. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Országos méreteket ölt a tehetséggondozás
2018-06-06 02:52:13
Országos méreteket ölt a tehetséggondozás

Országos méreteket ölt a tehetséggondozás

A Pannon Filharmonikusok fontos feladatának tartja a fiatal tehetségek támogatását, ezért szervezi meg évadról évadra a Mesterek és Tanítványaik programot  2010 óta.

Idén a Dél-dunántúli régió határait is átlépve minden eddiginél több, összesen  harminc növendék jelentkezett az ország különböző pontjáról. Közülük a tíz legkiemelkedőbb kap lehetőséget  arra június 6-án, hogy szólistaként  lépjen fel a Kodály Központban.  A legtöbb tehetséges növendék ennek a programnak köszönhetően kap lehetőséget első alkalommal arra, hogy megtapasztalja, milyen muzsikusként színpadra állni széles közönség előtt  a Pannon Filharmonikusokkal.

Az eltelt nyolc év alapján elmondható, sikeres a program. Az eddigi meghallgatásokon több mint 100 tehetséges fiatal vett részt; a legfiatalabb muzsikus 10, a legidősebb 29 éves volt. A sikeres bemutatkozást követően  ötvennégyen léphettek fel szólistaként a Pannon Filharmonikusok kíséretében a Kodály Központban.

Sokuk Pécs vonzáskörzetéből érkezett, de emellett minden évben egyre távolabbi városokból is voltak jelentkezők. Idén budapesti, keszthelyi és kecskeméti növendék is bekerült a programba, melynek segítségével többek között olyan tehetségeket ismerhetett meg a közönség, mint a ma már Junior Prima díjas Balogh Ádám, vagy a Virtuózokban is feltűnt, szintén Junior Prima díjas Boros Misi és Mohai Zsófi.

Az idei évadban tehát 10-től indul a visszaszámlálás, mindegyik muzsikusnövendékre szavazhat a közönség online a pfz.hu oldalon és a zenekar Facebook oldalán, valamint személyesen június 6-án a koncerten is. A legtöbb szavazatot  kapott közönség-kedvenc fellépő nyárköszöntő pizzázást nyer 5 barátjával együtt. A koncerten szavazók között pedig egy csokitortát sorsol ki a zenekar.

Mesterek és Tanítványaik és amire egy program megtaníthat. A fellépők közül nem lesz mindenki zeneművész, azonban nem is ez a fő célja a Pannon Filharmonikusok tehetségkutatásának. A kiválasztott fiatalok a koncert során megtapasztalhatják azt, hogy valójában hova vezet a rendszeres és kitartó munka, miközben nemcsak a muzsikus, de azzal együtt a zenetanulás is reflektorkénybe kerül. A zenélés ugyanis nem feltétlenül magányos műfaj. Kutatások igazolják, hogy több szempontból is fejlesztően hat a fiatalokra a hangszeres játék. A zenetanulás során megszerzett tudás pedig akkor is kamatoztatható az évek multával, ha végül nem a muzsikusi pályát választja a tanítvány.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>