. Ma Andrea napja van.
Negyven, hatvan, hetven
2019-02-07 22:58:28
Negyven, hatvan, hetven

Negyven, hatvan, hetven

Három produkció is jubilál a Pécsi Harmadik Színházban: 40. előadásához ért az Előttem az élet, 60. alkalommal játsszák a Piszkavasat és 70.-szer a Bányavirágot.
 
A teátrum egyik legizgalmasabb vállalkozása volt a kalandos sorsú, litván származású francia író, Émile Ajar regényadaptációjának színpadra állítása 2017 tavaszán. Az Előttem az élet című, világszerte népszerű, kultikussá vált mű stúdiószínházi változatát a Jászai-díjas Vincze János rendezésében mutatták be, s játsszák azóta is telt házak előtt. A társadalom kirekesztettjeiről szóló történet a Jászai-díjas Füsti Molnár Éva és Bánky Gábor, továbbá Götz Attila emlékezetes alakítása révén elevenedik meg, a főszerepben pedig a színház felfedezettje, Tatai Gergő hódítja meg estértől estére a nézők szívét – február 7-én immár negyvenedszer tette meg.


A többszörösen díjnyertes Piszkavas előadást 2015-ös bemutatója óta kíséri kiemelt szakmai és közönségérdeklődés. A kortárs ír szerző, Martin McDonagh műve komikum és tragikum, könnyed játék és véres valóság mesteri ötvözete, melyet Vincze János rendezésében és Parti Nagy Lajos remekbeszabott, bravúros nyelvhasználatú magyarításában játszik a teátrum nagy sikerrel. A produkció a 2016-os Pécsi Országos Színházi Találkozón megkapta a Közönségdíjat, Füsti Molnár Éva színművész pedig a Magyar Művészeti Akadémia Alkotói díjában részesült. Méltó partnere a játékban Bacskó Tünde, akinek megrendítő alakításáról ugyancsak a legnagyobb elismerés hangján szólnak a méltatások. László Csabával és Tatai Gergővel együtt február 6-án hatvanadszor élik újra a zord ír hegyek közt játszódó történetet.


A három jubiláló előadás közül a legrégebb óta Székely Csaba komédiája, a Bányavirág van a Pécsi Harmadik Színház műsorán. A marosvásárhelyi születésű író trilógiájának első darabja fájdalmasan groteszk humorral és erős öniróniával tárja elénk a székely kapuk mögötti világot. A Vincze János rendezésében bemutatott produkció főszerepét László Csaba játssza, akinek ez az alakítás hozta meg az országos ismertséget. A kritikusok egybehangzó véleménye szerint a Pécsi Harmadik Színház Bányavirág-előadása a kortárs mű eddigi legszenvedélyesebb színpadi megvalósítása, melynek további szerepeiben a Jászai-díjas Bánky Gábor, Tamás Éva, Németh János és Bacskó Tünde látható. Székely Csaba drámája a maga sajátos, fekete humorával keményen megmutatja az emberi sorsok torokszorító reménytelenségét, de azt is érzékelteti, hogy minden nyomorúság és kilátástalanság ellenére, minden szenvedésen és tragédián túl a szereplők közt létezik valami összetartozásféle, valami nehezen megfogalmazható emberség. Erről a közönség március 21-én győződhet meg pontosan hetvenedszer.


A nagy sikerű, s várhatóan majd szintén  majd jubiláló  Schwajda György: A szent család című komédiájának  február 8-ra, péntekre meghirdetett előadása Vári Éva betegsége azonban  elmarad. A megvásárolt jegyek a színház pénztárában visszaválthatók vagy más időpontra cserélhetők.

Utoljára frissítve: 2019-02-07 23:00:32

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>