. Ma Ervin napja van.
Őszi programkavalkád a pécsi múzeumokban
2021-10-05 13:50:26
Őszi programkavalkád a pécsi múzeumokban

Őszi programkavalkád a pécsi múzeumokban

November közepéig változatos programok sorát kínálja a Janus Pannonius Múzeum a pécsieknek és a városba látogató turistáknak.  

A Modern Magyar Képtárban Pinczehelyi Sándor Munkácsy Mihály-díjas  grafikus, festő  Karaténban címet viselő kiállítása látható. Október 7-én a Múzeum Galériában nyílik Az eredendő anyag című tárlat a magyar kerámiaművészetet megújító Siklósi Kerámia Szimpozionok (1969–1992) anyagából válogat – magyar és külföldi művészek alkotásaiból.

A Néprajzi Osztályon október 9-én a 30 éves pécsi Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszéket ünneplik, az ekkor nyíló  kiállítás a tanszéken végzett hallgatók munkái - fotó, képzőművészet, illusztrációk, restaurátori vizsgamunka - lesznek láthatók. A Képzőművészeti és a Néprajzi Osztály gyűjteményéből összeállított „Mindig nyíló virágok – A Zsolnay-lányok néprajzi gyűjtései” című kiállítás pedig október 14-étől Eszékre költözik, Diósviszlón pedig a Néprajzi Osztály a település szőlő- és borkultúrájával kapcsolatos fotótárlata ad módot a múltba való visszatekintésre.

Október 16-án a Tiétek is a múzeum című ingyenes programjaikkal fejezi ki köszönetét a múzeum azoknak - egészségügyi munkatársak, pedagógusok, rendfenntartók, szociális dolgozók -, akik a koronavírus-járvány ideje alatt a frontvonalban szolgáltak. Aznap 11 órától a Csontváry Múzeumban tárlatvezetést tartanak, majd délután háromtól a Szerecsen Patika kiállításának kulisszatitkaival ismerkedhetnek az érdeklődők, akik fürdősót is készíthetnek. Mindkét vezetésen - előzetes regisztrációt követően - legfeljebb húszan vehetnek  részt.

Október 22-én a „Parajmos – Roma holokauszt” kiállítás termei adnak helyet M. Krausnick – L. Rueggenberg: Else története című könyvének bemutatójának, amit filmvetítés és tárlatvezetés követ.

Novemberben több kiállítás nyílik a Néprajzi Osztályon. November 11-én a Szent Márton útja Baranyában, majd november 17-én a  90 éves Andrásfalvy Bertalan néprajztudós munkássága előtt tisztelgő „Jövőnk gyökerei – a népművészet kutatója” című tárlat, amit számos más program - könyv bemutatók, előadások, néptánc tanulás és táncház - színesít.

November 5-én 11 órakor a Vasvári-házban található kiállítótermekben  tárlatvezetés keretében tekinthetik meg az érdeklődők a Janus Pannonius Múzeum „Málenkij robot” című állandó kiállítását.
 
Akinek túrázni támadna kedve, az részt vehet az október 16-i Mindszenty-emléktúrán, amelynek résztvevői Hosszúhetényben találkoznak, majd a tájház megtekintése után indulnak tovább gyalogosan Püspökszentlászlóra, ahol felkeresik a település nevezetességeit. Hasonlóan érdekesnek ígérkezik a november 13-i, az orfűi malmoktól induló Márton-napi túra is, amelynek keretében a résztvevők az orfűi és a mecsekrákosi kápolnákban Szent-Mártonról emlékeznek meg.

Családi és gyermekprogramokat is kínálnak az őszi szünetre. Október 25-26-án, kétnapos történelmi kalandozásra hívják a 10-13 éves (5., 6. osztályos) gyerekeket, akik annak első  napján Pécsett és a múzeum kiállítótereiben kincskereső játékban, valamint múzeumpedagógiai foglalkozáson  vehetnek részt. Másnap, október  26-án  Gábor Olivér régész vezetésével túrázhatnak a Jakab-hegyre, ahol  a Zsongorkő mellett a vaskori sáncokat, és a Pálos kolostort is megtekintik.

A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület is számos programot kínál október-novemberben. Október 18-án délután öt órakor „A vágyott (Testi és Lelki) szépség” címmel az angol preraffaelita festészet és annak  magyar vonatkozásairól a Civil Közösségek Házában tart előadást Tillai Gábor történész. Október 27-én délelőtt tíz órakor Az eredendő anyag-Siklósi Kerámia Szimpozionok kiállításon tart tárlatvezetést Nagy Márta keramikus.

Utoljára frissítve: 2021-10-05 13:50:54

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>