. Ma Andrea napja van.
Nemzetközi színtérre lépett
2021-03-21 11:06:49
Nemzetközi színtérre lépett

Nemzetközi színtérre lépett

Nemzetközi színtérre lépett az ECL német nyelvvizsga.

A nyelvtudásméréssel foglalkozó szakemberek körében az ECL nyelvvizsgarendszer egyértelműen a Pécsi Tudományegyetem nevéhez kötődik, ugyanis több mint két évtizede az Idegen Nyelvi Központ látja el az ECL Nemzetközi Vizsgaközpont feladatait, és végzi a rendszer szakmai és adminisztratív irányítását. A több mint két évtized során a vizsgarendszer jelentős fejlődésen ment keresztül, mára tizenöt nyelvből tehető le ECL vizsga, több száz magyarországi és külföldi vizsgahelyen.

Magyarországon a vizsgát 2007-ben ismerték el hivatalosan, innentől fogva a sikeres vizsgázók a nemzetközi ECL bizonyítvány mellett már államilag akkreditált nyelvvizsga-bizonyítványt is kaptak. A következő mérföldkövet a 2017-es év jelentette, amikor az ECL vizsgarendszer kezdeményezésére az Association of Language Testers in Europe (ALTE), mely több európai vizsgarendszer szakmai szervezete odaítélte a nemzetközi minőségi védjegyét (aQ-mark-ot).

Az elmúlt esztendőben, 2020-ban egy újabb nemzetközi megmérettetésre vállalkozott az ECL, december 7-én az ECL német vizsga megkapta az ALTE minőségi jelzését, és olyan, a Q-mark-kal már rendelkező vizsgarendszerekhez társulhatott, mint a Goethe, ÖSD, telc vagy a TestDaf. Ma már az Egyesült Államok több államában elismert, egyetemi kreditpontot érő vizsga lett az ECL magyar vizsga.

Az ECL német vizsga elismertségében 2021-től minőségi ugrás várható. Ugyanis az ECL magyar és német nyelvű papíralapú vizsgák sikeres letétele utána nemzetközi bizonyítványokon szerepel az ALTE minőségi jelzése, ami nagymértékben megkönnyíti és felgyorsítja a bizonyítványok külföldi elismerését a továbbtanulás, a munkavállalás vagy akár az állampolgárság megszerzése céljából.

A Pécsi Tudományegyetem Idegen Nyelvi Központja által működtetett ECL vizsgák fejlesztése azonban nem állt meg. A pandémiára reagálva  már folyik az online ECL vizsga akkreditációján előkészítése, az ehhez szükséges változtatások kidolgozása.

Utoljára frissítve: 2021-03-21 11:07:44

További híreink
Világszínvonalú kutatások – egyre több szabadalom
A hazai székhelyű jogosultak közül a legtöbb Magyarországon hatályosított európai szabadalommal a Pécsi Tudományegyetem rendelkezett 2020-ban a Richter és az Egis mellett.
2021-04-17 18:52:14, Hírek, Környezetünk Bővebben
Jövőbeli vállalkozásuk sikeréhez ad segítséget
Országosan egyedülálló képzési programot dolgozott ki közösen a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi és Közgazdaságtudományi Kara.
2021-04-14 11:00:42, Hírek, Környezetünk Bővebben
Angolul mérték össze földrajz tudásukat
Idén 12. alkalommal rendezte meg a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete a HunGeoContest angol nyelvű földrajzi tanulmányi vers...
2021-04-14 10:37:29, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
„A jövő csak akkor érdekes, hogyha váratlan dolgok történnek benne.” Eötvös Péter online világpremier csütört...
Bővebben >>