. Ma György napja van.
Öt település - hetven bicikli
2016-02-12 22:02:14
Öt település - hetven  bicikli

Öt település - hetven bicikli

Az Ős-Dráva programhoz illeszkedő kerékpáros turisztikai fejlesztések megvalósítása állt a Zöld Kerékpár Turisztikai Nonprofit Kft. által szervezett, Harkányban megrendezett konferencia középpontjában.

A szakmai fórum résztvevői megismerkedhettek a projekt keretében létrehozott, hazánk első elektromos kerékpár kölcsönző rendszerének működtetésével, valamint ehhez kapcsolódva szó volt az Ormánság ökoturisztikai lehetőségeinek feltárására tett lépésekről, turisztikai hálójának kialakításáról.

Az elmúlt években nemcsak itthon, de külföldön is jelentős fejlődésen ment át a kerékpározás, az ehhez kapcsolódó turizmus. Az utóbbi időben Európában több kerékpárt adtak el, mint autót. Az EuroVelo kerékpáros útvonalak is elérték hazánkat, s az elsődleges cél ezek keresztezése, illetve az azokra a hazai kerékpárutakkal történő rácsatlakozás.

- A legtöbb pénzt a kerékpáros turista költi, aki egy bankkártyával indul útnak, legalább száz, de legtöbb esetben akár ezer kilométert is megtesz, amely során folyamatosan igénybe veszi a vendéglátóhelyek, illetve a szálláshelyek szolgáltatásait, bevásárol, ajándékot vásárol - hangsúlyozta Vörös Ferenc, a Zöld Kerékpár Turisztikai Nonprofit Kft. projekt igazgatója. - Ennek jegyében hoztuk létre intelligens, több nyelven elérhető, hazánkban egyedülálló kölcsönző hálózatunkat az Ős-Dráva projekthez kapcsolódva, öt településen - Harkány, Kémes, Vejti, Vajszló, Sellye -, ahol összesen hetven elektromos kerékpárt helyeztünk el, dokkolókkal, így azok bármelyik állomáson felvehetők és letehetők. A diszpécser-szolgálattal folyamatosan internet-kapcsolatban állnak az állomások, ami lehetővé teszi folyamatos feltöltésüket. E mellett minden egyes kerékpárt GPS-szel láttuk el, hogy baj esetén segíteni tudjuk. A kerékpárjainkkal egy feltöltéssel akár száz kilométert is megtehetnek a turisták. A hálózat része tizenegy tájba illő pihenőhely is, amelyeket utcabútorokkal, kerékpártámasztékokkal szereltünk fel, az áramellátásukat pedig a tetőre felszerelt napelemekkel oldottuk meg. A tervek között szerepel, hogy GPS és mobiltelefon feltöltőket is elhelyezünk bennük.
 
Szó volt arról is, hogy a Budapest, Mohács között - az EuroVelo 13-hoz csatlakozó 402 kilométer hosszú kerékpárút építése - 2017-ben kezdődik meg. A Mohács, Villány, Harkány között már elkészült védett kerékpárutak az Ős-Dráva mentén létrehozott újabb 125 kilométeres szakasszal, az Ős-Dráva mentén kialakított kerékpárkölcsönző rendszer együtt még több lehetőséget teremtenek a térség kerékpáros turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázására. Elhangzott, az aktív - öko- és kerékpáros - turizmus fellendítése kedvezően hat a térség gazdasági növekedésének elősegítésére, a munkanélküliség csökkentésére.  

- A Drávát és annak partját kezdik felfedezni a turisták, az elektromos kerékpárok pedig megteremtik a lehetőséget egy másfajta élmény megszerzésére elsősorban azoknak, akik a hagyományos biciklikkel ezt nem élhetnék át, mint például az idős emberek, vagy a mozgásukban korlátozottak. A családoknak is kedvelt utazási céljává válhat a térség, hiszen adva van hozzá minden, az érintetlen táj, a csend, a falusi szálláshelyek, gyógyfürdők, vásárlási lehetőség, a különleges templomok és az itt élők tárgyi kultúráját, történetét, életmódját bemutató tájházak. Ezen elemek felhasználásával létrehozott programcsomagokkal lehetne a térségbe csábítani a kerékpáros turistákat, hogy minél többen válasszák egy-egy hosszú hétvégére - hangsúlyozta Vörös Ferenc.

Mindehhez a következőket fűzte hozzá Komlós Attila, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, a természeti értékeken alapuló turizmus fontos eleme, hogy egy útvonalra több célpontot fűzzenek fel. Szólt arról is, az elmúlt évben átadott Ős-Dráva Látogatóközpontban is ennek jegyében szervezik a programokat. Egyebek mellett a Drávába torkolló Fekete-vízen kenutúrákat szerveznek, amelynek során az érdeklődők megismerkedhetik az ártér különleges flóráját és faunáját, valamint kerékpár kölcsönzésre is lehetőség van, amelyekkel végigjárhatók többek között a hagyományos gazdálkodást és a Dráva élővilágát bemutató tanösvények.

Baranya megye kerékpáros fejlesztési terveivel pedig Riegl Gábor, a megye önkormányzat főépítésze ismertette meg a hallgatóságot, aki többek között elmondta, Baranyán két nemzetközi kerékpáros túraútvonal – az EuroVelo 13 a Dráva mentén és az EuroVelo 6 a Duna mentén – megy át, a cél, hogy ezeket összekapcsolják Péccsel, s ezáltal kerékpárral bejárhatóvá tegyék a megyét. Ehhez meg kell teremteni dél felé Pécs és Máriagyűd között, észak felé Pécs, Orfű, Sikonda és Komló között, valamint Orfűtől Szentlőrinc felé az összeköttetést az Ős-Dráva kerékpárúttal, valamint Mohács irányában a dunai kerékpárúttal. Hangsúlyozta, olyan kerékpáros úthálózatot kívánnak  kialakítani, ami lehetővé teszi a térség turisztikai, gasztronómiai, kulturális látványosságainak három-négy napos túra keretében történő felkeresését.

Utoljára frissítve: 2016-02-12 22:04:43

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>