. Ma Béla napja van.
Német nemzetiségi nap gyerekeknek Liptódon
2020-10-29 20:26:34
Német nemzetiségi nap gyerekeknek Liptódon

Német nemzetiségi nap gyerekeknek Liptódon

Mohácson a Park Utcai Katolikus Általános Iskolában  a hagyományokhoz híven ebben az esztendőben is megszervezték  a német nemzetiségi napot.


Az intézmény 2006 óta minden évben megrendezi a nemzetiségi napot, ami eleinte egy-egy ünnepkör, mint például a karácsony, a húsvét vagy a pünkösdöt élő szokásait elevenítette fel. Nyolc esztendeje, 2012 szeptemberétől pedig minden harmadik évben Liptód, egy dél-baranyai kis völgyfalu szervezik meg a tematikus napot, ahova a teljes német tagozat, elsőtől nyolcadikig, azaz több mint 200 gyermek elutazik. Idén a koronavírus miatt 2-2 évfolyamonként, hétfőtől csütörtökig zajlottak a programok, amelynek során rengeteget tanultak a gyerekek.


Az iskola tanulóinak többsége mohácsi, között jelentős számban vannak német származásúak is, családjaik már nem beszélik a nyelvjárást, nem ápolják a németség hagyományait. A programokat ezért úgy állították össze,  azok felöleljék a népismeret tantárgy keretén belül elsajátított illetve elsajátítandó ismereteket. Így a gyerekek bepillantást nyerhettek a falusi élet hétköznapjaiba, sőt azok aktív részesei lehettek.


Az alsó tagozatosok játékos formában ismerkedtek a falusi „sváb” emberek mindennapjaival. Megtanultak szőni, ellátogattak egy portára, ahol nemcsak a hagyományos állattartással ismertették meg őket,  de meg is simogathatták az állatokat.  E mellett a paraszti gazdaságokban ma már nem használatos eszközöket és szerszámokat is kipróbálhatták.


A felső tagozatosok a konyhában serénykedtek. Természetesen egy „sváb” egytálétel volt az ebéd, babgulyás a  Heweknedl. A 7- 8. osztályos lányok kelt szagos fánkot sütöttek. A fiúk közben a pincében a környéken honos szőlőfajtákkal, a borkészítéssel és annak eszközeivel ismerkedtek, valamint egy előadást is meghallgattak  a németség építkezési szokásairól, megnéztek egy téglagyűjteményt, ahol kézbe foghatták a monogramokkal ellátott kis téglákat, amilyeneket napjainkban már csak a kémények építésénél használnak.

Utoljára frissítve: 2020-10-29 20:37:09

További híreink
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>