. Ma Márk napja van.
Nem lesz vetőmaghiány
2017-08-07 14:56:51
 Nem lesz vetőmaghiány

Nem lesz vetőmaghiány

Egy tonna őszi kalászos vetőmag árát a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szerve-zet és Terméktanács nettó 92.000 forintban határozta meg – ez alapján indulhatnak el a tárgyalások a vásárlás során -, ami kissé alacsonyabb  a tavalyi árhoz képest.


A Vetőmag Szövetség Szervezet és Terméktanács nettó 92.000 forint tonnánkénti, a piaci körülmények alapján várt tájékoztató árat tett közzé az őszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira. Ez az ár nem fix és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek az adásvétel során maguk határozzák meg. E tájékoztatás nem jelent árrögzítést, ugyanis az elsődleges célja orientálka az eladókat és a vevőket, a várható piaci árinformáció közreadása.Az eladó telephelyén, gépkocsira felrakott fémzárolt vetőmagra vonatkozik, amelynek csomagolásán - zsák vagy big-bag - hivatalos cimke található, érvényes vetőmag minősítő bizonyítvánnyal rendelkezik és gombaölő szerrel  csávázták.


Mint Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta, a meghatározó őszi kalászosok - őszi búza, őszi árpa, tritikálé - vetőmagjából a várható készletek szakmailag megfelelő, 40 százalék körüli felújításra adnak  lehetőséget.


Kitért arra is, a  tagjaiktól kapott információk alapján az előző évhez képest kis mértékben nőtt az őszi búza ókészlet részaránya, a többi növény esetében pedig nincsenek jelentős raktáron lévő készletek. A várható átlagtermésről szólva elmondta,  az árutermő területekhez hasonlóan a tavalyi eredményekhez képest csökkenés tapasztalható. Ennek ismeretében a piaci szereplők a kalászos terményárak emelkedésével számolnak, ami élénkítheti a fémzárolt, minősített vetőmag iránti keresletet.


A tényleges értékesítési árakak majd a szövetség rendelkezésére csak az őszi  vetések megkezdésekor állnak majd. Az eddigi tapasztalatok ismeretében el-mondható, hogy   az elmúlt években hullámzott a végfelhasználói átlagár. Míg 2009-ben átlagosan 62.000, 2012-ben 115.000, 2015-ben 91.000 forint volt, addig tavaly 93.000 forintot fizettek egy tonna őszi búzáért.


A hazai gabonatermelés egyik legfontosabb célkitűzése a hatékonyság növelése, amelyhez sok más egyéb tényezővel egyetemben fontos feltétel  a fémzárolt vetőmag használata, ami együtt jár a termelési folyamatok általános javításával, fejlesztésével. Segítségével dinamikusabbá válhat a fajtaváltás és az új fajták piaci bevezetése is.

Utoljára frissítve: 2017-08-07 14:59:18

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>