. Ma Emma napja van.
Nyert a pécsi mandulafa
2019-03-20 02:43:40
Nyert a pécsi mandulafa

Nyert a pécsi mandulafa

Az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) által szervezett Európai Év Fája nemzetközi versenyben a havi-hegyi templom bejárata előtt álló öreg fa – 14 országot maga mögé utasítva –  végzett az első helyen.


Természetesen az „aranyéremhez” szükség volt az előzetes eredményekre. A pécsi mandulafa az Ökotárs Alapítvány által szervezett Év Fája versenyen – a Római-parti fákat, illetve a különleges szebényi óriási tölgyfát is maga mögé utasítva, 4779 vokssal, több mint ezer szavazat előnnyel – első helyezést ért el  tavaly  októberben, s  ez által képviselhette hazánkat az Európa Fája (Tree of the Year) versenyen.  A szavazás  február 1-jétől február 28-áig tartott, ám az eredményeket csak február 22-ig lehetett nyilvánosan követni, utána már a zárásig „vakon” érkeztek a voksok. Az erős mezőnyben az első két helyet mindvégig  – egymással fej, fej mellett haladva – az oroszországi abramtsevói tölgy és a pécsi mandulafa birtokolta.  A február 28-án lezárt szavazás eredményét március 19-én ismertették Brüsszelben, mely szerint 45.132 szavazattal az Európai Év Fája a pécsi mandulafa lett.


A mandulafa érték a múzeum számára (is) – a verseny alatt széleskörű társadalmi összefogás valósult meg . E csavarodott törzsű, különleges növényt a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja fogadta örökbe. Az idén fennállásának 115. évét ünneplő  intézmény több ponton is kapcsolódik a mandulafához, a névadója által, ugyanis Janus Pannonius pécsi püspök-költő 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, ami az örök megújulás sajátos szimbóluma lett a városban. Ezen felül 2008-ban - Janus Pannonius újratemetésekor – kezdeményezésükre  500 mandulafát ültettek el a városban.


Az országos versenyre való benevezés ötlete is  a Természettudományi Osztályától származik, amelynek munkatársai végig kitartó lelkesedéssel koordinálták a két versenyt. A nemes küzdelemben egyáltalán nem maradtak egyedül. Hálásan gondolnak azokra, akik önzetlenül támogatták az ügyet, amelynek eredményeként széles körű társadalmi összefogás alakult ki. Pedagógusok, diákok, szülők, óvodák, általános- és középiskolák, a helyi és az országos sajtó munkatársai, civil szervezetek és intézmények, a Pécsi Tudományegyetem és  a város önkormányzata  éppúgy segítették a diadalt, mint az országos hatókörű környezet- és természetvédelmi szervezetek, illetve a Pécsi Püspökség,  ami  lehetővé tette a mandulafa széles körben történő megismertetését.


A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja által örökbe fogadott különleges fánál március 20-án 16 órakor piknikkel ünneplik  meg a város lakói a győzelmet.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>