. Ma Emma napja van.
Nyitás déli szomszédaink felé
2019-02-21 22:44:02
Nyitás déli szomszédaink felé

Nyitás déli szomszédaink felé

A Baranya Megyei Önkormányzat Innovatív üzleti fórumot szervezett Pécsett.


Üzleti fórumot szervezett Pécsett horvátországi és Bosznia-hercegovinai lehetőségek iránt érdeklődő hazai vállalkozásoknak a Baranya Megyei Önkormányzat. A lehetőséggel többek között az építőipar, a gépipar, a mezőgazdaság, az IT szektor, valamint az élelmiszeripar területén működő kis- és nagyvállalkozásokat szólították meg.


Mind inkább nyitnak a baranyai vállalkozások Horvátország és Bosznia-Hercegovina felé, ennek elsődleges oka, hogy az elmúlt másfél-két évben megváltoztak a gazdasági körülmények, egyre több magasan képzett  szakemberre lenne szükség, ami jelenleg nem áll rendelkezésre, és ez gátolhatja a fejlődést. Az előrelátó cégek fejlesztenek, gépesítenek, részt vesznek a szakmunkásképzésben, alvállalkozókat keresnek, mondhatnám úgy is, hogy alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez.


Mint Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a megye  éppen ezért a vállalkozások támogatását és az gazdaságot élénkítő befektetések ösztönzését kiemelten kezeli.  Ennek egyik fontos eleme, hogy egyre szorosabb kapcsolatot alakítanak ki a horvátországi megyékkel, valamint a Bosznia-hercegovinai Neretva-Hercegovina kantonnal együttműködési megállapodást írtak alá.  Mindez fontos lépés afelé, hogy az elmúlt esztendőben megtörtént tavalyi szimbolikus határnyitást követően most ténylegesen is sor kerüljön rá. Eljött az idő, hogy a vállalkozók is nyissanak egymás felé, éljenek azokkal a lehetőségekkel, amelyek előrelendítik az együttműködést.


Újraindult az Eszék-Pécs vonatközlekedés, és a Pannon ETT keretében a két megyeszékhely között elektromos autóbusz közlekedés elindítása is a tervek között szerepel. E mellett keresik a  Bee2Be mézes projekthez hasonló nemzetközi pályázati lehetőségeket, amellyel a kis- és őstermelőket tudják segíteni. A most útjára indított kezdeményezéstől pedig azt várják, hogy a partner- és testvérvárosi kapcsolatok a diplomácia és a protokoll szintjén túlmutató aktív, gazdaságot mozgató tényezővé válnak.


Nevenko Herceg, a Hercegovina-Neretva kanton elnöke, egyebek mellett annak a véleményének adott hangot, hogy a Baranya és Hercegovina-Neretva kanton között a közelmúltban létrejött testvérmegyei szerződés egyik eredménye, hogy az üzleti fórumra számos gazdasági szakember, vállalkozó érkezett a térségükből, borászok, fémipari, és faipari klaszterek képviselői, valamint a Mostari Egyetem szakemberei, és a foglalkoztatási központ vezetője. Kitért arra is, jó alkalom ez a tapasztalatok kicserélésére, ugyanis  2024-ben Mostar Európa Kulturális Fővárosa szeretne lenni, a pécsi EKF-es tapasztalatok pedig aranyat érnek, e mellett az üzleti találkozó lehetőséget teremt együttműködések elindítására magyar, Bosznia-hercegovinai és horvát vállalkozások között.


A fórumon több, mint 60 magyar és külföldi cég, emellett klaszterek, kamarák, egyetemek és meghatározó diplomáciai szereplők vett részt, többek között a  Convoy Truck Shop is. A cég öt magyarországi boltjában - Pécs, Debrecen, Győr, Szeged, Budapesten - forgalmaz felszereléseket és rakományrögzítőket kamionokhoz, személyautókhoz és mezőgazdasági gépekhez.


– Vannak már partnerkapcsolataink Közép- és Kelet-Európában, viszont a  déli szomszédainkkal egyelőre kevés, ezen szeretnénk változtatni. Erre az üzleti találkozó jó lehetőséget teremt,  új partnerkapcsolatokat alakíthatunk ki – hangsúlyozta  Turcsi Péter Zsolt a cég ügyvezetője.

Utoljára frissítve: 2019-02-21 22:44:40

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>