. Ma Gedeon napja van.
Páratlan kezdeményezés
2022-12-02 20:15:12
Páratlan kezdeményezés

Páratlan kezdeményezés

Az „Aukció 2022” – noha nem előzmény nélküli – egy egészen páratlan kezdeményezés a hazai felsőoktatási intézmények gyakorlatában.

 

Az aukció elsődleges célja, teret adni az alkotásoknak, művészeti szellemi termékeknek. Ösztönözni és bátorítani a képzőművészetre nyitott embereket, hogy bizalommal forduljanak a fiatal alkotók és a műfaji kísérletek felé, amelynek eredményeként nagyobb esélyekkel indulhatnak a művészeti piacokon való megmérettetésen. A kiállítással egybekötött aukció ugyanakkor, egy megszokottól eltérő, progresszív térbe is helyezi, láttatja a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karát, hiszen a kulturális alapú kreativitás, technikai készség, szakértelem, művészi tehetség aligha bontakozhat ki elősegítő, dinamizáló társadalmi környezet nélkül.
 
Az „Aukció 2022” ötlete nem idegen a pécsi képzőművészeti életétől. A város művészeti hagyományai, annak progresszív jellege, az egyetemi háttér, a városban élő művészek, mind mind  meghatározó elemei az ilyen jellegű események megszervezésének, létrejöttének.

Ma már jegyzett és több, pályája elején lévő, feltörekvő képzőművész a Művészeti Kar szellemi/kreatív műhelyeiben folytatta, vagy folytatja jelenleg is tanulmányait, annak műtermeiben alkotva, hozzák létre hagyományos és modern technikák alkalmazásával alkotásaikat. Az ily módon, évtizedek alatt felhalmozódott művek nem pusztán egy hallgatói időszakra jellemző kor lenyomatai, kísérletei, hanem izgalmas művészeti alkotások is. A gyűjtemény őrzője a Művészeti Kar, tulajdonosa a Pécsi Tudományegyetem.


Mint Bódis József, az „Aukció 2022” ötletadója és egyben védnöke, a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, egyre nő azok száma, akik szívesen áldoznak a képzőművészetre. Egyre bővülő, izgalmas, sokszínű közeg felbecsülhetetlen értéket képvisel a kortárs képzőművészetben, amelybe  a művészek mellett beletartoznak a kurátorok, kritikusok, műkereskedők, galériák, konzultánsok, de még a művészeti élet fenntartói, a művészet fogyasztói, a műkedvelő közönség is.

Hangsúlyozta, lényegében, az „Aukció 2022” ennek a kedvező jelenségnek  a leképezése. Többek közt ezért is vontak be a munkába olyan kurátorokat, akik  meghatározó képviselői a múzeumi- és galériahálózatnak, valamint a műkereskedelemnek, valamint elismert  művészettörténészek, elméleti szakemberek.

Kitért arra is,  Pécs kulturális decentrum szerepe nem mítosz, hanem valóság. Tudományos és kulturális intézményhálózata figyelemreméltó, de kétségtelen tény az is, hogy a kortárs művészetekre nyitott polgárok, vásárlók, művészetpártolók azok, akik dinamizmusban tarthatják ezt a hálózatot.

 

Az aukció kiállításának anyaga személyesen is megtekinthető december 9-én 10:00 órától a Kodály Központ F 08-as teremben, maga az aukció pedig aznap 17 órakor kezdődik ugyanott. ( fotó: Csortos Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2022-12-03 08:08:52

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Újra indult a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság népszerű előadás-sorozata, Duna-Dráva Nemzeti Park Klub.
Bővebben >>