. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Német nemzetiségi önkormányzat alakulhat 406 településen
2014-10-08 15:35:55
 Német nemzetiségi önkormányzat  alakulhat 406 településen

Német nemzetiségi önkormányzat alakulhat 406 településen

Közel negyvenegyezren iratkoztak fel a német nemzetiségi névjegyzékre, ők azok, akik október 12-én német nemzetiségi önkormányzati képviselőjelöltekre, illetve listákra szavazhatnak.


A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke elfogadhatónak tartja ezt az eredményt – annak ellenére, hogy négy évvel ezelőtt ez a szám tíz százalékkal magasabb volt.


- Büszkék vagyunk arra a sok ezer magyarországi német honfitársunkra, aki veszi a fáradságot és tevékenyen is hozzájárul nemzetiségünk hagyományainak továbbéltetéséhez – kezdi Heinek Ottó. – Ők azok, akikben bízhatunk, akikre számíthatunk abban, hogy támogatják azt a sokéves munkát, amit a nemzetiségi önkormányzati rendszer kiépítése óta megkezdtünk. Ez az a munka, amit a következő ötéves ciklusban is folytatni szeretnénk, mégpedig újabb ötletekkel, még világosabb célkitűzésekkel, átfogó, országos szintű stratégiával. Tudjuk azt is, hogy sokan vannak, akik fontosnak tartják a magyarországi németség ügyét, ám ennek ellenére nem regisztráltak. Ennek három fő okát látom: Egyrészt azt, hogy az október közepi fél éven belül már a harmadik országos választás, az emberek belefásultak az állandósult kampányba. Másrészt sajnálatos tény, hogy rengetegen dolgoznak külföldön, és közülük sokan nem regisztráltak, mert a választás miatt nem jönnek haza. Végül pedig nagy problémának érzem, hogy a médiában szinte kizárólag a pártok képviselői kapnak megszólalási lehetőséget, és az egész önkormányzati választási kampány szinte csak arra redukálódott, hogy ki lesz a főpolgármester Budapesten. A nemzetiségek lényegében nem is jutnak szóhoz.


Ennek ellensúlyozásaképpen a hazai németek körében több olyan ötlet is született, amely adott településen rendhagyó kampány alapjául szolgálhatott. A Baranya megyei Sombereken a német jelöltek a plakátolás csöppet sem hagyományos módját választották: hirdetményeiken – a jelöltek nevei, valamint a röviden megfogalmazott kampányüzenetek mellett – régi sváb népi bölcsességeket tüntettek fel.


- Ilyeneket, hogy „Boldog időkben ne ujjongj, ha bánatod van, ne csüggedj, ami pedig elkerülhetetlen, azt viseld türelemmel!” Olyan frappáns gondolatok ezek, amelyeket nagyanyáink régen a falvédőikre hímeztek – meséli Berek Zoltánné, a helyi német önkormányzat elnöke-jelöltje. – Ezeket összegyűjtöttük, majd úgy helyeztük el a plakátokon, hogy azokat bárki letépheti, hazaviheti. Hittünk abban, hogy ha majd a somberekiek megállnak a plakátjaink előtt és elolvassák ezeket a jellemzően vallásos tartalmú, szívhez szóló mondatokat, akkor néhány percre megáll velük a rohanó világ. Én például láttam, hallottam is, amikor három idős néni olvasgatta a falvédő-szövegeket. Az egyik letépett egyet, hogy hazavigye, míg a másik azt mondta neki, hogy ő is épp azt választotta volna ki magának, hiszen egykor pont az a mondat állt az otthonában a falvédőn. Ezzel a fajta plakátolással egyszerre két célt sikerült elérnünk: felhívtuk az emberek figyelmét magunkra, az általunk képviselt ügyre, miközben néhány kellemes percet szereztünk nekik.


Október 12-én 406 településen szavazhatnak a választópolgárok német nemzetiségi önkormányzati jelöltekre, 12 megyében és a fővárosban pedig területi választás lesz. A nemzetiségi önkormányzati választásokra a helyhatósági választásokkal egy időben kerül sor. A nemzetiségi szavazókörök minden településen máshol lesznek, mint a helyhatósági szavazókörök. Azaz aki regisztrált, annak két helyre kell elfáradnia: egyszer oda, ahol a települése polgármester- és képviselőjelöltjeire szavazhat, egyszer pedig oda, ahol a nemzetiségi jelöltekre, listákra adhatja le voksát.

 

Mint a korábbi választásokon, úgy egyúttal is egy egységes országos német lista várja a támogató szavazatokat, amelyet az ÉMNÖSZ, az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége állított. A lista élén álló Heinek Ottó áll.

Utoljára frissítve: 2014-10-08 15:44:01

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>