. Ma Auguszta napja van.
Negyedszázados fennállását ünnepli a Gandhi
2018-09-11 11:40:28
Negyedszázados fennállását ünnepli a Gandhi

Negyedszázados fennállását ünnepli a Gandhi

Ebben a tanévben, 2019  februárjában ünnepli a pécsi Gandhi Gimnázium, negyedszázada megkezdődött az intézményben az oktató-nevelő munka.
 
– Huszonöt évvel ezelőtt ez az iskola nem csak Európában, de a világon is egyedülálló úton indult el: vállalta, hogy a magyarországi cigányság számára bázisként szolgáló, érettségit adó intézményt nyit meg  hangsúlyozza a Gandhi Gimnázium igazgatója, Ignácz István. Szólt arról is,  s annak, hogy jó irányban indult el ékes bizonyítéka a tavalyi UNESCO-elismerés, amikor is az intézményi rendszer cigány/roma szellemi kulturális örökség megőrzését célzó pedagógiai programja felkerült a jó gyakorlatok nemzeti nyilvántartására. Az pedig újabb pozitív visszaigazolást jelent, hogy  neves személyiségek fogadták el a meghívást a Gandhi október 1-2-i nemzetközi konferenciájára.


A rendezvény a Hatékony nevelés és oktatás a digitális korban – esélyteremtés hátrányos helyzetű gyermekek számára címet viseli, és a programterv szerint számos országból érkeznek szakértők és szakpolitikusok, hogy megosszák a résztvevőkkel a saját hazájukban szerzett  tapasztalatokat, jó gyakorlatokat.  A konferencián mások mellett felszólal. Bódis József oktatásért felelős államtitkár, Michał Andrukonis követtanácsos a Lengyel Köztársaság Magyarországi Nagykövetségéről, Peter Krajňak államtitkár a szlovák Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sport Minisztérium részéről, s itt lesz az utóbbi hivataltól Ján Hero államtitkári tanácsadó is.


Természetesen a házigazda, a Gandhi Gimnázium is  bemutatja a saját gyakorlatát.  Vallják ugyanis, hogy a korszerű és hatékony oktatás-nevelés a célja az iskola pedagógusai által megújított tantervnek is, amely az alapját képezi az idei tanévtől felmenő rendszerben elindított oktatási formának. Ennek lényege az, hogy az ismereteket komplexitásukban sajátítják el a tanulók, a különböző tantárgyak erősítik egymást, építenek egymásra. A diákokat önálló ismeretszerzésre, problémamegoldásra ösztönzik, s a munkát a mindegyikük rendelkezésére bocsátott számítógépek is segítik.


A fentieken túl szintén a konferencia keretében, illetve ahhoz kapcsolódva tartják a hátrányos helyzetű diákok Arany János Kollégiumi Programjának idei országos tanévnyitó rendezvényét, megnyitják a Varázslatos India című fotókiállítást, sőt, felavatják az intézmény új Mahatma Gandhi szobrát is. Ez utóbbi esemény már éppoly szorosan kapcsolódik az iskola névadója születésének 149. évfordulójához, mint az éppen azon a napon sorra kerülő Gandhi-vetélkedő, melyet – immár hagyományosan – általános iskolák és tanodák 4-4 fős csapatai számára hirdettek meg.


A nemzetközi konferencia után mintegy másfél hónappal kerül sor a másik gandhis nagyrendezvényre, a tavalyelőtti Tavaszváró Nemzetiségi Koncert, majd a múlt évi Valaha madarak voltunk  cigány népi oratórium után idén november 20-ára újabb zenei program a HanGok című műsorukkal jelentkeznek, amelyben a  csak nagyon kevesek által ismert cigány/roma nemzetiségi népdalokat vonultat fel. Azokat a – várhatóan másfél órás – koncert keretében neves énekesek, énektanárok, zenészek - EtnoRom, Kanizsa Csillagai -, valamint a Gandhi hagyományőrző kórusának közreműködésével kórusmuzsikára átírva viszik színpadra, beás, lovári, illetve magyar nyelven. Mint a Gandhi Gimnázium fenntartójának, ügyvezető igazgatója, Virág Bertalan elmondta, az előadással ezúttal is az együttműködés fontosságára, valamint a nagyszámú értékes cigány/roma örökségre szeretnék felhívni a figyelmet.

Utoljára frissítve: 2018-09-11 14:11:18

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsett rendezik meg a Tervezz te is ökoházat! országos verseny döntőjét.
Bővebben >>