. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Olimpia-Úszás: Az első nap krónikája
2016-08-07 15:29:51
Olimpia-Úszás: Az első nap krónikája

Olimpia-Úszás: Az első nap krónikája

Az uszodában vagyunk, de nem a vízilabdásoknak, hanem az úszóknak kialakított központban.


A 400 méteres férfi vegyes úszásban Verrasztó Dávid és Gyurta Gergő  volt érdekelt. Az első előfutamban a kubai Vega, a liechtensteini Meier és az angolai Pinotes érdekelt, a hátúszó résztávban kapcsolódunk be és Meier vezet. ebből a versenyszámból közvetlenül a döntőbe lehet kerülni, de Christoph Martin Meier nem fog döntőt úszni, 4:19.19 az ideje, rettenetesen gyenge. Az angolai lett a második, a kubai harmadik.  


A második futam mezőnye már jóval bővebb, ebből a nyolcasból a négyes pályán úszó Travis Mahoney rendelkezik a legjobb idővel. Ő vezet a pillangózás után, a svájci Desplanches a második, a dél-afrikai Meyer a harmadik. Az utolsó ötvenre fordulva még mindig az ausztrál vezet, meg is nyeri a futamot, második helyen a spanyol Pons Ramon, a harmadikon a svájci Desplanches végzett.
 A harmadik futam ötös és nyolcas pályáján a két magyar, Verrasztó Dávid ls Gyurta Gergő látható, a japán Haginóé ebben a futamban a legjobb idő, ő fordul elsőként a pillangó után. Verrasztó a negyedik, Gyurta a hatodik. Hagino a hátúszásban is vezet, Litchfield a második Angliából, harmadik a kínai Wang! Verrasztó ötödik, Gyurta a hatodik. Az utolsó száz méterre fordulva Hagino, a japán vezet, Verrasztó a harmadik, Végül a japán meg is nyeri a futamot Litchfield és az ausztrál Holmes előtt. Gyurta Gergely hatodik, Verrasztó Dávid hetedik. A két magyar ideje 4:14.81 illetve 4:15.04. Ebből nem lett döntő!


Az utolsó futamot a japán Szeto vezeti, ám nem ő nyer végül, hanem az amerikai Kalisz, Szeto csak második, a harmadik helyre pedig a másik amerikai, Litherland érkezik be. 4:08.12 a győztes idő. Ahogy az várható volt,magyar döntős nincs, nyolcadik helyen a spanyol Pons Ramon jutott tovább 4:13.55-tel.


Női 100 pillangónál Szilágyi Liliána a magyar érdekeltség. Az első selejtező futamot a független Mardini nyeri a grenadai Cherbi és a jemeni Ba Matraf előtt. A második futamot az izraeli Amit Ivry nyerte az ukrán Sztyepanyuk és a szingapúri Quah előtt, ez sem acélos idő. A harmadik futamot a brazil De Paula nyeri a japán Hoshi és a francia Gastaldello előtt, a győztes idő 57.92. A negyedik futamban ugrik medencébe Szilágyi Liliána a hatos pályán, azonban nem ő nyer, hanem eggyel fölötte az amerikai Vollmer 56.56-tal, Lilu a harmadik ebben a futamban 57.70-nel. Közéjük a kínai Chen fér be 57.17-tel. Az ötödik futamot az amerikai Worrel nyerte 56.97-tel, az ausztrál McKeon lett a második 57.33-mal és a koreai An a harmadik 57.80-nal. Az utolsó selejtezőt a svéd Sjöström nyerte 56.23-mal. Szilágyi Lilu 10. idővel középdöntős


Kis Gergő férfi 400 méteres gyorsúszásban állt rajtkőre és kétszáz méternél az ötödik. Végül csak a negyedik helyen zár, a hondurasi Acosta nyerte a futamot, a brazil Altamir lett a második, a maláj Suh pedig a harmadik. Gergő ideje 3:54.15. A következő futamot az egyiptomi El Kamash vezeti honfitársa, Ahmed Akram előtt, a harmadik a dán Ipsen.  Végül meg is nyeri a futamot az új-zélandi Hutchins és a dán előtt, a másik egyiptomi csak a negyedik. A következő futamot a japán Ehara vezeti az első 50 után, de 200 méterhez már nem ő, hanem a dél-afrikai Brown érkezik elsőként. A francia Pothain nyeri végül a futamot 3:45.43-mal, Brown és az orosz Krasznyik előtt. A hatodik selejtezőt a kínai Szun vezeti 400 gyorson a férfiaknál az amerikai Jaeger és a kanadai Cochrane előtt 200 méternél, meg is nyeri a futamot 3:44.23-mal, az amerikai Jaeger lett a második, a német Vogel pedig a harmadik. A hetedik futam hetes pályájára került Bernek Péter, a négyesen az ausztrál Horton rendelkezik a legjobb idővel ebben a mezőnyben. 200 méternél Peti a hatodik helyen fordul, az ausztrál McKeon vezet a brit James Guy és az amerikai Conor Dwyer előtt, végül utóbbi nyeri a futamot. Ebben a számban sem lesz magyar döntős, Bernek és Kis Gergő is búcsúzik.


Női 400 vegyesen Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsi a két magyar induló, és abba a futamba kapcsolódunk be, amelyet a vietnami Nguyen nyer meg a kanadai Pickrem és a brazil Maranhao előtt. 4:36.85 a győztes idő. A következő futamba az amerikai Maya Di Rado került beosztásra, a négyes pályára, de ott van még a hetesen Je si Ven is például, szóval ez egy erős futam. Aimee Wilmott vezet 100 méter után, Dirado csak második, a kanadai Overholt a harmadik. A mellúszást Dirado kezdi az élen, Wilmott a második, az ausztrál McMaster pedig a harmadik. Az utolsó százra Wilmott és Dirado fordul az első két helyen a harmadik pozíció most a japán Takahashié. A győztes 4:33.50-nel Maya Dirado, a második az angol Wilmott, a harmadik pedig a kanadai Overholt lett. Jön az utolsó előfutam! Hosszú Katinka a négyesen, Jakabos Zsuzsi a nyolcason.


Hosszú Katinka máris vezet, és világcsúcson belül kezd, Jakabos negyedik. A hátúszásra is világcsúccsal fordul Katinka, Zsuzsi a negyedik továbbra is. Hihetetlen ez a nő! Két és fél másodperccel a világcsúcson belül. És a gyorsra még tovább növeli az előnyét! Világcsúcs az előfutamban? Nincs meg! De 4:28.58. Óriási! Döbbenet!. Egy tizeden múlott. A spanyol Belmonte García a második, a brit Hannah Miley a harmadik, Jakabos Zsuzsi csak hatodik a futamában, összesítésben a 13. helyen zár.


A férfi 100 méteres mellúszásban Gyurta Dánielért szurkolhatunk. Az első futamban szokás szerint a gyengébb nevek úsznak, az uruguayi Alvez vezet, de végül a thaiföldi Martjuir nyeri meg a futamot. A következőt a svájci Kaeser nyeri 1:00.71-gyel a venezuelai Claverie és a svéd Persson előtt. A harmadik futam győztese a kolumbiai Murillo Valdes 59.93-mal, mögötte a litván Sidlauskas lett a második, a kanadai Block lett a harmadik. A negyedik futamban a nyolcason úszik Gyurta Dániel, aki a hatodik lesz holtversenyben, 1:00.26-tal a japán Koszeki nyer az amerikai Kevin Cordes és Cody Miller előtt. A győztes idő 58.91. Az ötödik futam következik, amit 59.01-gyel a brazil Felipe Franca nyer meg, a dél-afrikai Cameron van den Burgh lett a második, a másik brazil, Gomes pedig a harmadik helyen zár. Az utolsó előfutam nyertese az angol Peaty 57.55-tel, új világcsúcs! Hihetetlen! Gyurta Dániel 16. lett. Szétúszás következne, de Dani visszalépett ettől, így Snyders folytatja a középdöntőben.


A délutáni program a női 100 méteres pillangóúszás két középfutamával kezdődött Rióban az olimpián. Szilágyi Liliána az elsőben volt érdekelt és bár nem rajtolt túl jól, a harmadik helyen fordult. A végére azonban elfáradt, a hatodik helyen ért célba 58.31-gyel. Ez az idő a 13. helyre volt elég. A második középfutamot a svéd Sarah Sjöström nyerte 55.84-es olimpiai csúccsal, így a legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőbe. Ott lesz még az ausztrál McKeon, a japán Rikako, az amerikai Vollmer, a kanadai Oleksiak, a kínai Jing Lu, a dán Ottesen és a szintén kínai Csen Hszin Ji. Szilágyi tehát nem jutott döntőbe.


Ezután a férfi 400 méteres vegyes úszás döntője következett, ahol két japán, Koszuke Hagino és Daija Szeto dominált a táv nagy részében. Velük csak az amerikai Chase Kalisz tudta felvenni a versenyt, de ő sem sokáig, annak ellenére, hogy az utolsó 50 méterre Hagino elfáradt. Ám meg tudta tartani a végéig a vezetést, 4:06.05-ös idővel nyerte az aranyérmet, Szeto kapta az ezüstöt, Kalisz pedig a bronzot.
A férfi 400 méteres gyorsúszásban sem volt magyar induló, viszont sztárok úszásának örülhetett, aki akart. Az amerikai Conor Dwyer és Connor Jaeger, valamint a brit James Guy kezdett a legjobban, de csak 100 méterig bírták szuflával, onnantól az ausztrál Mack Horton és a kínai Szun Jang állt az élre, kettejük háborúja jellemezte a versenyt. A győztes az ausztrál srác lett 13 századdal, 3:41.55-ös időt úszva szerezte meg az aranyat. A kínainak be kellett érnie az ezüstéremmel, a bronz az olasz Gabriele Detti nyakába került, aki a jól kezdő Guy-Dwyer- Jaeger hármast lehajrázva a hetedik helyről kapaszkodott fel a dobogó legalsó fokára.


A férfi száz méteres mellúszás elődöntő futamait a japán Jaszuhiro Koszeki és a brit Adam Peaty nyerte, utóbbi majdnem megdöntötte saját, az előfutamban úszott világcsúcsát. Koszeki mögött az amerikai Cordes és a brazil Gomes, Míg Peaty mögött az amerikai Cody Miller és a dél-afrikai Van den Burgh végzett. Ott lesz még a döntőben a másik brazil, Felipe Franca is.


Nem feltétlenül időrendben megyünk, de következzen a női 400 méteres vegyes úszás döntője, ahol inkának nem volt ellenfele. Már pillangóúszásban magához ragadta a kezdeményezést, fokozatosan, résztávról-résztávra építette fel úgy az előnyt, hogy közben még a négy éves világcsúcsot is maga mögött tartotta. Végül azt két másodperccel javította meg Hosszú Katinka (4:26.36 az idő), elképesztő magabiztossággal nyerte meg az olimpiát, megszerezve Rióban a második, az örökmérleget tekintve pedig a 170. magyar aranyérmet. Az ezüst az amerikai Maya Dirado, a bronz pedig a spanyol Mireia Belmonte García nyakába került.


A délutáni, vagy inkább már esti program utolsó versenyszáma a női 4x100 méteres gyorsúszó váltó volt. Az első váltásnál már vezettek az ausztrálok, mögöttük szorosan érkeztek az amerikaiak és a kanadaiak, akik később leszakadtak az élen haladó kettősről. Az aranyért vívott csatát végül az ausztrálok nyerték McKeon, Elmslie, Bronte Campbell, Cate Campbell összeállításban, mivel ők bírták a végét erővel. Amerika váltója lett a második, Kanada pedig a harmadik, ezzel ebben a számban is elkelt az ezüst és a bronzérem. Az idei, Riói olimpia első napja lezárult!
(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2016-08-07 17:06:10

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen....
Bővebben >>