. Ma Vince napja van.
Összehangolt intézkedések a vészhelyzet kezelésére
2020-03-18 12:20:09
Összehangolt intézkedések a vészhelyzet kezelésére

Összehangolt intézkedések a vészhelyzet kezelésére

A koronavírus-járvány nyomán súlyos népegészségügyi veszélyhelyzet alakult ki Európában.

Ma már mindegyik uniós tagállamban vannak fertőzött betegek. A járványt az emberek mellett a gazdaság is megsínyli, ezért az Európai Bizottság azonnali válaszintézkedéseket hoz, hogy összehangolt európai fellépés révén enyhítse a COVID-19 társadalmi-gazdasági hatásait. Ehhez a rendelkezésére álló eszközök mindegyikét fel fogja használni a világjárvány következményeinek enyhítésére azzal a céllal, hogy az egészségügyi rendszerek ellátását a szükséges mértékben biztosítsa az egységes piac, valamint a termelési-, forgalmazási- és értékláncok integritásának megőrzése révén, valamint segítséget nyújtson az embereknek ahhoz, hogy a válság ne sújtsa aránytalan mértékben a jövedelmeket és a munkahelyeket, és hatása ne legyen tartós. E mellett támogatják a vállalkozásokat és biztosítani kívánják, hogy a pénzügyi ágazat likviditása továbbra is megmaradjon, valamint elősegítése annak, hogy a tagállamok az állami támogatásra vonatkozó uniós keretrendszer és a Stabilitási és Növekedési Paktum teljes rugalmasságát kamatoztatva határozottan és összehangoltan léphessenek fel.

Az állami támogatásra vonatkozó uniós keretrendszer rugalmassága is fontos része az intézkedéseknek. Felkérték a tagállamokat, hogy a koronavírus-járványra hozzák meg a legfontosabb költségvetési válaszintézkedéseket nemzeti költségvetéseikből. Az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályoknak köszönhetően ugyanis gyors és hatékony lépéseket tehetnek a COVID-19 miatt gazdasági nehézségekkel küzdő polgárok és cégek, különösen a kkv-k támogatásáért. E mellett egy sor támogatási intézkedést is életbe léptethetnek, mint például a bértámogatások bevezetése,  a társasági adó, az áfa vagy a társadalombiztosítási járulékok fizetésének felfüggesztése, vagy akár a közvetlen pénzügyi támogatása a fogyasztóknak - többek között lemondott szolgáltatások, vagy belépőjegyek miatt -, a likviditási hiánnyal küzdő és sürgős megmentési támogatásra szoruló vállalkozások megsegítése, közvetlen ellentételezése a vállalatoknak a rendkívüli események okozta kárért,például a légi közlekedésben és az idegenforgalomban érintettek esetében.

 
Mindezeken felül az Európai Bizottság javaslatot tesz az Európai Tanácsnak az uniós költségvetési keretrendszer által biztosított teljes rugalmasság alkalmazására, hogy a tagállamok végrehajthassák a járvány megfékezéséhez és a károk enyhítéséhez szükséges intézkedéseket.

Utoljára frissítve: 2020-03-18 12:21:16

További híreink
Az időjárás márciusi játéka
Március közepén kellemes tavaszias meleg jellemezte hazánk időjárást.
2020-04-04 20:57:58, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Bázisintézmény lett a Gandhi
Az Oktatási Hivatal bázisintézménye lett a pécsi Gandhi Gimnázium.
2020-04-01 18:04:39, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Szombattól kijárási korlátozás lép életbe
Kijárási korlátozást vezetnek be szombattól az ország egész területén.
2020-03-27 20:44:35, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon először sikerült meghatározni a koronavírus teljes genomját.
Bővebben >>