. Ma Beáta napja van.
Nemzetközi egyetemi színházi fesztivál Pécsen
2022-06-08 21:31:26
Nemzetközi egyetemi színházi fesztivál Pécsen

Nemzetközi egyetemi színházi fesztivál Pécsen

Európa meghatározó egyetemi színházi társulatai hat év után  újra Pécsen láthatók.

A Pécsi Tudományegyetem társulata, az idén 25 éves Janus Egyetemi Színház megalakulása óta jelen van a legfontosabb hazai alternatív fesztiválokon, produkciói több díjban részesültek. A hazai egyetemi színjátszást 1999-től  képviselik külföldi találkozókon Észtországtól Bulgáriáig, Belgiumtól Isztambulig. Rendszeres szervezői nemzetközi találkozóknak. Hat év után immár tizenegyedik alkalommal látják vendégül Európa meghatározó egyetemi színházi társulatait.

Mint Tóth András Ernő, a Janus Egyetemi Színház igazgatója elmondta, a legtöbb társulat nem először jár Pécsett, és nagy örömükre szolgál, hogy idén Marokkóból is érkezik színjátszó csoport. A fesztiválra a hat külföldi együttes mellett az egyetemi színjátszásban komolyabb hagyományokkal rendelkező  hazai -  szegedi, debreceni -  társulatokat is meghívták. Velük folyamatosan  figyelemmel követik egymás tevékenységét. Kitért arra is, hogy  eddig ősszel rendezték meg, most azonban a POSZT időpontjában. Bíznak benne, hogy ezzel ismét a  színház kerülhet a középpontba. Jövőre   még színesebbé szeretnék tenni a fesztivált,  akár bábelőadással, vagy  zenés darabbal.

A június 14-én kezdődő, ötnapos fesztivál programja színesnek ígérkezik. A litvánok egy mozgásszínházi előadást hoznak, amit a covid-járvány kényszerű lezárása inspirált. Az észtek, csakúgy mint a JESZ, egy népmesei motívumokon alapuló produkciót mutatnak be, a román együttes egy fájóan aktuális háborús témájú előadással készül. Izgalommal várják a szervezők a pozsonyi és a prágai színi akadémia hallgatóinak előadásait. A szlovákok holokauszt témájú darabot hoznak, a csehek pedig női szerzők műveiből válogatott filozofikus szövegeken alapulót.

 

Az előadások a JESZ mellett a Bóbita Bábszínházban és a Horvát Színházban lesznek láthatók.

Utoljára frissítve: 2022-06-08 21:38:09

További híreink
Szokások, énekek, fazekak
Megújítja múzeumpedagógiai programját a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum.
2023-03-21 21:08:58, Hírek, Környezetünk Bővebben
Építőipari nívódíjas az orvoskar új épülettömbje
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az Építéstudományi Egyesület által alapított Építőipari nívódíj a hazai építőipar legmagasabb elismerésének számít.
2023-03-21 21:01:15, Hírek, Környezetünk Bővebben
Az új magyar űrhajóstól a következő Holdra szállásig
Csillagászati Hét különleges eseményeinek sora várja az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben március 23–26. között.
2023-03-18 02:50:59, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Tudományegyetem a digitális oktatás fejlesztése érdekében módszertani kötetet jelentetett meg.
Bővebben >>