A hagyományokhoz híven április második hétvégéjén ismét Medvehagyma Fesztivált rendeznek Orfűn. Az immár tizennegyedik alkalommal sorra kerülő esemény idén év a húsvéti készülődés jegyében zajlik.
Mint Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a medvehagyma mára Baranya meghatározó gasztronómiai értéke lett, szinte fogalommá vált, amelyet az egészséges táplálkozással, természet közeliséggel, bio ételek fogyasztásával kapcsolódott össze. Mesterszakácsoknak és a lelkes orfűi csapatnak köszönhetően, már megyehatáron innen és túl is híre van az Orfűi Medvehagyma Fesztiválnak, amely a Baranya Megyei Értéktárban is rangos helyet foglal el.
A medvehagyma „felfedezése”, gyógyhatásainak ismerete, széles körű gasztronómiaifelhasználása és a fesztivál folyamatos fejlődése újabb lehetőség az idegenforgalmi szezon meghosszabbítására, a turizmus fellendítésére – hangsúlyozza Fűziné Kajdy Zita Orfű polgármestere. - Idén először két millió forint állami támogatásban is részesült a rendezvény. Ez is azt mutatja, hogy jó irányba haladunk. Ma már országosan számos helyen találkozhatunk a medvehagymával, divat lett, és büszkék vagyunk arra, hogy ez a „kultusz” Orfűről indult.
A fesztivál április 8-án az ünnepélyes megnyitóval kezdődik a Medvehagyma-szobornál, ezt követi a jelmezes felvonulás. A látogatók élményvonatra szállva utazást tehetnek az orfűi tó körül, medvehagymát szedhetnek, kedvükre válogathatnak nemcsak a fesztiválkonyhában, de a Goják Csaba olimpiai ezüstérmes mesterszakács által készített különleges medvehagymás ételek közül is.
Az idei év a húsvéti felkészülés jegyében telik. Az Orfűi Kézműves Egyesület mesterségeket mutat be, a gyermekek szórakoztatásáról gyermekszínház gondoskodik.