. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Németország-Argentína1:0
2014-07-14 19:12:32
Németország-Argentína1:0

Németország-Argentína1:0

A hatvannegyedik mérkőzésként került sor a döntőre a világbajnokságon.

 

A két csapat – német, argentin - eddig hétszer találkozott egymással világbajnokságokon, három alkalommal ráadásul a döntőben. 1986-ban az argentinok, négy évvel később NSZK néven a németek nyertek. Azóta felnőtt egy újabb generáció, mindkét ország válogatottja hatalmas változásokon ment keresztül.

 

A németek a G csoportból léptek tovább az egyenes kieséses szakaszba, az argentinok pedig az F csoportot nyerve mentek a nyolcaddöntőbe. Két olyan csapat játssza ma a döntőt, akik kevés gólt kaptak. A támadójátékkal csak Messiék küzdöttek, Joachim Löw csapata viszont termelte rendesen a gólokat. Ami döbbenetes számomra, hogy az argentinok mellé egy táblázatba a kapott gólok rubrikájába csak egy egyest kellene beírnunk, vagyis ennyi gólt kaptak a tornán. A hollandok sem tudták 120 perc alatt bevenni az argentin kaput az elődöntőben. Mindez úgy jött össze, hogy közben az argentin védelem némelykor igencsak gyenge lábakon állt. Ami a mai döntőt illeti, a kezdőcsapatokról elmondható, hogy sem a szövetségi kapitányként utolsó meccsén dirigáló Alejandro Sabella, sem pedig Joachim Löw nem változtatott csapatán az elődöntőn látott kezdőkhöz képest. Az argentinoknál Di María nem épült fel sérüléséből, ezért sem kellett hozzányúlni a gárdához. Változatlan összeállításban kezdik tehát a csapatok a csatát a Rimet-Kupáért, ha Argentína nyer, Messi csúcsra érhet, ha viszont a németek, akkor Európába kerül a trófea, akárcsak négy évvel ezelőtt. Kezdődjék hát ez az izgalmasnak ígérkező ütközet!

 

A német kezdőcsapat: Neuer, Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes, Khedira, Schweinsteiger, Özil, Kroos, Müller, Klose Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Az argentin kezdőcsapat: Romero, Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo, Enzo Pérez, Mascherano, Biglia, Messi. Higuaín, Lavezzi Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella

Játékvezető: Nicola Rizzoli (Olaszország)

Nézőszám: 75000 fő

 

1. perc: Máris arról szereztem tudomást, hogy Khedira megsérült a bemelegítésnél! Krämer játszik majd a helyén! A tiszta fehérben lévő németek kezdik a találkozót, az argentin csapat sötétkék szerelésben lép pályára!

 

21. perc: Kroos hazafejelte volna a labdát Neuernek, azonban lecsap a röviden szálló játékszerre Higuaín, aki egy az egyben megy a kapussal, majd tizenhatról a bal alsó mellé tüzel! Ilyet kihagyni egy döntőben! Őrület! Hatalmasat hibázott a német védelem, majdnem meglett a büntetés is! Nem sokon múlott!

 

28. perc: Schweinsteiger buktatja a középpályán Lavezzit, a bíró ezt sárga lappal jutalmazza, mely fegyelmezési eszköz először kerül elő a meccsen!

 

31. perc: Korábban Krämer összefejelt Garay-jal! Mivel a középpályás most megszédült a pályán, ezért őt le kell 37. perc: vinni! Az orvosok agyrázkódást állapítottak meg nála, le kell cserélni! Schürrle érkezik a helyére! Nagyon Pechesek a németek! Előbb Khedira, most a helyettese sérül meg!

 

34. perc: Höwedes nagyon csúnyán odalép Zabaletának, a német ugyan szánja-bánja bűnét, de Rizzoli sípmester könyörtelen! Sárga lap! Eddig tökéletes a bíráskodás!

 

37. perc: Müller hozza a labdát a baloldalon, majd a középen futó Schürrle elé tálal, aki körülbelül 20 méterre a kaputól lő, megpattan, ezért hatalmas robinzonáddal kell védenie Romerónak, ám ha bemegy, akkor sem gól, mert Özil, akin a labda megpattant, lesen állt!

 

40. perc: Messi lóg meg a jobboldalon, elviszi a labdát az alapvonalig, éles szögből leadott lövése átpattan a kapuson, majd tisztáznak a német védők! Hűha, mi maradt ki!

 

45. perc: Kettőt hosszabbít a bíró! Közben a németek jobbról elvégeznek egy szögletet, az érkező labdára Höwedes emelkedik, és a kapufára fejel, ahonnan Müller elé kerül, ő azonban hiába lő, mert egyrészt védett a kapus, másrészt meg lesen állt! Ezzel vége is az első félidőnek!

 

Hiába nincs gól, egész jó kis döntő ez! Viszonylag sok helyzetet láttunk, az argentinok kezdeményeznek egyelőre! Valahogy olyan érzésem van, hogy főszereplő lesz még ma Lionel Messi, aki életveszélyesen játszik! Joachim Löwnek tehát ki kell találnia valamit, ha nem szeretne hátrányba kerülni a német csapat. Egyébként nagyon pechesek az európaiak, hiszen a meccs előtt közvetlenül már kellett változtatni a kezdőcsapaton, aztán a csere cseréjét is be kellett hozni Schürrle személyében. Nemsokára folytatjuk! Szünet!

 

Az argentinok cserélnek egyet a második félidőre, Lavezzi marad az öltözőben, Agüero jön a helyére! Az argentinok végeznek el kezdőrúgást a második negyvenöt perc elején!

 

47. perc: Biglia középről, a tizenhatos előteréből szolgálja ki a bal oldalán futó Messit, aki betör a tizenhatosra és lő, a labda elgurul a jobb kapufa mellett! Messi ilyeneket nem szokott kihagyni, most mégis megtette!

 

57. perc: Higuaín kap egy kiugratást a jobboldalon, a kapuból gyorsvonat módjára érkezik Neuer és ütközik a csatárral, szabadrúgás kifelé! Érthetetlen! Kedves Signor Rizzoli! Drága síp! Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna a gazdáddal együtt, mert az égvilágon semmi nem történt azon kívül, hogy Higuaínt egy picit ápolni kellett!

 

64. perc: Mascherano elveszít egy labdát a pálya közepén, majd odarúg a meglépő Klose lábára, ez is sárga! A középpályás nem vitatkozik! Jogos!

 

65. perc: Agüero is eljátssza ugyanezt Schweinsteigerrel, ő is kap egy sárgát! Egy perc alatt kettő ilyet kaptak az argentinok! Hát ez gyors volt!

 

78. perc: Cserél Argentína, ez már a második ilyen művelet náluk! Higuaín számára befejeződött a világbajnokság, Rodrigo Palacio érkezik a helyére!

 

82. perc: Özil kap labdát a jobboldalon, elküldi kajáért a büfébe a védőjét, majd 12 méterre a kaputól visszagurít Kroos elé, aki a tizenhatos előteréből a rövid alsó mellé lő!

 

86. perc: Utoljára cserél Argentína a vb-n! Enzo Pérez fejezi be mára, Fernando Gago váltja őt!

 

88. perc: A németek is cserélnek! A gólrekorder Klose kocog le, Götze játszik a helyén! Egyébként araszolgatunk a hosszabbítás felé!

 

90. perc: Három percük van még a csapatoknak arra , hogy a rendes játékidőben eldöntsék a találkozót!

 

93. perc: Vége a rendes játékidőnek, csakúgy, mint az előző két döntőben, most is hosszabbítás, adott esetben pedig a tizenegyesek döntenek a Rimet-Kupa sorsáról!

 

A hosszabbítás:

 

91. perc: Schürrle kap labdát balról Götzétől, hét méterre a kaputól, majd megcélozza a jobb felsőt, Romero azonban kiüti oldalra a gólba tartó labdát!

 

97. perc: Rojo előre szálló labdája átpattan Hummels feje fölött, majd Palacio előtt köt ki, aki megpróbálja átemelni a kifutó kapuson, de a játékszer centikkel a bal kapufa mellé pattog! A védő ennek alaposan alászaladt! A tűzzel játszanak a németek!

 

109. perc: Agüero arcba könyökli Schweinsteigert egy felugrásnál, a németnek brutálisan elkezd vérezni a feje! Grosskreutz elkezdett melegíteni arra az esetre, ha cserélni kell az eset miatt!

 

113. perc: Feltörték az argentin védelmet a németek! Vezet az európai csapat! Schürrle robog a baloldalon, majd középre adja a labdát, ahol Götze ballal, kapásból lő az elalvó Demichelis mellett a kapu baloldalába!  Elég volt egy hiba, máris bajban az argentinok! 1:0

 

117. perc: Rojo kap labdát a baloldalon, aki azt a középen érkező Messi fejére varázsolja, a Barcelona csatára azonban rosszul céloz, fejese centikkel kerülte el a kaput, méghozzá felülről! Majdnem ott volt az egyenlítés!

 

120. perc: Joachim Löw kihasználja utolsó cserelehetőségét is! Özilt hívja le a mester, Mertesacker érkezik a helyére!

 

124. perc: Vége!

 

Németország megnyerte a 2014. évi futball világbajnokságot. Igaz ezt nem a legszebb játékkal tette, de nekik is megvoltak a helyzeteik. Végül egy argentin védelmi hibát kihasználva Götze tehát megkaparintotta a világbajnoki címet a németeknek, mely cím újabb négy évre Európába kerül! Az argentinok elfáradtak az utolsó félórára, hibáztak, vesztettek. Ám hogy ne legyen olyan keserű a vereség pirulája, Messi megkapta a torna legértékesebb játékosának járó díjat, hogy ő se menjen haza szomorúan. Hosszabbításban lett tehát világbajnok a német labdarúgó válogatott, melynek keretét most felelevenítjük az olvasóknak! A világbajnok játékoskeret tehát a következő:

Manuel Neuer, Roman Weidenfeller, Ron Robert Zieler, Benedikt Höwedes, Shkodran Musztafi, Philipp Lahm, Per Mertesacker, Sascha Durm, Jérome Boateng, Mats Hummels, Kevin Grosskreutz, Mario Götze, Matthias Ginter, Toni Kroos, Bastian Schweinsteiger, Christoph Krämer, Julian Draxler, Sami Khedira, Mesut Özil, Miroslav Klose, André Schürrle, Thomas Müller, Lukas Podolski.

 

Én ezzel megköszönöm, hogy egy hónapon át szinte minden nap figyeltek ránk, olvasták ezt a 64 tudósítást! További kellemes időtöltést kívánunk mindenkinek! Arról, hogy mi lesz a következő nagy esemény, amit figyelemmel követhetnek nálunk, tájékoztatni fogjuk olvasóinkat!

(Haász Rudolf )

Utoljára frissítve: 2014-07-14 19:13:13

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>