. Ma Emma napja van.
Olimpia-Úszás: Két ezüst, egy bronz
2016-08-13 21:41:35
Olimpia-Úszás: Két ezüst, egy bronz

Olimpia-Úszás: Két ezüst, egy bronz

Magyar úszók az úszóversenyek hetedik napján utoljára ugrottak vízbe.


Délelőtt mindössze három versenyszámban rendeztek selejtezőt, este pedig. Elsőként női 50 méteres gyorsúszásban tizenkét futamot tartottak, az utolsóban szerepelt a magyar Molnár Flóra, aki 25.07-es idővel a huszonötödik helyen zárt, a futamában a hetedik lett. A legjobb idővel a dán Pernille Blume (24.23) jutott tovább, 88 sportoló állt rajthoz.


Az 1500 méteres gyorsúszásban két magyar, Rasovszky Kristóf és Gyurta Gergely állt rajthoz. Rasovszky a második selejtező futamban úszott és ott a hatodik helyen ért célba 15:29.36-tal, ez a harmincötödik helyre volt elé összetettben. Gyurta az utolsó futamban úszott, nem túl jól. Végig a mezőny végén haladt, 15:06.24-gyel a hetedik, összesítésben a tizenkilencedik helyen zárt. A legjobb idővel, 14:44.51-gyel az olasz Gregorio Paltrinieri jutott be, második lett összetettben az amerikai Connor Jaeger 14:45.74-gyel, a harmadik pedig a szintén amerikai Jordan Wilimovsky lett 14:48.23-mal.


A férfi 4x100 méteres vegyes úszó váltóverseny selejtezőjének utolsó futamában úszott a magyar váltó. Itt az utolsó pillanatban történt egy változtatás, Cseh László helyére Pulai Bence került a csapatba. A hátúszás után a nyolcadik helyen váltottak a fiúk, Gyurta Dániel az ötödik helyre hozta be a csapatot mellen, pillangón és gyorson pedig Pulai és Bohus Richárd tartotta meg ezt a pozíciót és 3:33.89-cel zárt. Ezzel az is eldőlt, hogy két tizeddel a csapat lemarad a döntőről, ugyanis összesítésben a németek végeztek a nyolcadik helyen 3:33.67-tel. A legjobb idővel döntős a brit váltó, ők 3:30.47-et úsztak, mögöttük az USA váltója jutott be másodikként 3:31.83-mal, a harmadik legjobb idő pedig a japánoké, ők 3:32.33-at úsztak.


Helyi idő szerint késő este négy döntőt és egy elődöntőt rendeztek az úszóversenyek hetedik napján. Kezdésként a női 200 méteres hátúszás fináléját rendezték meg, ahova Hosszú Katinka került be a legjobb idővel. Esélyeshez méltóan is kezdett, 150 méterig vezetett, az utolsó hosszon azonban elfáradt, benyúlással előzte őt meg az amerikai Maya Dirado, így ő lett az olimpiai bajnok 2:05.99-cel, Katka megszerezte az ezüstérmet 2:06.05-tel, a bronzérem pedig a kanadai Hillary Caldwell nyakába került. A magyar mindent kiadott magából, teljesen elkészült az erejével, amit jól mutat, hogy a levezetéskor hányt a bemelegítő medencében.


Férfi 100 méteres pillangóúszásban egy hihetetlenül ritka pillanatnak lehettek szemtanúi a nézők. No, nem annak, hogy a szingapúri Joseph Schooling 50.39-cel megnyeri a döntőt és olimpiai csúccsal lesz aranyérmes, hanem annak, hogy a második helyen hármas holtverseny alakult ki, így a díjátadón 1 arany mellett három ezüstérmet osztottak ki. A dél-afrikai Chad Le Clos, az amerikai Michael Phelps és a magyar Cseh László kapott ezüstszínű medáliát, mindhárman 51.14-et úsztak.  Bronzérmet ezúttal sem kapott senki.


Női 800 méteres gyorsúszásban az amerikai Katie Ledecky uralta a medencét, de ott volt a magyar Kapás Boglárka is mellette, igaz, csak a rajtnál. Bogi nagyon lassan kezdett, de az első 100 méter után rákapcsolt. A következő százon negyedik volt, majd a második helyre lépett előre, de ezt a pozíciót sem tudta megtartani, mert megelőzte őt a brit Jasmine Carlin, akitől Bogi csak két tizeddel kapott ki a célban, így harmadik lett 8:16.37-es új magyar csúccsal. A számot Ledecky 8:04.79-es világcsúccsal nyerte Carlin és Kapás előtt.


Férfi 50 méteres gyorsúszásban a veterán amerikai Anthony Ervin lett az olimpiai bajnok 21:40-es idővel. Érdekesség, hogy Ervin a negyedik olimpiáján vett részt, most aranyat ünnepelhetett ebben a számban. Második helyen végzett és ezüstérmet kapott a francia Florent Manaudou, aki csak egy századdal (21.41) maradt le az aranyról. A bronzérmes egy másik amerikai, Nathan Adrian lett 21.49-es időeredménnyel.


A hetedik versenynapot a női 50 méteres gyorsúszás elődöntője zárta. Ennek első futamát a brit Francesca Halsall nyerte meg 24.41-gyel, második az ausztrál Bronte Campbell lett 24.43-mal, a harmadik helyen az amerikai Simone Manuel zárt 24.44-gyel. A második futamot nyerte és 24.28-cal, a legjobb idővel döntős a dán Pernille Blume, második lett összetettben is az ausztrál Cate Campbell 24.32-vel, a harmadik helyen a holland Ranomi Kromowidjojo ért célba 24.39-cel, ez összetettben is a harmadik legjobb idő.


Ennyi történt az uszodában az utolsó előtti napon, holnap a záró felvonás összefoglalója érkezik annak ellenére, hogy már egyik számban sem lesz magyar induló.
(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2016-08-13 21:47:24

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>