
Négy hét-hét mester

Négy hét-hét mester

Színes mesterkurzus-hónappal tér vissza a munkába a Pécsi Balett.

Kovács Zsuzsanna mesternőjük és Vincze Balázs művészeti vezető óráival indult újra a munka a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balett együttesénél, azóta  naponta két vendégmester vezetése mellett készülnek a következő évadra.

Mint Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője elmondta, mindig is nagy gondot fordítottak a táncművészeik szakmai fejlődésére, továbbképzésükre. Ennek jegyében a vendégkoreográfusok mellett rendszeresen meghívnak külföldi és magyar táncpedagógusokat is. Most olyan elismert és közkedvelt szakembereket sikerült megnyerniük, mint Sebestyén Csaba Harangozó-díjas, Lovas Pál Liszt-díjas Érdemes és Kiváló művész, Földi Béla Harangozó- és Jeszenszky-díjas, Lakatos János Nívódíjas és Feledi János Harangozó-díjas művészek.

Kitért arra is, ennyire sűrű mesterkurzus-hónapot a társulatok nem szoktak szervezni, de úgy gondolták, erős kezdésre és új impulzusokra van szüksége most a társulat minden tagjának. Az intenzív munka, a kiváló mesterek technikája, stílusa és mozgásnyelve újítóan hat a táncosokra, testileg, lelkileg egyaránt.

Mindehhez Uhrik Dóra a Pécsi Balett ügyvezetője a következőket tette hozzá, rendkívül fegyelmezetten élték meg a társulat tagjai a karantén-időszakot, komolyan vették az otthoni gyakorlást, a testük formában tartását. A balett-termet, annak tágasságát otthon nem lehet megteremteni, ezért most a fizikai kondíciójuk felfrissítésére, az intenzív munkába történő fokozatos visszatérésükre helyezzük a hangsúlyt. A távolságtartási szabályokat szigorúan betartva, két csoportban, csökkentett létszámmal, egyénileg végezhető, gyakorlatsorokkal történik ez meg, a táncpedagógusok irányítása mellett. Mindezt a Nemzeti Kulturális Alap támogatása teszi lehetővé, ahogy számos egyéb projektjük is pályázatok – elsősorban az EMMI és az NKA - segítségével valósulnak meg. A társulat vezetőinek ezek szervezéséről és újratervezéséről szólt a home office üzemmód.

Hangsúlyozta, nagyon várják a következő évadot, ami - reményeik szerint - az elmaradt Piroska és a farkas mese balett bemutatójával indul valamikor szeptemberben. A Pécsi Tánctalálkozót is szeretnék megvalósítani, ha nem is az eredeti elképzelések mentén, és decemberre is van egy nagyszabású tervük…  Persze még nagy kérdés, hogy mit hoz az ősz.

Utoljára frissítve: 2020-06-18 22:58:50

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>