. Ma György napja van.
Nem csak szívhez, de szívről is szól
2023-01-24 09:24:35
Nem csak szívhez, de szívről is szól

Nem csak szívhez, de szívről is szól

A Pannon Filharmonikusok szívhez szóló műsorral, a nehézségek között is virágzó lélekkel komponáló Grieg és Dohnányi darabjaival kíván egy mindannyiunk számára fontos áll ügy mellé állni.

Január 27-én a Müpában tartandó Lelkében virágzó című hangversenyének teljes bevételével A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt támogatja a pécsi együttes.  A különleges koncertre  január 26-án a Kodály Központban is  sor kerül.

A rendszeresen jótékonysági felhívásokban résztvevő együttes a konkrét adománygyűjtésen túl  azt is üzeni fontos ez a fajta tevékenység, az adományozás kultúráját  tanítani és fejleszteni lehet. A Pannon Filharmonikusok működésének nem csupán egyik fontos elvi alapvetése, de tevékenységének valós, konkrét, kézzel fogható eleme is a társadalmi felelősségvállalás évek óta – természetesen a zenei értékek megőrzésén túl.


„Valljuk, hogy egy olyan szervezettől, amely tevékenységével tömegekre tud hatást gyakorolni – legyen akár egy zenekar, de bármely művészeti társulat –, elvárható, hogy közjót szolgáló szerepet is felvállaljon. A Pannon Filharmonikusok évek alatt megteremtett pozíciója egyben kijelöli a társadalmi felelősségét is. Fontosnak tartjuk, hogy különböző nemes ügyek mellé álljunk, azok üzenetét eljuttassuk közönségünkhöz, és erre hívjunk fel másokat is.” –  adott hangot   az együttes hitvallásának Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.
Ebben az évadban a társulat A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központjának hivatalos alapítványát támogatja akoncert teljes jegybevételéből, tehát nem csak a támogatói jegyekből.

Magyarországon minden századik gyermek szívhibával születik, ezek a leggyakrabban előforduló fejlődési  rendellenességek.  Az alapítvány több mint 30 éve segíti  ezeknek az  újszülötteknek, csecsemőknek és gyermekeknek a gyógyulását. Számos olyan orvosi eszköz beszerzéséhez tudták az anyagi hátteret megteremteni, ami segített abban, hogy a GOKVI Gyermekszív Központ mára európai színvonalú, évente sok száz gyermeknek gyógyulást adó kórházzá válhatott. Több irányban igyekeznek segíteni a gyermekszív központot, egyik konkrét régi tervük például egy belső játszótér kialakítása a nagy forgalmú ambulancián, mely a várakozást megkönnyíti, elviselhetővé teszi, a kórházi környezetet tompítja.

Dr. Ablonczy László, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki felszólal a Müpában zajló koncerten is, egy korábbi interjújában hangsúlyozta, az alapítvány céljai között szerepel munkájuk népszerűsítése, hiszen a mind szélesebb körben való  ismertség elérése fontos része  a támogatók felé történő nyitásnak.  Kitért arra  is, azt tapasztalják, azok a cégek és magánszemélyek támogatják az alapítvány munkáját, amelyek személyesen is  érintettek.  Ez a kötődés az alapítványhoz általában hosszabb távon megmarad, amit pozitív visszajelzésként élünk meg, az irántunk érzett bizalmat jelenti.  


A pécsiek erre a koncertpárosra, valamint a támogató gesztusra Olli Mustonen finn zongoraművésszel szövetkeztek, aki az est dirigensével - a Finnországban is elismert muzsikussal - , Bogányi Tibor vezető karmesterrel már számtalan projektben dolgozott együtt.  A Turkui Filharmonikusok zenei vezetőjeként tevékenykedő Olli Mustonen  Edvard Grieg kirobbanó érzelmekkel teli a-moll zongoraversenyét tolmácsolja a két koncerten.


Grieg fiatalon komponálta ezt a művét, amit néhány éven belül  több helyen is bemutattak, és a darab hamarosan kirobbanó népszerűségre tett szert. A  mű a korszak zongoraversenyeitől eltérően virtuóz, kihívás elé állítja a szólistát. Csillogó futamok, de összességében sokkal inkább a személyesség, bensőségesség jellemzi. Utolsó tételében a küzdelmet is felmutató, melankolikusan induló versenymű a harmadik tétel végén optimista, A-dúr szakasszal zárul. Ahogy Dohnányi Ernő  szintén fényre törekvő II. szimfóniája, ezért is kapta a koncert Lelkében virágzó címet. Bár a kor, amelyben a mű született, annak utólagos megítélésére is rányomta a bélyegét, a szimfónia a teljes sötétség, menekülés, borzalmak ellenére patetikus győzelmet hirdet, nem bizonytalanul, hanem szilárd meggyőződéssel, méghozzá a romantikusok álomhangnemében, E-dúrban, kimondva, hogy így vagy úgy, de a remény győzni fog.

Utoljára frissítve: 2023-01-24 09:26:09

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>