. Ma Malvin napja van.
Nem csak szívhez, de szívről is szól
2023-01-24 09:24:35
Nem csak szívhez, de szívről is szól

Nem csak szívhez, de szívről is szól

A Pannon Filharmonikusok szívhez szóló műsorral, a nehézségek között is virágzó lélekkel komponáló Grieg és Dohnányi darabjaival kíván egy mindannyiunk számára fontos áll ügy mellé állni.

Január 27-én a Müpában tartandó Lelkében virágzó című hangversenyének teljes bevételével A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt támogatja a pécsi együttes.  A különleges koncertre  január 26-án a Kodály Központban is  sor kerül.

A rendszeresen jótékonysági felhívásokban résztvevő együttes a konkrét adománygyűjtésen túl  azt is üzeni fontos ez a fajta tevékenység, az adományozás kultúráját  tanítani és fejleszteni lehet. A Pannon Filharmonikusok működésének nem csupán egyik fontos elvi alapvetése, de tevékenységének valós, konkrét, kézzel fogható eleme is a társadalmi felelősségvállalás évek óta – természetesen a zenei értékek megőrzésén túl.


„Valljuk, hogy egy olyan szervezettől, amely tevékenységével tömegekre tud hatást gyakorolni – legyen akár egy zenekar, de bármely művészeti társulat –, elvárható, hogy közjót szolgáló szerepet is felvállaljon. A Pannon Filharmonikusok évek alatt megteremtett pozíciója egyben kijelöli a társadalmi felelősségét is. Fontosnak tartjuk, hogy különböző nemes ügyek mellé álljunk, azok üzenetét eljuttassuk közönségünkhöz, és erre hívjunk fel másokat is.” –  adott hangot   az együttes hitvallásának Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.
Ebben az évadban a társulat A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központjának hivatalos alapítványát támogatja akoncert teljes jegybevételéből, tehát nem csak a támogatói jegyekből.

Magyarországon minden századik gyermek szívhibával születik, ezek a leggyakrabban előforduló fejlődési  rendellenességek.  Az alapítvány több mint 30 éve segíti  ezeknek az  újszülötteknek, csecsemőknek és gyermekeknek a gyógyulását. Számos olyan orvosi eszköz beszerzéséhez tudták az anyagi hátteret megteremteni, ami segített abban, hogy a GOKVI Gyermekszív Központ mára európai színvonalú, évente sok száz gyermeknek gyógyulást adó kórházzá válhatott. Több irányban igyekeznek segíteni a gyermekszív központot, egyik konkrét régi tervük például egy belső játszótér kialakítása a nagy forgalmú ambulancián, mely a várakozást megkönnyíti, elviselhetővé teszi, a kórházi környezetet tompítja.

Dr. Ablonczy László, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki felszólal a Müpában zajló koncerten is, egy korábbi interjújában hangsúlyozta, az alapítvány céljai között szerepel munkájuk népszerűsítése, hiszen a mind szélesebb körben való  ismertség elérése fontos része  a támogatók felé történő nyitásnak.  Kitért arra  is, azt tapasztalják, azok a cégek és magánszemélyek támogatják az alapítvány munkáját, amelyek személyesen is  érintettek.  Ez a kötődés az alapítványhoz általában hosszabb távon megmarad, amit pozitív visszajelzésként élünk meg, az irántunk érzett bizalmat jelenti.  


A pécsiek erre a koncertpárosra, valamint a támogató gesztusra Olli Mustonen finn zongoraművésszel szövetkeztek, aki az est dirigensével - a Finnországban is elismert muzsikussal - , Bogányi Tibor vezető karmesterrel már számtalan projektben dolgozott együtt.  A Turkui Filharmonikusok zenei vezetőjeként tevékenykedő Olli Mustonen  Edvard Grieg kirobbanó érzelmekkel teli a-moll zongoraversenyét tolmácsolja a két koncerten.


Grieg fiatalon komponálta ezt a művét, amit néhány éven belül  több helyen is bemutattak, és a darab hamarosan kirobbanó népszerűségre tett szert. A  mű a korszak zongoraversenyeitől eltérően virtuóz, kihívás elé állítja a szólistát. Csillogó futamok, de összességében sokkal inkább a személyesség, bensőségesség jellemzi. Utolsó tételében a küzdelmet is felmutató, melankolikusan induló versenymű a harmadik tétel végén optimista, A-dúr szakasszal zárul. Ahogy Dohnányi Ernő  szintén fényre törekvő II. szimfóniája, ezért is kapta a koncert Lelkében virágzó címet. Bár a kor, amelyben a mű született, annak utólagos megítélésére is rányomta a bélyegét, a szimfónia a teljes sötétség, menekülés, borzalmak ellenére patetikus győzelmet hirdet, nem bizonytalanul, hanem szilárd meggyőződéssel, méghozzá a romantikusok álomhangnemében, E-dúrban, kimondva, hogy így vagy úgy, de a remény győzni fog.

Utoljára frissítve: 2023-01-24 09:26:09

További híreink
Több ezer beteg életét könnyítik meg
Egy, az egész régióban úttörő újításnak köszönhetően a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinikáján már távolról is elvégezhető a Parkinson-kór kezeléséb...
2023-10-01 21:10:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
Utánanézett kik a meghívói
A Pannon Filharmonikusokkal lépett fel először hazánkban Jennifer Pike.
2023-09-30 21:14:56, Hírek, Környezetünk Bővebben
A mohácsi csata időszakának legnagyobb éremkincslelete
A mohácsi csata időszakának legnagyobb éremkincslelete látható a Janus Pannonius Múzeum Kincs ami van kiállításán.
2023-09-26 02:11:13, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Alig háromszáz nap múlva az európaiak az urnákhoz járulnak, ami alkalmat kínál majd az embereknek arra, hogy e...
Bővebben >>