. Ma Márk napja van.
Otthol, édes otthol
2022-01-22 02:30:06
Otthol, édes otthol

Otthol, édes otthol

Sárosi István pécsi orvos - író Otthol, édes otthol című darabjának ősbemutatóját tartják a Pécsi Nemzeti Színházban január 22-én.


A Telihay Péter rendező által színre vitt, sok szempontból különleges előadás parádés szereposztásban lesz látható. Első  prózai szerepében láthatjuk a Kossuth-díjas operaénekes Gulyás Dénest, a szintén Kossuth-díjas Uhrik  Dóra is újra megcsillanthatja színész-vénáját. E mellett a társulat jelenlegi művészein kívül a teátrum egykori  színművészei közül is többen játszanak a darabban, mint Krum Ádám, vagy  a Jászai Mari-díjas Bánky Gábor, valamint  a legendás Pécsi Kisszínház és Egyetemi Színpad  tagja Juhász László.


A darab egy az  idősotthon zárt világában élő férfiak mindennapjaiba ad betekintést, akik zsörtölődnek, kegyetlenül rivalizálnak egymással, küzdenek egymás ellen vélt vagy valós pozíciókért, de leginkább a főnővér kegyeiért. A finom nőért, aki felidézi az ifjúságukat, a boldog időket, ugyanakkor a szabadság jelképe is, hiszen a ki-be járás joga csupán az övé. A színpadi történésekből, kuszálódó kapcsolatokból eközben sok furcsaság, rejtély, nyomozásra okot adó jelenség bukkan fel, miközben végig ott lebeg a bentlakók között a rémisztő halálfélelem.


Sárosi István által megírt  történet alakjai sokfélék: volt mozdonyvezető, tanár, belügyes, egy rabbi, jobb- és baloldali szenilisek, egy valaha nagy  - vagy csak annak mondott - színész. Zárt közösség, nincs belőle kiút, itt kell élni, halni, ha jön a fekete alak, egy révkalauz, egy Kháron és magával viszi egyiküket. Bármikor, bármelyikük lehet a kiválasztott, akinek mennie kell… Ők pedig várnak és félnek.


Az előadás bővelkedik abszurd humorban, szeretetteljes iróniában, öniróniában, tükröt tart elénk, miközben elgondolkoztat, hogy kik is ezek a férfiak valójában?

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>