. Ma Auguszta napja van.
Novemberben zárul az első kör
2014-11-25 05:51:35
Novemberben zárul az első kör

Novemberben zárul az első kör

Már javában zajlik Pécsett  felkészülés a 2015-ös XIX. Europa Cantatra. Baranya székhelye 1988 után immár másodjára nyerte el e rangos zenei fesztivál rendezésének jogát.
 
A tizenkilencedik találkozót 2015. július 24. és augusztus 2. között rendezik meg Pécsen, a szervezők három-négyezer résztvevőre számítanak. A fesztivál költségeit közösen állja a magyar állam és a város önkormányzata, mindegyik 150-150 millióval járul hozzá a megrendezéséhez. Az előkészületek jól haladnak: a világ minden tájáról egyre nagyobb az érdeklődés a fesztivál iránt. A nevezés augusztus óta tartó első köre november végén zárul.
 
A fesztivál tíz napja alatt várhatóan több ezer kórustag, énekes, karmester, kórusszervező és kísérőik lepik el a várost, akik a városlakókkal egyetemben számos program közül választhatnak majd.

A találkozó középpontjában az egyes zenei témák - a Crossroads (Keresztutak: a térség kulturális hatásait mutatják be), a Fruits & Roots (Gyümölcsök és gyökerek: itt leginkább a népzenére, illetve a népzene által inspirált zenékre helyezik a hangsúlyt) és az Open Gates (Nyitott kapuk: a Balkán kapuja érzés, illetve az új zenei irányzatok és formák kerülnek terítékre) – állnak.
 
Ötvenöt énekes műhely várja a résztvevőket, amit a szervezők több mint 300 javaslatból választottak ki. Lesznek konkrét zenei művek köré csoportosuló foglalkozások, éneklő sommelier-ek bordaloké, gulyásparti, ételekkel foglalkozó művek, némi főzőcskézéssel megbolondítva. A műhelyek 4-8 naposak lesznek.

A kórusvezetőknek szakmai kuriózumokkal foglalkozó előadásokat szerveznek, egyebek mellett arról miként lehet egy kórust jól hangosítani. A zeneszerzőknek is kínálnak lehetőségeket, de a fiatal kórusszervezőknek is szerveznek szakmai programot a fesztivál ideje alatt.

Megtartják a Kórusok Éjszakáját is, lesz közös éneklés és táncház, nemzetek napja. A pécsi kórusoknak is kiemelt szerepet jut, a nyitó előadást is a segítségükkel képzelték el a szervezők.

Helyszínként a Dóm tér, Széchenyi tér, Zsolnay Negyed - benne PTE Művészeti Karának  épületei -, templomok, a zsinagóga jönnek szóba, de kisebb tereket és udvarokat is bevonnak a rendezvénybe. A jövő évi találkozót pedig már az advent idejétől kezdve különféle felvezető programokkal népszerűsítik.

Az Europa Cantatot 1963-ban rendezték meg először francia és német karnagyok kezdeményezésére a második világháború utáni ellentétek feloldására. Az azóta nemzetközi mozgalommá fejlődött fesztivált három évente rendezik meg több ezer énekes részvételével, akik karnagyokkal, karvezetőkkel és zeneszerzőkkel közös műhelymunkában vesznek részt, majd műhelyzáró koncertek keretében mutatják be az együttes munka eredményét.

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Összehangolja az oktatási és a hallgatói szolgáltatásokat a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és a ...
Bővebben >>