. Ma Gedeon napja van.
Német nemzetiségi versmondó verseny
2016-05-17 22:03:54
Német nemzetiségi versmondó verseny

Német nemzetiségi versmondó verseny

A tizenkettedik alkalommal megrendezett német nemzetiségi szavalóverseny döntőjén több mint kétszáz  általános és középiskolás vett részt.


A szavalóversenynek  a hagyományokhoz híven  a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium adott otthont, ami  egyébként első alkalommal várta vendégeit az országos német önkormányzat fenntartásában működő intézményként.


Ez a verseny a nyelv ünnepe, a magyarországi németek ünnepe – mindnyájunk örömére – hangsúlyozza Tápai Ildikó, a gimnázium igazgatója.  - Az elsősöktől a nagy tizenkettedikesekig összesen négy nyelvjárási és hat német irodalmi nyelvi kategóriában  mondtak verset, s adtak elő prózai műveket.


A zsűrik azonos szempontok alapján  bírálták a produkciókat, többek között  értékelték a szép kiejtést  a pontos hangsúlyozást, az előadást, valamint azt, hogy a választott mű  és előadója összeillik-e. A harmadik-negyedik osztályosoknál egyértelműen állították,  szinte kivétel nélkül a gyermekek életkorához illő volt a kiválasztott vers, a próza, ennek köszönhetően magabiztosan, arcukon mosollyal adta elő azokat, mind a huszonnégy versenyző.


A pécsi Koch Valéria Iskolaközpont diákja, Jászberényi Júlia, akit az édesanyja is elkísért,  már másodszor jutott  be az országos döntőbe. Idén  kategóriájában a negyedik lett.


- Egy csöppet sem vagyunk szomorúak amiatt, hogy nem állhatott a képzeletbeli dobogóra– mondja Júlia  édesanyja Bohli Eszter. –  Jó  volt látni, s hallani, hogy ez a több mint kétszáz gyerek milyen szépen beszél németül, milyen hatásosan adja elő a kiválasztott verset,  prózát, s mennyire büszkén hordják a népviseletet.  Én magam is mindig arra tanítom a kislányomat, hogy nem a helyezés a fontos, hanem a nagyszüleink hagyományainak, nyelvének ápolása. Biztos vagyok abban, hogy a nagyszüleim, akiket öt évre kényszermunkára hurcoltak az egykori Szovjetunióba, és akik emiatt alig mertek németül beszélni, használni az anyanyelvüket, nagyon büszkék lennének a kislányomra.


A kategóriánkénti első három helyezett értékes könyvjutalomban részesült. A  felső tagozatosok közül a hetedik és nyolcadik osztályosok, valamint a középiskolások  közül  az egyes kategóriák győztesei   pedig októberben egy baden-württembergi körutazáson vehetnek részt.

Utoljára frissítve: 2016-05-17 22:13:17

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Összehangolja az oktatási és a hallgatói szolgáltatásokat a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és a ...
Bővebben >>