. Ma Vencel napja van.
Összehangolnák a koronavírus terjedése ellen hozott intézkedéseket
2020-09-04 21:28:29
Összehangolnák a koronavírus terjedése ellen hozott  intézkedéseket

Összehangolnák a koronavírus terjedése ellen hozott intézkedéseket

A cél a tagállamok által a koronavírus-világjárvány miatt hozott, a szabad mozgást korlátozó intézkedések uniós szinten történő összehangolása és egyértelmű kommunikálása a lakosság felé.


Az Európai Bizottság javaslata négy olyan kulcsfontosságú területet határoz meg, amelyen a tagállamoknak szorosabban együtt kell működniük. Úgy mint a közös kritériumok és küszöbértékek megállapítása a tagállamok számára annak eldöntéséhez, hogy indokolt-e utazási korlátozások bevezetése. E mellett ezen közös kritériumok elfogadott színkódok használatával történő megjelenítése a térképen, valamint a magas kockázatú területekről érkező utasok esetében alkalmazandó intézkedések közös kerete és végül a nyilvánosság egyértelmű és időben történő tájékoztatása az esetleges korlátozásokról.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy, egyértelműbb, kiszámíthatóbb szabályozásra van szükség az  unióban minden olyan intézkedés esetében, amelyik korlátozza a szabad mozgást tagállamai között, valamint azokon belül a koronavírus-járvány terjedése miatt. A tagállamoknak egyértelművé kell tenniük, az unió területén utazó embereknek, hogy az egyes országokban milyen szabályozás van éppen  érvényben. Ennek érdekében vezessenek be egységes színkódokat, hogy  az állampolgárok számára egyértelmű legyen, melyek a járvány szempontjából kockázatos területek Európában. Az uniós betegségmegelőzési és járványvédelmi központ iránymutatása alapján minden ország és régió zöld, sárga vagy vörös besorolást kapna a járványügyi helyzettől függően. Annak a véleményének is hangot adott, hogy Európában  a határokon átnyúló utazás szabadsága az egyik legnagyobb előny, amit  az unió nyújt az állampolgároknak. Milliókat érint ez,  munkavállalókat és diákokat egyaránt.

 

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos pedig azt  hangsúlyozta, hogy a bizottság  javaslatot tesz a tagállamainak egy, az utazási korlátozásokra vonatkozó jól összehangolt, kiszámítható és átlátható megközelítésre. Többek között, hogy ilyen korlátozásokat csak ott vezessenek be, ahol azokra ténylegesen szükség van, mindig a közegészség védelmét helyezve az első helyre. Ugyanis el kell kerülni a már amúgy is törékeny gazdaságok újabb zavarait, és nem szabad további bizonytalanságot okozni az uniós polgárok számára, akik már eddig is hatalmas áldozatokat hoztak, akik érthetően ezt várják el, miután hosszú hónapokig kényszerültek együtt élni a Covid19-cel.


A jogérvényesülésért felelős biztos, Didier Reynders mindezt a következőkkel egészítette ki, a világjárvány súlyosan érintette az EU-n belüli szabad mozgáshoz való jogukat az állampolgároknak. A mindennapos zökkenőmentes utazás többük életének szerves részét képezi – számukra a nemzeti szabályok kakofóniája rendkívül nagy terhet jelent. Cél az egyszerűsítés, éppen ezért olyan egyértelmű, megkülönböztetés nélkül alkalmazható kritériumokra tesz javaslatot a bizottság, amelyeket a tagállamok könnyen követhetnek és megfelelően kommunikálhatnak az európai polgárok felé.


Mindehhez Ylva Johansson uniós belügyi biztos a következőket tette hozzá, március óta a bizottság kidolgozta és megteremtette a tagállamok által követendő belső és külső határellenőrzési ajánlások szilárd alapját. Az újabb intézkedések ezekre az eredményekre épülnek, hogy teljes mértékben kiaknázhassuk schengeni térségünk előnyeit. Ezért egy egyértelmű „zöld, narancssárga, piros” rendszert kívánnak bevezetni, az egyedi intézkedések kaleidoszkópja helyett.a tagállamok által a koronavírus-világjárvány miatt hozott, a szabad mozgást korlátozó intézkedések uniós szinten történő összehangolása és egyértelmű kommunikálása a lakosság felé.

Utoljára frissítve: 2020-09-05 13:59:10

További híreink
Új kezdet a migráció terén
Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő új migrációs és menekültügyi paktum megalkotására.
2020-09-24 19:53:58, Hírek, Környezetünk Bővebben
Pécsi Tanuló Fesztivál, immár negyedszer
A felfedezés, az öröm, a megismerés és a kíváncsiság kifejezése, egyszóval Tanuló Fesztivál.
2020-09-23 21:38:25, Hírek, Környezetünk Bővebben
Válaszd a táncot – válassz egy táncot!
A Válaszd a táncot – válassz egy táncot! szlogennel meghirdetett Nagy Táncválasztót már második alkalommal rendezik meg Pécsett
2020-09-20 01:47:34, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Tizenötödik alkalommal adta át a Káplár László Jó Ember Díjat a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. ...
Bővebben >>