. Ma Márk napja van.
Összefognak a Dél-dunántúli régió fellendítéséért
2022-01-21 20:38:58
Összefognak a Dél-dunántúli régió fellendítéséért

Összefognak a Dél-dunántúli régió fellendítéséért

Összefog a pécsi önkormányzat Baranya megye meghatározó intézményeivel annak érdekében, hogy a régió településein, a megyeszékhelyen javuljon a gazdaság versenyképessége.

A cél,  hogy tőke áramoljon a térségbe, emelkedjenek a  bérek,  javuljon az emberek életminősége, megforduljon a demográfiai folyamat a térségben. Az együttműködési megállapodást pénteken írta alá a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna Kormánybiztosa, a Baranya Megyei Önkormányzat, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pécsi Tudományegyetem (PTE), az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei szervezete.
 
Az eseményen elhangzott, az elmúlt 30 év folyamatosan romló demográfiai folyamatai alapvető gátjai a Dél-dunántúli térség gazdasági fejlődésének. Pécs és Baranya népességmegtartó erejének növeléséhez, az elvándoroltak visszatéréséhez elengedhetetlenül szükséges a képzési, egészségügyi, kulturális, közlekedési és szociális infrastruktúra kiemelt, koordinált fejlesztése, az ehhez szükséges központi források megszerzése. A helyi iparnak be kell kapcsolódnia a negyedik ipari forradalom technológiai fejlődési hullámába. Ennek érdekében az együttműködő feleknek elő kell segíteniük a digitális tudáson, az új technológiákon alapuló versenyképes szolgáltatások és termelőtevékenység kifejlődését Pécsett, és Baranya megyében.

Az együttműködés kiterjed az élelmiszergazdaság nemzetközi szintre fejlesztésére, a turisztikai lehetőségek piacosítására, a digitalizációra, a zöld technológiák fejlesztésére és elterjesztésére egyaránt.   Ehhez elengedhetetlen az egyetemi tudásbázis bővítése, a szakmunkások, technológusok, mérnökök, kutatók növekvő számú képzése és alkalmazása. Hangsúlyozták: ki kell alakítani a helyi gazdaság és az egyetem új típusú együttműködését, amely lehetővé teszi a hozzáadott érték jelentős növelését a baranyai gazdaságban, valamint hozzájárulhat az export erőteljes emelkedéséhez, ösztönzi és segíti a megyei vállalkozások bekapcsolódását a nemzetközi értékláncokba.

A régió közlekedési és gazdasági infrastruktúrájának javítása ugyancsak közös érdeke az együttműködő feleknek, és elengedhetetlen feltétele a fenti célok elérésének. Az eseményen kiemelték: a térség jelenleg alacsony befektetési, beruházási vonzerejét növelni kell. A reálgazdaság szereplői számára a megyei és települési önkormányzatoknak az aláíró partnerekkel együttműködve optimális gazdálkodási környezetet kell kialakítaniuk, támaszkodva egymás tapasztalataira, az egyetem és a kamarák szakmai segítségére.

Utoljára frissítve: 2022-01-21 20:41:07

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>