. Ma György napja van.
Nemzedéktársak
2023-03-23 20:54:45
Nemzedéktársak

Nemzedéktársak

A Pécsi Galériában közös tárlat keretében mutatkozik be Bükösdi Kálmán, Dechandt Antal és Szilágyi Szilárd „Silaro”.

A kiállító művészek élete, alkotói tevékenysége hosszú évek óta számos ponton kapcsolódik egymáshoz, mind  plasztikai, mind  képi  megformálásaikban. A Pécsi Galériában látható tárlat a „korai” és a „friss” munkáikat is szembesíti egymással.

Bükösdi Kálmán (1950) a tájképhez kapcsoló tematikai örökségben találja meg a dráma és harmónia megjelenítésének egyéni módját. Romantikus tájfelfogása a személyes élményt állítja középpontba, amellyel azt üzeni, váratlan meglepetések, kalandok várnak arra, aki eltávolodik biztonságos nézőpontjaitól. Képein és rajzain egyaránt feszegeti a művészi megjelenítés határait.  A tájkép műfaj sikeres megújításán munkálkodó művész.

Dechandt Antal (1959) szobraiban talált tárgyként tételezett ágbogok és tuskók, avitt szőlőkarók metamorfózisai szembesítenek az élet és a szépség  szabályaival. Szobrait a természetes idő és az oxidáció legalább annyira munkálják, mint a faragó szerszámok. Faszobraiban roncsolódik a lomb, korhad, romlik és felépül újra, mássá lesz, mint ami volt.

Szilágyi Szilárd (1959) festményei, grafikái a természet és a vele garázdán bánó ember egymásra ható mozgásairól szólnak, amellyel a korra jellemző  nyugtalanító viszonylatokat, a  globális viszonyokkal történő összeütközéseket és megbéküléseket jeleníti meg. Az apró grafikákon és a nagyobb méretű festményeken víziók, hűlő és felforrósodó vizek, megsemmisítő erejű szökőár, a természettel garázdán bánó ember egymásra kölcsönösen ható mozgásainak nyugtalanító viszonylatai jelenednek meg.


Mindhármuknak fontos a szellemi függetlenség, művészetük mentes minden  formális, vagy közvetlen kényszertől. Életformájukra „regionalitás” jellemző, a centrumoktól távolabb élő alkotók. Nincsenek mindig, mindenütt jelen.

A tárlat május 13-ig látható a Pécsi Galériában.

Utoljára frissítve: 2023-03-23 22:45:25

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>