. Ma Béla napja van.
Ötödször dobogón a Ferrari
2015-05-11 18:33:39
Ötödször dobogón a Ferrari

Ötödször dobogón a Ferrari

Ahogy arra az előzetes tudnivalók alapján számítani lehetett, rajt-cél győzelmet aratott Nico Rosberg az idei Forma-1-es világbajnoki sorozat ötödik állomásán Barcelonában, a Spanyol-Nagydíjon.

 

A rajt-cél győzelmet aratott Nico Rosberg mögé Lewis Hamilton érkezett a második helyre, megőrizve az időmérőn megszerzett pozícióját, míg a dobogóra az a Sebastian Vettel állhatott fel, aki ugyanezt megtette, ezzel szállítva a Ferrarinak az idei ötödik futamon az ötödik dobogót. Az idei világbajnokság élmezőnyében tartozó, a másik Ferrarit vezető Kimi Räikkönent az ötödik helyen intették le a futam végén.


A rajtot néhány perccel 2 óra után lőtte el Charlie Whiting versenyigazgató. Hamilton nem kezdett jól a második helyről, kicsit rakoncátlankodott a Mercedes rajtért felelős automatikája, nehezen indult el a címvédő, így egy helyet visszaesett, Sebastian Vettel átvette tőle a második helyet. Räikkönen is remekül kapta el a rajt pillanatát, megelőzte az előle induló két Toro Rossót, így Verstappen a hatodik, Sainz pedig a hetedik helyről folytathatta a versenyt, de ők ketten egyre hátrébb csúsztak. A versenyt a nyolcadik helyről kezdő Kvijat a tizenharmadik pozícióba zuhant vissza, míg a tizennegyedik helyről rajtoló Button a tizenhetediken találta magát néhány körön belül.


Közben az élen Nico Rosberg kényelmes, 4 másodperces előnyt épített ki magának a lassú Vettellel szemben, akit a verseny első felében Lewis Hamilton nem tudott megelőzni, ezért ő és versenymérnöke, Peter Bonnington alternatív, három kerékcserés stratégiát dolgoztak ki. A 13. kör úgy kezdődött el, hogy Hamilton 1 másodpercnél is kevesebbre csökkentette lemaradását Vettellel szemben, ám megelőzni nem bírta a németet, így a következő körben kiparancsolták kerékcserére. A címvédő meg is kapta a friss, narancssárga jelölésű, kemény keverékű abroncsokat az autójára, így a Ferrarinak is reagálnia kellett, ha nem akart hátrányba kerülni a Mercedesszel szemben. Vettel ezért kapott a 15. körben friss fehér közepes gumikat az autójára és vissza is tért Hamilton elé a pályára. Őket követte a 16. körben a tekintélyes előnnyel a futamot vezető Nico Rosberg, két körrel később pedig Kimi Räikkönen látogatta meg a boxutcát és kapott kemény keverékű abroncsokat. Eközben a mezőny hátsó traktusában is történtek érdekes dolgok, egy korábbi koccanásnál ugyanis Pastor Maldonado autójának hátsó vezetőszárnya megsérült, a szárnyat az autóhoz rögzítő egyik elem eltört, azt szépen le is szedték a Lotus szerelői, így csak 1 tartóelem rögzítette a szárnyat. Ebben az az érdekes, hogy ezt nem minősítette a versenybíróság veszélyesnek, a venezuelai tehát folytathatta a versenyzést.


Innentől kezdődött a spanyol nagydíj unalmas része, az elején ugyanis beálltak az erőviszonyok, Rosberg magabiztosan vezetett és bár Hamilton néha benézett Vettel mellé a célegyenes végi féktávon, egy idő után feladta a reményt, hogy a pályán meg tudja előzni a négyszeres világbajnokot. A 27. körben a mezőny végéhez sorolható Alonso fékhibát jelzett rádión a csapatának, így ő fel is adta a futamot. a hiba abban öltött testet, hogy a spanyol alig tudott megállni a garázsa előtt, kis híján elütötte szerelői gárdájának egyik emberét, mivel az autójában alig volt már fékhatás. Hiába lépett a fékpedálra, a járgány csak nagyon nehezen tudott megállni. egy körrel később Button is panaszkodott a tapadáshiányra, ezért meg is kapta az újabb szett kemény gumit az autójára. Az élen Hamilton pontosan fél távnál, a 33. körben elégelte meg, hogy folyton Vettel autóját látja maga előtt, ezért sort kerített második kerékcseréjére, melynek végén Raikkönen mögé tért vissza a pályára, akit villámgyorsan meg is előzött és emelte a tempót, hogy a végén odaérjen a második helyre. Vettelt 8 körrel ezután, a 41. fordulóban hozták ki második, egyben utolsó kerékcseréjére és ugyan Hamilton mögé tért vissza a pályára, a német még bízott abban, hogy ha kíméli a friss, kemény keverékű gumijait és nem kerül nagy forgalomba, jó tempót diktálva megtarthatja a második helyet. Egy körrel később Räikkönen érkezett és vételezett gumit, majd azonnal hozták Bottast is, a Williamsnél ettől a húzástól azt remélték, hogy a Ferrari világbajnoka előtt maradhatnak.


A 45. körben Rosberg letudta utolsó kerékcseréjét, hat körrel később pedig Hamilton is abszolválta ugyanezt a feladatot és mivel Vettel forgalomban autózott, jóval lassabb volt a címvédőnél, aki így bejött elé és komfortos előnyt is ki tudott építeni pirosban versenyző vetélytársával szemben. Közben a mezőny végén Maldonado és csapata unta meg a szárnyaszegett madárka szerepét, a hátul erősen megcsonkított versenyautó és gazdája befejezte a barcelonai futamot, méghozzá idő előtt a 47. körben.


Az utolsó 10 körben Räikkönen még mindent megpróbált azért, hogy negyedik helyen érhessen célba, utol is érte honfitársát, megelőzni azonban már nem tudta Valtteri Bottast. Vettelnek nem volt tegnap sem jó napja, csapatának a fent említett periódusban szinte végig arról panaszkodott, hogy forgalomban kellett autóznia, ezért úgy érzi, nem lesz meg a második hely. Hátul Sainz három körrel a vége előtt előzte Verstappent az egy pontért, majd az utolsó kör elején, a célegyenes végi féktávon érdekes manőverrel a két pontot érő kilencedik helyet is megszerezte, miután Kvijatot parancsolta maga mögé. A verseny után egyikük sem kapott ezért büntetést.

 

Ami az előzéseket illeti, itt vége is lett a spanyol Forma-1-es futamnak, a kockás zászló idén először intette le első helyen Nico Rosberget, a dobogó második fokára tehát Hamilton állhatott fel a díjátadón, valamint ugyanott Vettelnek is kiosztották a harmadik helyért járó trófeát, ők hárman változatlan sorrendben értek célba. Räikkönen sem bírt Bottas-szal, a finn páros a negyedik és ötödik helyen látta meg a kockás zászlót, Massa a hatodik helyen ért célba, rajtuk kívül Ricciardo, Grosjean, Sainz és Kvijat örülhetett a pontszerzésnek.

 

Az idény két napos, szezon közben esedékes teszttel, majd a Monacói Nagydíjjal folytatódik, előbbi május 12-13-án, utóbbi május 21-24-én.


 Végeredmény (pontszerzők):


1. Rosberg
2. Hamilton
3. Vettel
4. Bottas
5. Räikkönen
6. Massa
7. Ricciardo
8. Grosjean
9. Sainz
10. Kvijat
(Haász Rudolf )

Utoljára frissítve: 2015-05-11 18:34:41

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-...
Bővebben >>