. Ma Petra napja van.
OTT Van - indul a zenei évad
2023-09-14 01:41:54
 OTT Van - indul a zenei évad

OTT Van - indul a zenei évad

A Pannon Filharmonikusok immár Pécs város Kulturális Nagydíjasaként indítja  OTT VAN címmel meghirdetett évadát.
 
Az  első koncertre a Kodály Központban Fantasztikus rajt címmel kerül sor,  Bogányi Tibor vezető karmesterrel és Bogányi Gergely zongoraművésszel lépnek színpadra. Az évadban az együttessel több mint 30 alkalommal találkozhatnak a zenekedvelők nagyzenekari koncerten Pécsen, közel tízszer Budapesten, de fellépnek Bécsben a Musikvereinban is.

Nyolc koprodukciós partnerrel dolgozik az együttes a Müpától a Cziffra Fesztiválig, egy tucat karmester adja egymásnak stafétaként a pálcát Gérard Korstentől a különleges tehetség  Umberto Foronon át Káli Gáborig. Az évad repertoárja felöleli Beethoven 200 éve bemutatott IX. szimfóniájától Orbán György II. szimfóniájának ősbemutatójáig a zeneirodalom széles skáláját. Az együttes folytatja gyerekeknek szóló programsorozatát és kamarakoncertjeit, valamint közreműködik a Pécsi Nemzeti Színház által műsorra tűzött Tallér Zsófia meseopera előadásában.

A minőség nagyköveteként megismert együttes Pécs város napján vehette át a város nemzetközi ranggal bíró Le Grand Prix culturel de la Ville de Pécs elismerését, vagyis Pécs Város Kulturális Nagydíját. A nagydíjat 2011 óta olyan kiváló művészeknek ítéli oda a város közgyűlése, akik munkásságukkal hozzájárulnak a város nemzetközi rangjának és ismertségének emeléséhez, kulturális centrum jellegének erősítéséhez. A Pannon Filharmonikusok a több évtizedes, magas minőséget képviselő művészeti munkájáért kapta meg az elismerést, olyan korábbi díjazott zeneművészek után, mint Placido Domingo operaénekes, Al Di Meola gitárművész, Kocsis Zoltán és Jandó Jenő zongoraművészek és Lakner Tamás karnagy.

Az OTT VAN címmel meghirdetett évad szeptember 14-én indul Pécsett a Kodály Központban a Fantasztikus rajt című hangversennyel, melyen Bogányi Gergely Csajkovszkij b-moll zongoraversenye mellett a kevéssé ismert Josef Suk műve, és a népszerűségnek örvendő Smetana Moldva hangzik el Bogányi Tibor vezető karmester vezényletével.

A zenekar gazdag kínálatában bőven tartogat még kuriózumokat. Orbán György II. szimfóniájának ősbemutatójára Pécsett és a Müpában kerül sor. Az együttes megemlékezik Budapest születésének 150 éves évfordulójáról, amelyen elhangzik a főváros tiszteletére írt Bartók Táncszvit mellett Dohnányi Ünnepi nyitánya, de Beethoven 200 éve bemutatott IX. szimfóniája is, amelynek bemutatására az uniós csatlakozás húsz éves évfordulója adott apropót. Bogányi Gergely Al Ula kompozíciója a Zeneakadémián, Ahmet Adnan Saygun török zeneszerző V. szimfóniája Pécsett és a Müpában lesz először hallható.

Az évadban egy tucat dirigens áll a Pannon Filharmonikus karmesteri pulpitusára. Elsőként szeptember végén Leo McFall az osztrák Vorarlbergi Szimfonikusok vezető karmestere érkezik Pécsre és Budapestre, ahol Jennifer Pike hegedűművésszel játssza Bruch I. hegedűversenyét Rahmanyinov III. szimfóniájának társaságában. A különös tehetségű  Umberto Foron a PFZ Flört bérletének október végi nyitókoncertjén klasszikusnak írt és klasszikussá vált legendákat, meséket és a Harry Potterből is ismert mágikus zenéket felvonultató konverten dirigál. A Londoni Szimfonikus Zenekar segédkarmesteri pozícióját idén elnyert dirigenst nyáron a Német Nemzeti Rádió a Deutschlandfunk und Musikfest Bremen rezidens művész díjával tüntette ki, „az év fiatal művészeként” ismerve el. Boon Hua Lien, az ifjú szingapúri karmester decemberben Pécsett Donghoon Shin hegedűre és zenekarra írt versenyművének ősbemutatóját vezényli Baráti Kristóf közreműködésével, Lutosławski és Britten ritkán hallható művei mellett.

További híreink
Gyémánt Díjas tervezőgrafikusok
A Marketing Summit Konferencián adták át az idei év Városmarketing Gyémánt Díjait.
2023-10-02 02:21:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Több ezer beteg életét könnyítik meg
Egy, az egész régióban úttörő újításnak köszönhetően a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinikáján már távolról is elvégezhető a Parkinson-kór kezeléséb...
2023-10-01 21:10:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
Utánanézett kik a meghívói
A Pannon Filharmonikusokkal lépett fel először hazánkban Jennifer Pike.
2023-09-30 21:14:56, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baranyai összefogás keretében készültek tűzvédelmi oktatófilmeket
Bővebben >>