. Ma Emma napja van.
Pályaorientáció másként
2020-07-23 16:08:45
Pályaorientáció másként

Pályaorientáció másként

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Élményekkel teli nyári tábort szervezett.


Három héten át, minden nap  más és más baranyai vállalkozás tevékenységével ismerkedhetett  meg  az az ötveb általános iskolás, akik részt vettek  a kamara által szervezett #ajelenajövőd pályaorientációs nyári táborban. A cég és üzemlátogatások mellett saját élményeken keresztül jutottak közelebb az adott szakmához, hivatáshoz, szereztek közvetlen tapasztalatokat. A tematikusan felépített heti turnusokban  a program minden alkalommal az első napon  az önismeretről, a pályaismeretről és a csapatépítésről szólt. Ezt követően  minden nap más céghez látogattak el a gyerekek.

 

Többek között betekintést nyertek a Lafarge Cement Magyarország Kft. tevékenységébe, ahol megismerkedtek az építőipar számára kidolgozott innovatív megoldásokkal, és az élvonalbeli technológiákkal, majd az üzem bejárását követően különböző formákat öntöttek ki betonból. A Magnus Aircraft Zrt.  a XXI. századi csúcstechnológiát alkalmazó repülőgépgyártásba vezették be a gyerekeket, lépésről-lépésre megnézhették hogyan épül fel egy kisrepülőgép. E mellett szó volt a repülőgép tervezésről, a  fejlesztésekről is.


Az InnoTeq Kft.-nél  digitális kalandozás keretében átléphették a valóság határait és egy virtuális térben mozoghattak. E mellett interaktív módon az informatika ismeretlen területeivel találkozhattak. Gangel Benjámin Férfiszabósága igazán különleges része volt a tábornak, ezen  csak a fiúk vettek részt, akik a varrodában  varrógépen  szájmaszkot varrtak, valamint megismerkedtek a különböző textilekkel, a selymekkel és a gyapjú alapú szövetekkel, miközben a cég tulajdonosa a saját életéről mesélt.
Jártak a Kontakt-Elektro Kft.-nél is, ahol  forrasztottak, áramkört építettek miközben megismerkedtek az elektromossághoz kapcsolódó alapanyagokkal, eszközökkel. A Spitzer Silo Pécs Kft.-nél  óriási silók között járva vehették szemügyre a  gyártási folyamatot, azt, miként salakul át egy   alumínium lemez tartállyá. Tóth Dániel tanműhelyében fűrészelhettek, csavarozhattak, fúrhattak a gyerekek, készítették el a lámpáikat.


Pécsett a Szalon Király Fogadóban egyszerre találkozhattak a pincér, a szakács és  cukrász szakmák művelőivel, megismerhették a terítés alapszabályait, palacsintát süthettek. Jártak  az AutóCity-nél, ahol az autószerelők munkájával ismerkedhettek meg, A Tettye Forrásháznál játékos formában vezették be őket az épületgépészethez, a villamossághoz kapcsolódó szakmákba, de bepillanthattak a laboratóriumban folyó tevékenységekbe is.  Melegh Andrea selyemfestő kertjében életre kelthették a színeket, a formákat.

 

A BIOKOM-nál a szelektív hulladékgyűjtés hasznossága állt a középpontba, valamint az, hogy mi is zajlik a válogató műben az Eperfás úti hulladékkezelő telephelyen. A MOL pécsi telephelyén az olaj útját tekintették át  a finomítótól egészen  a benzinkútig. Szállítás, tárolás, vevőkiszolgálás és innováció teljes skáláját. Szalántán a Von-Truck  komoly szakértelemmel és eszközparkkal szervizeli a kamionokat.

 

A Light Film Stúdióban az egész héten át tartó program élményeiről telefonon felvett pillanatokból filmet készítettek, zenei aláfestéssel, valamint feliratozták is azokat.

Utoljára frissítve: 2020-07-23 16:10:18

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>