. Ma Elza napja van.
Német nemzetiségi nap gyerekeknek Liptódon
2020-10-29 20:26:34
Német nemzetiségi nap gyerekeknek Liptódon

Német nemzetiségi nap gyerekeknek Liptódon

Mohácson a Park Utcai Katolikus Általános Iskolában  a hagyományokhoz híven ebben az esztendőben is megszervezték  a német nemzetiségi napot.


Az intézmény 2006 óta minden évben megrendezi a nemzetiségi napot, ami eleinte egy-egy ünnepkör, mint például a karácsony, a húsvét vagy a pünkösdöt élő szokásait elevenítette fel. Nyolc esztendeje, 2012 szeptemberétől pedig minden harmadik évben Liptód, egy dél-baranyai kis völgyfalu szervezik meg a tematikus napot, ahova a teljes német tagozat, elsőtől nyolcadikig, azaz több mint 200 gyermek elutazik. Idén a koronavírus miatt 2-2 évfolyamonként, hétfőtől csütörtökig zajlottak a programok, amelynek során rengeteget tanultak a gyerekek.


Az iskola tanulóinak többsége mohácsi, között jelentős számban vannak német származásúak is, családjaik már nem beszélik a nyelvjárást, nem ápolják a németség hagyományait. A programokat ezért úgy állították össze,  azok felöleljék a népismeret tantárgy keretén belül elsajátított illetve elsajátítandó ismereteket. Így a gyerekek bepillantást nyerhettek a falusi élet hétköznapjaiba, sőt azok aktív részesei lehettek.


Az alsó tagozatosok játékos formában ismerkedtek a falusi „sváb” emberek mindennapjaival. Megtanultak szőni, ellátogattak egy portára, ahol nemcsak a hagyományos állattartással ismertették meg őket,  de meg is simogathatták az állatokat.  E mellett a paraszti gazdaságokban ma már nem használatos eszközöket és szerszámokat is kipróbálhatták.


A felső tagozatosok a konyhában serénykedtek. Természetesen egy „sváb” egytálétel volt az ebéd, babgulyás a  Heweknedl. A 7- 8. osztályos lányok kelt szagos fánkot sütöttek. A fiúk közben a pincében a környéken honos szőlőfajtákkal, a borkészítéssel és annak eszközeivel ismerkedtek, valamint egy előadást is meghallgattak  a németség építkezési szokásairól, megnéztek egy téglagyűjteményt, ahol kézbe foghatták a monogramokkal ellátott kis téglákat, amilyeneket napjainkban már csak a kémények építésénél használnak.

Utoljára frissítve: 2020-10-29 20:37:09

További híreink
Európai gyógyszerstratégia
Legyenek megfizethető, hozzáférhető és biztonságos gyógyszerek mindenki számára.
2020-11-29 20:19:53, Hírek, Környezetünk Bővebben
Advent egy kicsit másként
Új és megszokott elemekkel, a járványügyi veszélyhelyzetben a kormány által elrendelt korlátozásokat betartva indul pénteken Pécsett az advent.
2020-11-27 19:25:08, Hírek, Környezetünk Bővebben
Egy munka – dupla fizetség
Újabb visszaéléseket tárt fel a pécsi önkormányzat, ezúttal a Pécsi Országos Színházi Találkozó átvilágítása során.
2020-11-25 19:21:48, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy új pécsi előadás bepillantást enged Karády Katalin életének kevéssé ismert eseményeibe
Bővebben >>