. Ma György napja van.
Négymilliárdos telefonbiznisz
2019-10-18 21:34:16
Négymilliárdos telefonbiznisz

Négymilliárdos telefonbiznisz

Négynapos nemzetközi akcióban számolta fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal  azt a pécsi irányítású, de országosan kiterjedt céghálózatot, ami a nagyüzemben követett el költségvetési csalást a közösségi áfa-szabályok kijátszásával.


A bűnszervezet közvetítő cégeken keresztül szerzett be  nettó áron Ausztriából telefonokat. Az osztrák eladó és a magyarországi nagykereskedő közé néhány havonta cserélt, strómanok nevére átírt, bukó cégeket iktatott be. Mivel a bűnözők nem fizették meg a termékimport utáni áfát, a továbbértékesítéskor nagyon kedvező árat kértek a telefonokért. E mellett a belföldi értékesítési láncolat végén még az áthárított áfát is visszaigényelték. A szervezők az import árut alig egy nap alatt átfuttatták a magyarországi cégláncolaton, és tovább is adták különböző uniós tagországokba. Ezzel a módszerrel csaknem négymilliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.


A hálózatot a NAV több uniós nyomozóhatóság részvételével, az EUROPOL és az EUROJUST támogatásával négynapos akcióban számolta fel. A pénzügyi nyomozók kilenc  személyt állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, közülük   hat letartóztatását a bíróság már el is rendelte. A bűnszervezet irányítóit a NAV kommandósai fogták el, mert náluk agresszív ellenállásra lehetett számítani.


A költségvetést ért kár megtérítésére a NAV összesen mintegy 2,3 milliárd forintnyi vagyont -luxusautókat 140 millió, ingatlanokat 550 millió, üzletrészeket 600 millió, bankszámlákat 450 millió forint értékben -„zárolt”, de egy 373 milliós jogosulatlan áfa-visszaigénylés kiutalását is sikerült megakadályozni. A házkutatásokon előkerült összesen 15 millió forint készpénz mellett a nyomozók egy banki széfben további 140 millió forintot találtak.  


A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt folyik. A szervezet irányítói akár 20 évet is kaphatnak.

Utoljára frissítve: 2019-10-18 21:35:05

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról. ...
Bővebben >>