. Ma Ákos, Bátor napja van.
Ötleteikkel formálják a város
2024-02-11 21:35:40
Ötleteikkel formálják a város

Ötleteikkel formálják a város

Pécs, a 2000 éves város arculatát pécsi építészhallgatók ötletei is formálják.

Ami más városokban még szokatlan, Pécsett kiválóan működik. A pécsi vásártéren a mai kor követelményeinek megfelelő árusítás módjára, helyének kialakítására, a vásártér tájépítészeti, valamint építészeti megújítására fogalmazták meg néhány évvel ezelőtt a javaslataikat a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának építészhallgatói.

Azóta is több alkalommal vettek már részt ötleteikkel Pécs tereinek formálásában. Részesei voltak a Pécsi-víz völgyének, vagy a város és az egyetem összefonódását vizsgáló egyetemi campusok új koncepciója kialakításának. Foglalkoztak a régi vásárcsarnok épületének újrahasznosításával vagy a mecseki parkerdő fejlesztésével is.

Pécs és a kar között a közelmúltban kötött együttműködési megállapodás keretében pedig most indul egy, az egyetemisták által is sokat használt útszakasz újragondolását támogató projekt, amelyben a város szintén számít az építészhallgatók által képviselt, a fenntartható fejlesztést, a zéró öko-lábnyomot is fókuszba állító javaslatokra.

„A tavaszi  szemeszterben a történelmi belvárost és a Szigeti városrészt összekötő Hungária utca újragondolása lesz a feladatunk. Itt magával a nyilvános közösségi térrel, illetve ahhoz kapcsolódóan az épületek megújításával is foglalkoznak majd a hallgatók. Összetett szempontrendszer szerint gondolják át az adott terület működését. Az épített környezet mellett számolniuk kell a természetivel is, mint ahogy a társadalmi, gazdasági folyamatokat  szintén figyelembe kell venniük. A külső szereplőkkel, városi szakemberekkel való beszélgetések új szempontokat, megközelítéseket hoznak a tervezési munkába. Mint például, az akadálymentességre  környezet-rehabilitációs szakmérnök hívja fel a figyelmet, de szó lesz arról is, hogy az épített környezet alakításával hogyan tudjuk elősegíteni a bűnmegelőzést. Ezek olyan témák, amelyekre a hallgatóknak reflektálniuk kell a terveikben, ezzel is a valós problémákon alapuló kihívásokat hozzuk be az egyetemi oktatásba” – vázolta fel a megbízás részleteit Gyergyák János, a PTE MIK Építészeti és Várostervezési Tanszékének egyetemi docense.

A szakember szerint Pécs magyar és európai léptékben is kiválóan tervezhető település. Az elmúlt évtizedben már számos komplex településfejlesztési kérdésben kérte ki az önkormányzat a pécsi építészhallgatók javaslatait, akik aktuális, friss látásmódjukkal inspirációkat tudtak adni a konkrét tervek kidolgozásához.  A kar Építész Intézetének oktatói által irányított féléves tervezési folyamatok többek között a Komplex tervezés, a Kísérleti tervezés, valamint a Város- és tértervezés nevű tantárgyak keretében zajlanak. Esetenként kisebb csoportokban, akár 60–80 hallgató tesz javaslatot, vagy mutat tágabb perspektívát felvillantó lehetőségeket az adott projekttel kapcsolatosan.

A munkák befejeztével a résztvevők prezentációkon, illetve kiállítás keretében mutatják be az elképzeléseiket a döntéshozóknak. A vásártér megújításával kapcsolatos elképzelésekről például nyilvános virtuális kiállítást szerveztek a nagyközönség számára, amely szavazhatott is a legjobban tetsző hallgatói munkákra.

„Ez a fajta összetett tervezési folyamat számos kompetenciát fejleszt a leendő építészekben. A kontextusvizsgálatot követően a hallgatók közösen alakítanak ki egy fejlesztési elképzelést, amelyhez elengedhetetlen az egymás közötti párbeszéd. A nagy területi fejlesztési elképzelésből pontszerűen választanak ki elemeket, majd azokat egyénileg tervezik meg  és viszik tovább. Fontos, hogy a feladat megismerése során felmerülő szempontok mindegyikének feleljen meg az elgondolásuk, mert amikor már élesben, tehát a mindennapi munkájuk során kell tervezniük, akkor szintén ennyire komplex lesz a feladat, és az általuk létrehozott tervvel válaszolniuk kell az igényekre. A hallgatóink által megfogalmazott ötletek számos esetben bekerültek Pécs város fejlesztési elképzeléseibe, ez is azt mutatja, hogy egyértelműen pozitív a tevékenységünk megítélése” – emelte ki Gyergyák János, aki az együttműködés következő szintjének a kar Breuer Marcell Doktori Iskolája hallgatóinak tudományos kutatási eredményeinek alkalmazását, bevonását tartja.

Utoljára frissítve: 2024-02-11 21:38:21

További híreink
Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
A Pécsi Tudományegyetem, mint konzorciumvezető és hat konzorciumi partnere (HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, H...
2024-02-26 21:34:32, Hírek, Környezetünk Bővebben
A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
A Pécsi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola tanulója képviseli hazánkat a nemzetközi egészségügyi versenyeken.
2024-02-25 22:07:46, Hírek, Környezetünk Bővebben
Száz éve született Grastyán Endre
Születésének 100. évfordulója alkalmából megemlékezést tartanak Pécsett.
2024-02-23 16:30:23, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ütős lesz az idei jazz évad is Pécsen, fellép többek között a városban Vörös Niki, ifj. Szakcsi Lakatos Béla é...
Bővebben >>