. Ma Márk napja van.
Nyílt levél az elfelejtett munkaerőktől
2014-10-18 14:09:18
Nyílt levél az elfelejtett munkaerőktől

Nyílt levél az elfelejtett munkaerőktől

Nyílt levélben fogalmazták meg az őket érintő sérelmeket a különböző fogyatékkal  élőkkel foglalkozó intézményekben dolgozó gyógypedagógiai asszisztensek, akik méltánytalan helyzetbe kerültek.

A gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órában foglalkoznak a pedagógusok mellett értelmi, testi, autisztikus és különböző fogyatékkal élő gyermekekkel.  Több mint 10 éve nem volt béremelésük! Cafetéria és egyéb juttatásaik elvonásra kerültek!  Örömmel hallottak a pedagógus életpálya bevezetéséről és reménykedtek, talán ők sem felejtődnek el. Nem így történt!!!  Az illetékes államtitkár  közlése alapján a pedagógiai munkát segítők bérrendezése is sorra  kerül, de mikor???
 
Mint írják, megkérdezték az érdekképviseleteket is – Pedagógusok Szakszervezete, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – hogyan, miben képviselik a gyógypedagógiai asszisztensek érdekeit?  A szakszervezetek semmilyen tájékoztatást nem adtak.  Sajnos nem képviselik a gyógypedagógiai asszisztensek érdekeit csak a pedagógusokét, annak ellenére, hogy a szakszervezeti tagság nem különbözteti meg egymástól a kettőt.

Nem kis megdöbbenésükre – mint kiderült – ebből a kevés jövedelmünkből is elvesznek a gyógypedagógiai pótlék csökkentésével, elvonásával, de nem is akárhogyan! Egy márciusi kormányrendeletre hivatkozva - amit októberben közöltek és írattak alá velük -  hat hónapra visszamenőleg akarták ezt a fizetésükből levonni!!! Most már így a KSH által meghatározott létminimum alatt keresnek,  87.500 forintot visznek haza. Kérdezik, velük még ezt is meg lehet tenni?!  Van  közöttük olyan is, aki  még ennél is kevesebbet, pedig már harminc éve van ezen a pályán, s bruttó 119.600 forint a fizetése, amelyből nettó  82.000 forintot kap kézhez.
 
Ők is, mint az országban e területen dolgozók többsége elhivatottságból van még ezen a pályán.  De meddig??? Hiszen nekik is van családjuk, gyerekeket nevelnek, lennének céljaink, tisztességesen szeretnének megélni és nem éhen halni!!!!  

Mindannyian a napi gondokkal küzdve is tisztességesen végzik a  munkájukat, miközben  senki nem áll ki értük. Önmagukban pedig kevesek a saját érdekeik érvényesítéséhez.  Holott   fontos részei  az oktatásnak, nélkülük az ilyen típusú intézmények nehezen működnének.

Valóban az a cél, hogy  tömegesen elhagyják a pályát? A Klik  pedig hagyja ezt, hogy képzett emberek máshol keressék a boldogulásukat?!

                  Pécsi Speciális Iskola gyógypedagógiai asszisztensei

Utoljára frissítve: 2014-10-18 14:19:28

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott sz...
Bővebben >>