. Ma Szabina napja van.
Őszi programkavalkád a pécsi múzeumokban
2021-10-05 13:50:26
Őszi programkavalkád a pécsi múzeumokban

Őszi programkavalkád a pécsi múzeumokban

November közepéig változatos programok sorát kínálja a Janus Pannonius Múzeum a pécsieknek és a városba látogató turistáknak.  

A Modern Magyar Képtárban Pinczehelyi Sándor Munkácsy Mihály-díjas  grafikus, festő  Karaténban címet viselő kiállítása látható. Október 7-én a Múzeum Galériában nyílik Az eredendő anyag című tárlat a magyar kerámiaművészetet megújító Siklósi Kerámia Szimpozionok (1969–1992) anyagából válogat – magyar és külföldi művészek alkotásaiból.

A Néprajzi Osztályon október 9-én a 30 éves pécsi Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszéket ünneplik, az ekkor nyíló  kiállítás a tanszéken végzett hallgatók munkái - fotó, képzőművészet, illusztrációk, restaurátori vizsgamunka - lesznek láthatók. A Képzőművészeti és a Néprajzi Osztály gyűjteményéből összeállított „Mindig nyíló virágok – A Zsolnay-lányok néprajzi gyűjtései” című kiállítás pedig október 14-étől Eszékre költözik, Diósviszlón pedig a Néprajzi Osztály a település szőlő- és borkultúrájával kapcsolatos fotótárlata ad módot a múltba való visszatekintésre.

Október 16-án a Tiétek is a múzeum című ingyenes programjaikkal fejezi ki köszönetét a múzeum azoknak - egészségügyi munkatársak, pedagógusok, rendfenntartók, szociális dolgozók -, akik a koronavírus-járvány ideje alatt a frontvonalban szolgáltak. Aznap 11 órától a Csontváry Múzeumban tárlatvezetést tartanak, majd délután háromtól a Szerecsen Patika kiállításának kulisszatitkaival ismerkedhetnek az érdeklődők, akik fürdősót is készíthetnek. Mindkét vezetésen - előzetes regisztrációt követően - legfeljebb húszan vehetnek  részt.

Október 22-én a „Parajmos – Roma holokauszt” kiállítás termei adnak helyet M. Krausnick – L. Rueggenberg: Else története című könyvének bemutatójának, amit filmvetítés és tárlatvezetés követ.

Novemberben több kiállítás nyílik a Néprajzi Osztályon. November 11-én a Szent Márton útja Baranyában, majd november 17-én a  90 éves Andrásfalvy Bertalan néprajztudós munkássága előtt tisztelgő „Jövőnk gyökerei – a népművészet kutatója” című tárlat, amit számos más program - könyv bemutatók, előadások, néptánc tanulás és táncház - színesít.

November 5-én 11 órakor a Vasvári-házban található kiállítótermekben  tárlatvezetés keretében tekinthetik meg az érdeklődők a Janus Pannonius Múzeum „Málenkij robot” című állandó kiállítását.
 
Akinek túrázni támadna kedve, az részt vehet az október 16-i Mindszenty-emléktúrán, amelynek résztvevői Hosszúhetényben találkoznak, majd a tájház megtekintése után indulnak tovább gyalogosan Püspökszentlászlóra, ahol felkeresik a település nevezetességeit. Hasonlóan érdekesnek ígérkezik a november 13-i, az orfűi malmoktól induló Márton-napi túra is, amelynek keretében a résztvevők az orfűi és a mecsekrákosi kápolnákban Szent-Mártonról emlékeznek meg.

Családi és gyermekprogramokat is kínálnak az őszi szünetre. Október 25-26-án, kétnapos történelmi kalandozásra hívják a 10-13 éves (5., 6. osztályos) gyerekeket, akik annak első  napján Pécsett és a múzeum kiállítótereiben kincskereső játékban, valamint múzeumpedagógiai foglalkozáson  vehetnek részt. Másnap, október  26-án  Gábor Olivér régész vezetésével túrázhatnak a Jakab-hegyre, ahol  a Zsongorkő mellett a vaskori sáncokat, és a Pálos kolostort is megtekintik.

A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület is számos programot kínál október-novemberben. Október 18-án délután öt órakor „A vágyott (Testi és Lelki) szépség” címmel az angol preraffaelita festészet és annak  magyar vonatkozásairól a Civil Közösségek Házában tart előadást Tillai Gábor történész. Október 27-én délelőtt tíz órakor Az eredendő anyag-Siklósi Kerámia Szimpozionok kiállításon tart tárlatvezetést Nagy Márta keramikus.

Utoljára frissítve: 2021-10-05 13:50:54

További híreink
Mobillal az eltűnő víz nyomában
A globális éghajlatváltozás és a növekvő emberi vízfelhasználás miatt egyre több vízfolyás szárad ki.
2021-10-26 21:11:58, Hírek, Környezetünk Bővebben
Támogatják a tehetséget
Tíz középiskolás diák nyert el támogatást Pécsi Rotary Ösztöndíj Pályázatán.
2021-10-26 20:42:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Dallamok eesszenciája
Az ünnepi programok zárásaként Pécsett október 23-án ünnepi hangversenyt tartanak a Kodály Központban Esszencia címmel.
2021-10-23 01:52:49, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nemes Csaba alkotásaiból, Alakváltás címmel nyílt kiállítás Pécsett a Zsolnay Negyed m21 Galériájában.
Bővebben >>