. Ma Petra napja van.
Önkénteskedő fogyatékkal élők
2023-09-19 20:36:06
Önkénteskedő fogyatékkal élők

Önkénteskedő fogyatékkal élők

A pécsi Fogd a Kezem Alapítvány Magyarországon egyedülálló önkéntes programban vesz részt.

Az önkéntesség felkarolása Európa-szerte kiemelt feladat. A fiatalok és idősebbek nemzetközi
mobilitásának támogatása az Európai Unió fő céljai között szerepel. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a fogyatékkal élők önkéntességének, tapasztalat-szerzésének segítése. Ebből veszi ki részét a pécsi Fogd a Kezem Alapítvány. Két héten át - szeptember 11. és 24. között - hét külföldi, fogyatékkal élő önkéntesnek és kísérőiknek  teremtenek lehetőséget  a tapasztalatcsere mellett az alapítványnál folyó, a  mindennapokat átölelő gyakorlat átvételére.

Az Európai Szolidaritási Testület magyar képviselője, az európai mobilitásért felelős hazai szervezet, a Tempus Közalapítvány által kiírt és gondozott pályázat keretében megvalósuló program célja, hogy a Belgiumból segítőikkel  érkezett kettő, valamint a spanyol öt, szintén mentoraik kíséretében Pécsre érkezett - többek között Down-szindrómás, enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékkal élő  - résztvevő megismerje a pécsi szervezet munkáját, és inspirációt merítsen otthoni tevékenységéhez.

- Alapítványunk 2002 óta vesz részt a mobilitási programban, amelynek keretében szinte minden évben 1-2 külföldi, nem sérült önkéntes segítette fél-egy éven át a munkánkat - emeli ki Magda Fruzsina, a program koordinátora. -  A mostani azonban jelentősen eltér a korábbi vállalásainktól, hiszen ezúttal fogyatékkal élő külföldieket fogadunk közel két héten át. Nekik is új ez  a lehetőség, igyekszünk felnőni a feladathoz, és bevonni őket az itteni munkába.

A program során a Fogd a Kezem Alapítvány elsősorban saját tevékenységével ismerteti meg a vendégeket. Miután a látogatás elsődleges célja a tapasztalatszerzés és a lehetséges jó gyakorlatok átvétele, ezért betekintést nyerhetnek többek között az alapítványnál évek óta sikeresen zajló művészetterápiás programba, az Art Brut szemináriumba, közösen főznek a gondozottakkal és egy interaktív drámapedagógiai foglalkozáson is részt vesznek a Janus Pannonius Múzeumban. A program részeként ellátogatnak két másik pécsi szervezethez is, valamint zárásként budapesti kirándulást is szerveznek részükre.

- Az igazán egyedülálló ebben a programban az, hogy nem volt még példa nálunk arra, hogy fogyatékkal élők csoportosan látogassanak el hozzánk ennyi időre. Azonban számunkra egyrészt nagyon fontos volt, hogy ilyen módon is bekapcsolódhassunk a nemzetközi vérkeringésbe, másrészt ez a program lehetőséget teremt arra, hogy tanuljunk egymástól, és megmutathassuk a nálunk felhalmozott több évtizedes tudást is. Az ilyen típusú programok legnagyobb előnye, hogy az érintettek tanulhatnak egymástól, lehetőséget kapnak a közvetlen kapcsolatok megteremtésére illetve, hogy a kevésbé mobilis társadalmi csoportok tapasztalatokra tehetnek szert - hangsúlyozza Magda Fruzsina.
.
A program az Európai Szolidaritási Testület támogatásával valósul meg.

Utoljára frissítve: 2023-09-19 20:36:56

További híreink
Gyémánt Díjas tervezőgrafikusok
A Marketing Summit Konferencián adták át az idei év Városmarketing Gyémánt Díjait.
2023-10-02 02:21:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Több ezer beteg életét könnyítik meg
Egy, az egész régióban úttörő újításnak köszönhetően a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinikáján már távolról is elvégezhető a Parkinson-kór kezeléséb...
2023-10-01 21:10:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
Utánanézett kik a meghívói
A Pannon Filharmonikusokkal lépett fel először hazánkban Jennifer Pike.
2023-09-30 21:14:56, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Jövő év januárjától az Európai Unió minden tagországában, így hazánkban is kötelező lesz a biohulladék szelekt...
Bővebben >>