. Ma Orbán napja van.
Otthol, édes otthol
2022-01-22 02:30:06
Otthol, édes otthol

Otthol, édes otthol

Sárosi István pécsi orvos - író Otthol, édes otthol című darabjának ősbemutatóját tartják a Pécsi Nemzeti Színházban január 22-én.


A Telihay Péter rendező által színre vitt, sok szempontból különleges előadás parádés szereposztásban lesz látható. Első  prózai szerepében láthatjuk a Kossuth-díjas operaénekes Gulyás Dénest, a szintén Kossuth-díjas Uhrik  Dóra is újra megcsillanthatja színész-vénáját. E mellett a társulat jelenlegi művészein kívül a teátrum egykori  színművészei közül is többen játszanak a darabban, mint Krum Ádám, vagy  a Jászai Mari-díjas Bánky Gábor, valamint  a legendás Pécsi Kisszínház és Egyetemi Színpad  tagja Juhász László.


A darab egy az  idősotthon zárt világában élő férfiak mindennapjaiba ad betekintést, akik zsörtölődnek, kegyetlenül rivalizálnak egymással, küzdenek egymás ellen vélt vagy valós pozíciókért, de leginkább a főnővér kegyeiért. A finom nőért, aki felidézi az ifjúságukat, a boldog időket, ugyanakkor a szabadság jelképe is, hiszen a ki-be járás joga csupán az övé. A színpadi történésekből, kuszálódó kapcsolatokból eközben sok furcsaság, rejtély, nyomozásra okot adó jelenség bukkan fel, miközben végig ott lebeg a bentlakók között a rémisztő halálfélelem.


Sárosi István által megírt  történet alakjai sokfélék: volt mozdonyvezető, tanár, belügyes, egy rabbi, jobb- és baloldali szenilisek, egy valaha nagy  - vagy csak annak mondott - színész. Zárt közösség, nincs belőle kiút, itt kell élni, halni, ha jön a fekete alak, egy révkalauz, egy Kháron és magával viszi egyiküket. Bármikor, bármelyikük lehet a kiválasztott, akinek mennie kell… Ők pedig várnak és félnek.


Az előadás bővelkedik abszurd humorban, szeretetteljes iróniában, öniróniában, tükröt tart elénk, miközben elgondolkoztat, hogy kik is ezek a férfiak valójában?

További híreink
I. Konnektor Fesztivál - Kapcsolódjunk össze!
Kétnapos összművészeti, családi fesztiválnak ad otthont május végén a Pécsi Harmadik Színház.
2022-05-25 02:02:58, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különös időutazásra hív a múzeum
Különös időutazást tehet minden látogató, aki a Régészet Napja rendezvénysorozat pécsi eseményeire ellátogat május 27-én és 28-án.
2022-05-23 21:04:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Főváros vidék oda-vissza 210 éves retúr
A Pannon Filharmonikusok a bécsi Musikverein évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába kapott meghívást.
2022-05-21 02:34:09, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Fájóan n aktuális lett a Pécsi Nemzeti Színház idei évadának sikerdarabja, a Valahol Európában című musical.
Bővebben >>